Gå til hovedinnhold

Hva skjer med Kommunekreditt?

Det er med stor uro jeg registrerer at det plutselig har blitt nødvendig for Eksportfinans å kaste representantskapet i Kommunekreditt, for å erstatte det med sitt eget på ei ekstraordinær generalforsamling og representantsskap i Kommunekreditt idag, mandag 9. februar.
Det har de som 100 prosenteier selvfølgelig full mulighet til, men det synes noe irrasjonelt i en situasjon hvor Eksportfinans har varslet fullt salg av Kommunekreditt. Grunnen til at de vil selge er todelt. Den ene er ønsket om å konsentrere seg om å yte finansiering for eksportsektoren - og det er bra, for det trengs. Den andre er at Eksportfinans har tapt penger og dermed må redusere balansen, og dermed får ikke lenger Kommunekreditt tak i penger til en pris som er konkurransedyktig i kommunemarkedet.

Årsaken til min uro idag bunner i behovet for Kommunekreditt som konkurrent til Kommunalbanken når det gjelder å yte lån til konkurransemessige betingelser i kommunesektoren. Uten slik konkurranse blir kommunale lån dyrere, og dermed blir det også mindre penger til velferdsproduksjonen fra kommunene. Kommunekreditt selv har antydet at svekket konkurranse i lånemarkedet for kommunene i et normalår vil gi anslagsvis 500 - 1000 millioner økte renteutgifter, og allerede ligger renten betydelig høyere enn i Kommunalbanken.

Onde tunger hevder salgsprosessen nå går tregt siden stadig dyrere kommunelån, og færre muligheter til å refinansiere, er en god melkeku for de private bankene som sitter med majoriteten av eierskapet i Eksportfinans. 

Staten ved Næringsdepartementet sitter med 15 prosent av aksjene i Eksportfinans og har dermed ikke avgjørende innflytelse, men de må også ha en mening om det som nå skjer. Salget av Kommunekreditt må gjennomføres raskt, slik at konkurransen i kredittmarkedet for kommunene igjen blir reell. Ett hvert forsøk på å trenere prosessen må stanses, om nødvendig ved å sette krav bak de pengene Staten har stilt til rådighet for Eksportfinans.

Representantskapet i Kommunekreditt sendte før jul åpent brev til Statsministeren om situasjonen: Åpent brev til Statsminister Jens Stoltenberg

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .