Gå til hovedinnhold

Fedrekvote for fedrelandet og valgfrihet for familien!


Regjeringen har lagt fram en Stortingsmelding om Likelønn. Den omhandler også nye, gode foreldrepermisjonsordninger ved fødsel.

Heldigvis har ikke regjeringen hørt på de som ønsket å sette et makstak på omlag sju måneders permisjon for mor eller far etter fødsel, som en tredeling av permisjonen ville ha gitt. Eller de som ønsker seg en todeling, som ville gitt enda lavere makstid.

Regjeringens forslag er elegant. Det synliggjør ansvaret begge foreldrene har for å bidra til barnepass første året, samtidig som familien beholder valgfriheten og muligheten for at en av foreldrene (som oftest mor) kan ta lengre permisjon.

Forutsatt at regjeringens budsjettforslag blir vedtatt blir fedrekvoten tolv uker og den totale stønadsperioden 47 uker fra 1. juli 2011, om foreldrene velger permisjon med 100 pst stønad. Foreldrepermisjonen vil fordeles slik ved 100 pst stønad:

Mor: 15 uker (inkl 3 uker før fødsel)
Far: 12 uker
Valgfritt: 20 uker

Med andre ord kan foreldrene dele likt, om de vil - eller de kan velge at mor etter fødselen tar sine 12 uker+20 uker=32 uker (+3 før fødsel) - og far sine 12 uker, eller omvendt. Familien bestemmer.

Velger foreldrene 80-prosentalternativet, forlenges stønadsperioden til 57 uker, og den valgfrie delen til 30 uker. Slik at mor eller far kan være hjemme maksimalt 42 uker etter fødsel om de velger å fordele hele den frivillige delen til en av foreldrene. Dette er ikke langt unna idag, bortsett fra at fedrene får mer permisjon, og mors permisjonsandel også slås fast utover de 3 ukene før fødsel og de medisinske 6 ukene etter fødselen. Les mer i meldinga.

Fedrekvoten bra for fedrelandet
Fedrekvoten har bidratt til at menn tar mer permisjon med barna, og det igjen bidrar til at menn bidrar mer på omsorgsarenaen hjemme i årene som følger. Dette er bra for barna og for mødrene, men dette er også bra for Norge. For sammen med barnehagene, som sørger for trygt barnepass til en forholdsvis rimelig penge når foreldrene jobber, så senker mer likestilte hjem også arbeidsbelastningen på mødrene i hjemmet. Dette gjør at Norge er blant de landene med aller høyest sysselsetting i verden (tross de kunnskapsløse forsøkene fra Høyre på å framstille en annen virkelighet), samtidig som norske kvinner er på fødselstoppen i Europa. Terskelen for å få barn blir lavere når velferdssamfunnet legger til rette for det, samtidig som norske kvinner er yrkesaktive. Nedover i Europa må mange kvinner ofte velge mellom å ta utdanning, jobbe og få barn.

Fjerner vi fedrekvoten, slik Høyre vil, viser erfaringene fra Danmark at fedrene tar mindre permisjon (Aftenposten). Da øker arbeidsbelastningen på mor, og barna får se mindre til fedrene. Det er dumt for barna, for mødrene, for fedrene og for fedrelandet.

Valgfrihet!
Når fedrene har egen kvote, må også de kjipe og gammeldagse arbeidsgiverne forholde seg til det, slik at valgfriheten øker også for de fedrene som ønsker mer permisjon, men som presses av arbeidsgiver eller kolleger til å velge den bort.

Derfor er regjeringens forslag et forslag for økt valgfrihet, mens Høyre vil innsnevre valgfriheten. Familien får med regjeringens forslag godt armslag til å bestemme selv, uten innblanding fra Staten, mens fedrene får større frihet - og forventninger - til å ta 12 uker permisjon. Det er da det monner.

Kommentarer

Anonym sa…
Dette er vel og bra, men som sosialdemokrat selv, har jeg problemer med å forstå hvorfor familien selv ikke kan fordele hele permisjonen om de ønsker dette. Folk har forskjellig jobbsituasjon. I vår familie jobber mor i en "vanlig" 8-4 jobb, mens fra er i et tre-delt turnussystem som innebærer ca halvparten av årets uker fri.

Hadde vi kunnet velge, hadde mor tatt hele permisjonen, mens far kunne brukt (og ofte bruker) sine friuker til samvær med barnet.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .