Det er nå grunn til å frykte ulånstørke for kommunesektoren om Kommunekreditt presses ut av markedet. Da blir det tynt med motkonjunktur-tiltak. Jeg har derfor kontaktet regjeringen om saken.
Kommunekreditt har over 60 mrd (!) utestående til norske kommuner. De har nå innført utlånsstopp, og om de ikke får opprettholdt ratingen sin (AAA), blir lånene for dyre og må refinansieres. Kommunalbanken har pr i dag ikke muskler til å overta lånene, og om Kommunekreditt forvitrer, forsvinner konkurransen i dette lånemarkedet. Denne konkurransen har siden 1999 spart sektoren for om lag 2,5 mrd kroner i kapitalkostnader. En slik refinansiering vil derfor i verste fall medføre ekstrakostnader i milliardklassen for norsk kommunesektor, og dermed bidra til ytterligere å bremse aktiviteten i norsk økonomi. Og det nettopp i en fase da offentlig sektor bør øke aktiviteten for å dempe bråstoppen i de private markedene for å unngå galopperende arbeidsløshet og forsterket nedgang.
Flere medier har også belyst saken. NRK Dagsrevyen 21, Adressa, Trønder-Avisa og Dagens Næringsliv.
Eksportfinans og Kommunekreditt
Kommunenes mulighet for å skaffe lån er betydelig redusert den siste tiden. Dårligere kapasitet i Kommunalbanken og utlånsstopp hos Kommunekreditt gir lånetørke. Kommunekreditt får ikke lenger midler fra Eksportfinans som ikke har tilstrekkelig tilgang på lange innlån i de internasjonale finansmarkedene.
Felles for kommunene og industrien er at noen titalls ”punkter” i et lån representerer store verdier, som gir økt ordreinngang for industrien og mer velferdsproduksjon i kommunene. Det er viktig med konkurranse i lånemarkedet for kommunene. Det er viktig for industrien at den har tilgang på lånefinansiering tilsvarende det internasjonale konkurrenter oppnår.
Regjeringen har store planer i budsjettet for neste år, men flere av disse kan ikke gjennomføres uten god lånetilgang for kommunene. Videre er låneordningene til Eksportfinans viktige i en hard, internasjonal konkurranse. Og relativt viktigere i den internasjonale kredittkrisen, hvor mange lånekilder strammer kraftig inn.
Undertegnede er kjent med at det har vært kontakt med både Næringsministeren som eier 15 % av Eksportfinans og med Kommunalministeren med ønske om effektiv konkurranse og god tilgang på finansiering i kommunemarkedet. Imidlertid vokser bekymringen for at tiden løper ifra disse viktige kredittinstrumentene for norsk eksportindustri og norske kommuner.
Siden pengene skaffes i et internasjonalt marked hvor mange banker nå er overtatt og garantert av nasjonale myndigheter, er det nødvendig at også norske myndigheter gjennom tydelige støttetiltak på eiersiden i Eksportfinans/Kommunekreditt sørger for at vi har norske finansinstitusjoner som kan få rimelige innlån i disse markedene.
Flere internasjonale ratingbyråer stiller stadig strengere krav til andelen statlig eierskap i slike kredittinstitusjoner for at de skal kunne opprettholde AAA-rating, og dermed kunne delta i konkurransen i dette lånemarkedet. At andelen statlig eierskap som følge av den internasjonale finanskrisen nå er økende, vil sannsynligvis ytterligere forsterke kravet om høyere statlig eierskap.
Dette er viktig for at det kommunale tjenestetilbudet og nye investeringer ikke stopper opp eller får for dyr finansiering. Nettopp satsningen i offentlig sektor kan nå demme opp for en generell økonomisk nedgang.
Tore O Sandvik
Fylkesordfører
Sør-Trøndelag
Kommentarer