Gå til hovedinnhold

Brev til Regjeringen ang Eksportfinans/Kommunekreditt

Det er nå grunn til å frykte ulånstørke for kommunesektoren om Kommunekreditt presses ut av markedet. Da blir det tynt med motkonjunktur-tiltak. Jeg har derfor kontaktet regjeringen om saken.

Kommunekreditt har over 60 mrd (!) utestående til norske kommuner. De har nå innført utlånsstopp, og om de ikke får opprettholdt ratingen sin (AAA), blir lånene for dyre og må refinansieres. Kommunalbanken har pr i dag ikke muskler til å overta lånene, og om Kommunekreditt forvitrer, forsvinner konkurransen i dette lånemarkedet. Denne konkurransen har siden 1999 spart sektoren for om lag 2,5 mrd kroner i kapitalkostnader. En slik refinansiering vil derfor i verste fall medføre ekstrakostnader i milliardklassen for norsk kommunesektor, og dermed bidra til ytterligere å bremse aktiviteten i norsk økonomi. Og det nettopp i en fase da offentlig sektor bør øke aktiviteten for å dempe bråstoppen i de private markedene for å unngå galopperende arbeidsløshet og forsterket nedgang.

Flere medier har også belyst saken. NRK Dagsrevyen 21, Adressa, Trønder-Avisa og Dagens Næringsliv.

Brevet til regjeringen:

Til Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa

Eksportfinans og Kommunekreditt

Kommunenes mulighet for å skaffe lån er betydelig redusert den siste tiden. Dårligere kapasitet i Kommunalbanken og utlånsstopp hos Kommunekreditt gir lånetørke. Kommunekreditt får ikke lenger midler fra Eksportfinans som ikke har tilstrekkelig tilgang på lange innlån i de internasjonale finansmarkedene.

Felles for kommunene og industrien er at noen titalls ”punkter” i et lån representerer store verdier, som gir økt ordreinngang for industrien og mer velferdsproduksjon i kommunene. Det er viktig med konkurranse i lånemarkedet for kommunene. Det er viktig for industrien at den har tilgang på lånefinansiering tilsvarende det internasjonale konkurrenter oppnår.

Regjeringen har store planer i budsjettet for neste år, men flere av disse kan ikke gjennomføres uten god lånetilgang for kommunene. Videre er låneordningene til Eksportfinans viktige i en hard, internasjonal konkurranse. Og relativt viktigere i den internasjonale kredittkrisen, hvor mange lånekilder strammer kraftig inn.

Undertegnede er kjent med at det har vært kontakt med både Næringsministeren som eier 15 % av Eksportfinans og med Kommunalministeren med ønske om effektiv konkurranse og god tilgang på finansiering i kommunemarkedet. Imidlertid vokser bekymringen for at tiden løper ifra disse viktige kredittinstrumentene for norsk eksportindustri og norske kommuner.

Siden pengene skaffes i et internasjonalt marked hvor mange banker nå er overtatt og garantert av nasjonale myndigheter, er det nødvendig at også norske myndigheter gjennom tydelige støttetiltak på eiersiden i Eksportfinans/Kommunekreditt sørger for at vi har norske finansinstitusjoner som kan få rimelige innlån i disse markedene.

Flere internasjonale ratingbyråer stiller stadig strengere krav til andelen statlig eierskap i slike kredittinstitusjoner for at de skal kunne opprettholde AAA-rating, og dermed kunne delta i konkurransen i dette lånemarkedet. At andelen statlig eierskap som følge av den internasjonale finanskrisen nå er økende, vil sannsynligvis ytterligere forsterke kravet om høyere statlig eierskap.

Dette er viktig for at det kommunale tjenestetilbudet og nye investeringer ikke stopper opp eller får for dyr finansiering. Nettopp satsningen i offentlig sektor kan nå demme opp for en generell økonomisk nedgang.

Med vennlig hilsen
Tore O Sandvik
Fylkesordfører
Sør-Trøndelag

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .