Gå til hovedinnhold

Monsterbløffen om kraftledninger

Kravet om sjøkabel på den nordlige delen av kraftlinjen Fardal-Ørskog, er basert på en av de største bløffene som er solgt inn - og ukritisk videreformidlet av norske medier de siste årene. Ikke bare vil en sjøkabel fordyre og forsinke en helt nødvendig kraftlinje, den vil øke naturinngrepene samtidig som det fortsatt vil henge kraftlinjer i lufta over både Hjørund- og Storfjorden. Ingen ledning skal passere Geirangerfjorden.

Oppdatert 1. mars 2011: Regjeringen går inn for miljømaster i Hardanger (VG). Bra!

Det viktigste først: - I Midtnorge mangler vi strøm. Mye strøm. Vi mangler 9 TWh. Nå har vi ambisjoner å spare 2 TWh strøm vha energiøkonomisering i Trøndelag de neste tre årene (se her), men nytt behov på Ormen Lange (fase II), Hydro Sunndalsøra samt for å redusere CO2-utslipp ved å elektrifisere sokkelen fra land, øker kraftbehovet.

Idag dekkes mesteparten av underskuddet med atom- og kullkraft på linjer fra Sverige. Resten dekkes ved at prisen stiger mer i Midtnorge enn resten av landet, slik at vi tvinges til å spare. Men vi forlanger lik strømpris som resten av landet, og vi vil heller ha fornybar vannkraft fra Vestlandet, enn dyrere atom- og kullkraft via Sverige. Da trenger vi kraftlinjer.

NRK bløffer
Dagsrevyen fredag gjentok NRK ukritisk en av de største bløffene som er forsøkt etablert som sannhet i norsk offentlighet de siste årene. NRK påsto at dagens kraftledninger på den nordlige strekningen Fardal-Ørskog, vil bli tatt ned om det blir lagt sjøkabel. Selv etter at NRK ble gjort oppmerksom på bløffen, nektet de å rette den opp. Ikke før søndag ble bløffen korrigert (men da i en nettsak det er vanskelig å finne). Undertegnede gjorde selv et forsøk på å korrigere i saken fredag, men det høres jo nærmest ut som en påstand mot påstand (Se her: Nei til sjøkabel). OPPDATERT: NRK beklager nå feilinformasjon - NRKs Nyhetsredaktør Stein Bjøntegård:
– Fylkesordfører Tore Sandvik har helt rett. Det eksisterende luftspennet over Hjørund- og Storfjorden kommer ikke til å bli revet, selv om vi sa det motsatte.
"Luftlinje vil ødelegge verdens vakreste reisemål - Geiranger"
Dette er en påstand som går igjen, og er nok en bløff. For det første er Geirangerfjorden langt unna både luftspennet over Hjørundfjorden og Storfjorden. Riktignok må man seile inn Storfjorden for å komme til Geiranger, men der henger det allerede et luftspenn, og det har det gjort i flere tiår. Med andre ord hefter ikke en eneste turist i verden seg av dette luftspennet, som ved sitt blotte nærver likevel ikke har stått i veien for at Geiranger er kåret til verden beste reisemål (se bilde under). Luftspenn Ørskog Gausneset, som fortsatt blir hengende om man legger sjøkabel.

Mindre inngrep med luftlinje
Statnett ønsker nemlig å erstatte dagens linjer som henger over Hjørund- og Storfjorden, med en ny kraftlinje som har kapasitet til å frakte mer strøm. Om Statnett blir tvunget til å legge en sjøkabel istedet, må likevel begge fjordspennene bli hengende, med mindre man ønsker å mørklegge Sykkylven og Stranda. I tillegg koster sjøkabel 2,2 mrd kroner mer, og vil ta flere år ekstra å bygge.

Den nye ledningen vil bli lagt til samme trase som dagens ledning, slik at den gamle ledningen rives. Da kan den nye overta den gamle ledningens funksjon og i tillegg representere en ny forbindelse fra Sogn til Møre (se bilde under). Dagens linje er erstattet med ny linje som både øker kapasiteten mellom Sogn og Møre, samtidig som den gamle ledningens funksjon opprettholdes.

En sjøkabel er med andre ord på grensen til hull i hodet å bygge (på bilde under). Sjøkabelen går rundt, mens dagens kraftspenn over fjordene blir hengende.

Når kabelen skal ned i sjø, må den gires om. Dette innebærer at man må bygge digre ilandføringsanlegg og såkalte "muffestasjoner" (se bilde her) der kabelen går ned og kommer opp fra sjøen. Disse anleggene er plasskrevende (11 -13 dekar inkludert muffeanleggene), og avgir også mye støy (85-95 dB).

- Sjøkabel er vel like trygt for strømtilførselsen?
- Nei!
Sjøkabel vil også gi vesentlig dårligere forsyningssikkerhet. Grunnen til dette er at det tar vesentlig lenger tid å lokalisere og reparere feil på sjøkabel. Det kan ta mellom noen uker og opptil flere måneder å reparere feil på en sjøkabel. Grunnen til dette er at hele kabelen må tas opp for å finne feilen. Det krever en spesialbåt, som det bare finnes noen få av på verdensbasis, og det tar derfor tid å rekvirere den. I tillegg tar selve jobben med å ta den opp og reparere den tid. Reparasjonstiden for dagens sjøkabler har vært på mellom 20 dager og 18 måneder.

Tabellen nedenfor viser reparasjonstid for sjøkabler de siste årene:
AnleggIdrift-settelsesårÅr for feilTidspunkt for feilUtetid pga feil
420 kV Sylling - Tegneby (Indre Oslofjord)19752008April6 mnd
300 kV Flesaker - Tegneby (Indre Oslofjord)19581960Ukjent datoUkjent varighet
420 kV Rød - Hasle (Ytre Oslofjord)
Herav :
1981

2008


2008
2008
2009
2009


Mars


Mars
April
Mai
Oktober


Ca 18 mnd


8 mnd
9 mnd
5 mnd
9 mnd
250 kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 1)
250 kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 1)250
kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 1)
250 kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 1)
250 kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 1)250
kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 1)


1976

1976

1976

1976

1976

1976
1976

1977

1988

1995

1997

2002
August

Juli

Juni

Juni

September

September
36 dager

38 dager

26 dager

21 dager

39 dager

3 mnd
250 kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 2)
250 kV DC Norge - Danmark (Skagerrak 2)
1977

1977
1981

1988
Desember

Desember
47 dager

92 dager
550 kV DC Norge - Nederland (NorNed
550 kV DC Norge - Nederland (NorNed
550 kV DC Norge - Nederland (NorNed
550 kV DC Norge - Nederland (NorNed
2008

2008

2008

2008
2009

2010

2007

2007
Februar

Januar

Oktober

Desember
20 dager

3 mnd

2mnd

3 mnd

Kilde: Regjeringen

Kommentarer

Samantha sa…
Det var godt å endelig få lese et saklig innlegg om denne saken.
Anonym sa…
Man må ikke tå opp hele kabel for å reparere en feil som du skrive, bare akkurat der feilen har oppstat.

Angående reperasjons tid, Lofotkraft klarte å reparere sjøkabel sin om 5 dager: http://lofotkraft.no/om-lofotkraft/aktuelt/2-strom-vaeroy-og-rost.html
Anonym sa…
God kommentar. Noe av det samme er i Hardangerfjorden også. Eksisterende spenn over fjorden allerede. Og de har stått i mange 10år.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .