Gå til hovedinnhold

Industrikraft NÅ!

Onsdag holdt jeg appell for venner i LO Industri Energi i forbindelse med markeringen for et nytt industrikraftregime.

Appellen ble holdt ved Elkems silisiumverk på Thamshavn.

Se TV-innslag på NRK 0g TV-Adressa.

Oppsummert er det slik at norsk industri er teknologidrivende og innovativ. De sikrer bedre arbeidsforhold for sine ansatte enn i mange av lavkostlandene, og ikke minst driver de langt mer miljøvennlig produksjon enn mange av konkurrentene.

På tross av at Norge er et høykostland greier norsk industri å konkurrere. De produserer produkter som er etterspurte, og som fortsatt vil bli etterspurt om norsk industri faller bort. Det er tilgangen til norsk vannkraft som har sørget for etableringen av det meste av norsk kraftforedlende industri. Forutsigbarhet og gode priser har gjort det mulig å skape seg rom for teknologiutvikling og nye investeringer slik at de fortsatt henger med i konkurransen.

Det er viktig å understreke at denne delen av industrien er kraftforedlende. Det er langt høyere verdiskaping pr kWh strøm inn i et aluminiums- eller silisiumsverk, enn det er å selge samme strømmen billig til meg som forbruker.

Elkem Thamshavn har en omsetning på omlag 800 millioner kroner og hadde ifjor et overskudd på 80 millioner. De skaper sysselsetting og de gjenbruker omlag 100 GWh av kraften. Dessuten leverer de fjernvarme til Orkanger. Den samme kraften levert til oss som forbrukere ville gjort strømmen billigere, men lite annet. Vi foredler ikke kraften, vi utvikler ikke nye teknologier av kraften og vi vil fortsette å kjøpe aluminiums- og silisiumsprodukter.

For det blir ikke slutt på etterspørselen etter kosmetikk, datamaskiner, bilfelger, tetningslister og solcellepaneler selv om Fesil Holla i Hemne eller Elkem Thamshavn skulle gå over ende. Men istedenfor må vi kjøpe disse produktene med silisium fra land som produserer varene med kullkraft, som ikke renser i nærheten av de samme avgassene, som ikke gjenvinner de samme mengdene kraft og som ikke har i nærheten av de samme HMS-kravene som vi har i Norge.

Arbeiderpartiet gikk til valg på å lage et nytt industrikraftregime. Vi har kommet litt på vei, men er langt fra i mål. Det haster. Skal norsk industri greie å holde oppe konkurransekraften, må det fortsatt investeres tungt i ny teknologi, deriblant på miljøområdet. Disse investeringene er så store at de må regnes inn over mange år. Hvis ikke gjøres de i land med mer forutsigbare kraftkontrakter og lavere pris.

I revidert budsjett kom det 40 millioner til å etablere et Industrikraftkonsortium etter modell fra Frankrike. Det betyr forenklet at industrien går sammen om å kjøpe seg kraft for flere år på forhånd. Da får de god og forutsigbar pris. Men dette koster mange, mange milliarder. Derfor er det viktig at Staten bidrar med finansieringsordninger og garantier. Dette må skje før valget og helst før sommeren.

Ikke alle industribedriftene vil bli en del av et slikt konsortium. Flere har etterspurt en ordning der du leier kraftverk over 30 år. Da får de en forutsigbarhet som kan forsvare tunge investeringer. Arbeiderpartiets landsmøte støttet enstemmig dette kravet. Åslaug Haga lovte det som OED-minister og LO har stilt samme krav.

Derfor er det uforståelig og uakseptabelt at det nå ser ut som Arbeiderpartiet vil støtte 15 år istedenfor 30 år i Stortinget. Det er flertall i Stortinget med Arbeiderpartiets stemmer for et slikt vedtak, og det blir feil å la SV diktere et flertall på Stortinget i denne saken. Det holder ikke med merknader. 30 år bør vedtas, slik landsmøtet har bestemt.

Bilde: Elkem

Kommentarer

Hei Tore! Din gamle kollega i LOs ungdomssekretær-tider ønskjer å bidra med vårt syn frå SV Sogn og Fjordane. Som du veit har vi også ein del verdiskaping og kraftkrevjande industri. Vår 3. kandidat Kristine kjem frå Høyanger og har følgjande innlegg som eg synes du burde lese:

"Regjeringa og SV blir utfordra av Industri Energi under den politiske streiken onsdag 3 juni.

Fagrørsla ønskjer seg eit nytt industrikraftregime med mellom anna 30 års leigetid på kraftverka. SV og regjeringa går inn for at leigetida ikkje skal vere lenger enn 15 år. Kvifor gjer ein det?
SV har stor sympati med dei tilsette i kraftkrevjande industri her i landet som no kjempar for arbeidsplassane sine. Men det at arbeidsplassane her er utrygge i dag har i hovudsak med ei svikt i etterspurnad med bakgrunn i den internasjonale finanskrisa å gjere, ikkje prisen på kraft eller manglande kraftkontraktar.

Vi meiner at krisa heller har avdekt eit større behov for offentleg eigarskap og for sterkare politisk kontroll med økonomien.

Lova om offentleg eigarskap til vasskrafta er ein av dei største sigrane til den raudgrøne regjeringa. Dette handlar om kven som skal få lov til å eige og hauste av evigvarande ressursar som tilhøyrer fellesskapen - og som tilfører velferdsstaten og kommunane tiltals milliardar kroner i inntekter kvart år.
Kravet til delar av fagrørsla om ein eksklusiv rett for kraftkrevjande industri til å leige inn kraftverk for inntil 30 år vil undergrave nettopp Stortinget sitt vedtak om offentleg eigarskap til vasskrafta.

Om kravet om 30 års leigetid av kraftverka blir innfridd så kan dette bety ei auka privatisering av vasskrafta. Innafor rammene av EØS-avtalen er det heller ikkje muleg å hindre at utanlandske selskap kan vere blant desse leigetakarane.Og då risikerer ein at krafta blir ført ut av landet og brukt til forbruk nede på kontinentet i staden for verdiskaping i Vestlandsbygder. Dette ønskjer ingen her hos oss!

Målet er at industrien skal inngå langsiktige kraftavtalar utan å leige kraftverka. Diskusjonen om leigetid er i utgangspunktet eit blindspor. Vi ønskjer ikkje å svekkje den demokratiske kontrollen over viktige naturressursar og snu overføringane frå vasskrafta frå fellesskapet og over til kapitaleigarane. Det er verken fagrørsla, norske kommunar og fylkeskommunar eller den kraftkrevjande industrien tent med.

Kristine Kopperud Timberlid
3. kandidat på Stortingslista, Sogn og Fjordane SV
Snorre Valen sa…
Her er du uredelig og det vet du egentlig selv, Tore. "Noen" i Ap prøver å gjøre SV til svarteper på grunn av politisk impotens i OED og NHD gjennom tre og et halvt år.

Denne saken gjelder leie av kraftverk, ikke kraft, og underminerer hjemfallet.

Dette punktet er ikke forbeholdt norsk industri, for det ville ESA slått ned på. Det kan Ap takke seg selv for, som fikk Norge inn i EØS.

Utleieordningen for kraftverk vil ikke bety ett øre i lavere kraftpriser for industri i Trøndelag. Hvorfor skal Statkraft eller E-verket i Nord-Trøndelag leie ut kraftverk i stedet for å selge kraft direkte?

Ordninga med leie av kraftverk skal gjelde en hvilken som helst aktør, i Norge eller utlandet - ønsker Ap virkelig at en hvilken som helst internasjonal aktør skal få leie norske kraftverk i 30+30 år?

Det er jo nettopp derfor Regjeringa har gått inn for konsortium-modellen som en målretta ordning for industrikraft.

Her er mine utfordringer til Ap:
- Støtt kravet fra LO om statlige garantier for de nye industrikraftregimet. Vi har i dag garantiordninger for skipsbyggingsindustrien og for eksport av fisk, blant annet. Det må vi også ha for kraftkrevende industri! Her er det Ap som må bestemme seg for å satse på industrien, ikke SV.

- Øk støtten til grønn energi og miljøteknologi i kraftkrevende industri. Regjeringen ga for tre uker siden rekordstøtte til smelteverket Finnfjord AS i Troms. 175 millioner til et prosjekt som koster 512 millioner kroner.

Tidligere har slik støtte ligget på 10 – 20 prosent.

Enova og Innovasjon Norge har mye penger, så det handler om å øke støttenivåene til prosjektene. Orkdal har industri med potensial. Når ett smelteverk i Troms kan gjenvinne mer enn et halvt Altakraftverk (350 GWh!!), dels som strøm til nettet og dels som varme til et anlegg som produserer biodrivstoff, så sier det både noe om næringspotensial, energipotensial og miljøpotensialet dersom vi satser på grønn industri!

Det vi i Trøndelag må stå sammen om er å oppnå et slikt støttenivå til industrien vi har i regionen, og ikke angripe vår egen regjerings politikk når den tar viktige grep for den kraftkrevende industrien. Det blir for billig å forsøke å gjøre SV til svarteper her.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .