Gå til hovedinnhold

Hillary som Majoritetsleder - Norm Coleman og Appalachia

Denne gangen omhandler bloggen to-tre skråblikk på valget i USA. Det er jo også Senatsvalg og det kan hende det får innflytelse på hvilken løsning demokratene velger på personkabalen sin.

Hillary som Majoritetsleder?
Det går nå ulike spekulasjoner om hva Hillary vil bruke nesten halvparten av delegatene på Demokratenes konvent til. Hun forvalter en betydelig del av det demokratiske partiets andel når konventet starter. Vil hun kreve posisjonen som Visepresident under Obama? Tror hun fortsatt at en skandale vil "avsløre" Obama, slik at flertallet vil putte henne i stolen som utfordrer til McCain i november?

Nettopp det siste har et poeng: - Obama har fortsatt ikke flertall. Han kommer etter alle solemerker til å få det, men han har det ikke ennå.

Vil tungvekterne i partiet sette seg ned etter den 3. juni å sikre ham flertallet ved å fordele maktposisjoner? Disse tungvekterne kan være Demokratenes partileder Howard Dean. Nancy Pelosi, som leder kongressen. Harry Reid som er majoritetsleder i Sentatet. Al Gore, som har en tung posisjon i partiet, samt noen flere sentrale partikoryfeer vi ikke er spesielt oppdaterte på i Europa.

En løsning kan være at Hillary blir Majoritetsleder i Senatet. Dette er posisjonen som demokratene nå har med et nødskrik og med stemmene til to uavhengige senatsmedlemmer på vektskålen (selv om den ene er Joe Lieberman som tidligere var demokrat, men nå er uavhengig). Idag er Harry Reid (http://reid.senate.gov/) Majoritetsleder i Senatet, og han har tidligere åpnet for å overlate plassen til Hillary om hun ikke stilte som kandidat til presidentvervet.

Meningsmålingene tyder på at demokratene kommer til å styrke sin posisjon i sentatet etter valget i november (http://www.electoral-vote.com/evp2008/Senate/Maps/May18-s.html), og derfor kan denne posisjonen være svært interessant for Hillary.

Majoritetslederen i Sentatet spiller en sentral rolle i amerikansk politikk. Det er fra denne posisjonen mange av kompromissene og de politiske løsningene må utmeisles. Med McCain som President, men fortsatt demokratisk majoritet i Sentatet, vil Hillary kunne bygge seg opp til 2012, samt få gjennomslag for mye politikk. Hun har samarbeidet tett og godt med McCain innenfor flere politikkområder de siste årene (de var blant annet sammen på Svalbard for å se på klimaendringer i praksis). Hun har vist at hun er en dyktig politisk håndverker i årene som senator, og hun kan kan i rollen som Majoritetsleder få en unik posisjon i amerikansk politikk.

Med Obama som President vil Hillary kunne diktere mange av de politiske løsningene og kunne spille ut hele sitt register og nettverk for å kompensere for hans manglende erfaringer.

Senatsvalget - et lite apropos
Som sagt, ser det ut til at demokratene kommer til å vinne en større majoritet i senatsvalget som også er i november (alle statene har to senatorer hver, og de velges for 6 år, men ikke samtidig. Det er senatsvalg annethvert år i ulike stater.). Det ser ut som om republikanernes senator fra Minnesota Norm Coleman gjør det greit på målingene, så det kan være greit å minne om at det er samme fyr som fullstendig ble rasert av George Galloway. Kan jo være artig å følge med framover hvordan det går med denn lettvekteren. Under følger saken mot Galloway. Den er kostelig!



Appalachia
Forøvrig har NY Times en god oversikt over Appalachia-området. Dette er omtalt i en tidligere blogg. Appalacia er en fjellkjede som strekker seg ned fra NY gjennom Pennsylvania er innom de fleste av de statene som demokratene må vinne for å få presidenten. Hillary har gjort det klart bedre enn Obama i disse statene. Det var disse statene demokratene tapte til Reagen, men som Bill Clinton vant tilbake. Demokrater med "elitist"-stempel taper lett disse statene, og både Gore og Kerry tapte mye her.


http://www.nytimes.com/2008/05/17/opinion/17blow.html?_r=2&oref=slogin&oref=slogin

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .