Gå til hovedinnhold

Venstre velger FrP

Før valget i 2003, gikk Venstres nestleder Ola Elvestuen ut med følgende garanti i Dagsavisen:
– Vi er den eneste garantisten for velgere som verken ønsker eiendomsskatt eller at Frp blir med i byrådet.
Like etter valget i 2003, skrev Aftenposten:
Det er kjempeavstand fra Venstre til Frp sier Ola Elvestuen som blankt avviser å slippe Frp inn i byrådet
Vi kjenner historien. Venstre har i Oslo valgt å la FrP styre i byråd sammen med Høyre, på bekostning av et alternativt flertall. Venstre smykker seg med gjennomslag i enkeltsaker som er viktige nok, feks innenfor kollektivtrafikken. Poenget er bare at den samme politikken ville de fått flertall for om de samarbeidet andre veien. men tydelig nok foretrekker Venstre å ha FrP i posisjon.

I forrige uke møttes Ola Elvestuen og Trond Giske til debatt i P4 om temaet Venstre+FrP. Elvestuen benektet å ha gitt garantiene som er gjengitt over.

Ikke nok med det, i politisk kvarter 25. juli 2008, kunne Elvestuen fortelle oss lyttere at Venstre:
må bruke posisjonen vår for å få gjennomslag for vår politikk. Det har vi gode erfaringer med i Oslo, og det må vi gjøre også nasjonalt
Dette hadde han også problemer med å huske i radiodebatten med Trond Giske. FrP jublet forøvrig over utsagnet den gang (Dagsavisen).

Min påpeking av at Venstres nestleder Elvestuen kom elendig fra debatten med Trond Giske, medførte en rekke protester fra lokale Venstre-folk i Trøndelag. De benektet høylytt at Venstre på noen som helst måte vil ha noe som helst å gjøre med FrP. Ikke ulikt garantiene fra Elvestuen i for- og etterkant av 2003-valget i Oslo.

En av de som opponerte var Venstres førstekandidat i Sør-Trøndelag, Guri Melby. Idag (10. august) avslører hun imidlertid selv til Adresseavisen at Venstre kan leve med en Frp+Høyre-regjering, selv om det ikke er førsteønsket hennes.

Adressa har samlet stortingskandidater fra Sør-Trøndelag til en slags valgcamp på Stokkøya på Trøndelagskysten, og dagens tema er at de borgerlige partiene skal prøve å lage en felles plattform etter en fiktiv valgseier 14. september (plattformen de blir enige om er forøvrig en historie for seg selv: God jul og godt nyttår).

På spørsmål fra Høyres Bengt Eidem om hvordan KrF og Venstre vil stille seg om FrP+Høyre danner regjering, svarer KrF at de synes Høyre har valgt feil, men de vil være et konstruktivt opposisjonsparti i Stortinget.

Venstres Guri Melby svarer følgende på spørsmål fra Per Sandberg om Venstre vil være et konstruktivt opposisjonsparti til en regjering med FrP og Høyre:

Det vil jeg tro. Men en regjering utgått fra sentrum har større sjanse for å overleve.

Med andre ord; som sin nestleder Ola Elvestuen greier heller ikke Venstres førstekandidat i Sør-Trøndelag, Guri Melby, å avvise at Venstre vil utgjøre parlamentarisk grunnlag for en Frp+Høyre-regjering.

Dette underbygges forøvrig av den andre nestlederen i Venstre, Trine Schei Grande, sine uttalelser til NRK der hun sammenligner Ap og FrP:
– For meg er Ap like uspiselig som Frp.
Venstre lever opp til sin historie. Partileder Sponheim vil ikke ta i FrP med ildtang og sier heller Jens enn Jensen. Dette står i motsetning til første nestleder Schei Grandes utsagn om at Arbeiderpartiet er verst av alle, mens andre nestelder Elvestuen vil ha en Oslo-modell - altså en FrP+Høyre-regjering, støttet av Venstre, dersom det blir borgerlig flertall (Db, VG).

Kommentarer

Anonym sa…
Det er alltid underholdende å se Ap-folk "analysere" Venstre. Dere vil så fryktelig gjerne at Venstre skal velge dere, og kan ikke skjønne hvorfor de ikke gjør det.

Når det gjelder Oslo er det Høyre som har "valgt bort" Venstre i byråd. Det er selvfølgelig Venstre mindre begeistret for, men alternativet Ap/SV-byråd ville vært like ille. Venstre sitter på vippen og stemmer med venstreblokk eller høyreblokk fra sak til sak.

Oslopolitikken er da også organisert på en annen måte enn den nasjonale, et byråd har mye mindre frihet og færre fullmakter enn en regjering. En regjering trenger heller ikke noe flertall i stortinget for å settes. Derfor faller spekulasjoner om "Oslo-modellen i regjering" på sin egen urimelighet. Det er heller ingen i Venstre som ønsker seg en slik modell, i motsetning til hva du påstår å ha kunnet avlede av diverse kommentarer.
Anonym sa…
Det finnes to libealistiske partier i Norge:

FRP som er klassiske liberalister med et ønske om en velferdsstat.

og

Venstre som er sosial-liberalister.

Partiene er ikke så forskjellige i det hele tatt, forskjellen er bare i demografiske forskjeller i velgergruppen og at Venstre har en sterkere miljøprofil.

Jeg er Venstre-velger og slik rangerer jeg partiene.

Venstre
Høyre - Liberalistisk fløy
FRP - Liberalistisk fløy
Høyre - Klassisk konservativ fløy
AP - Høyre fløy
Krf
SP
AP - Venstre fløy
FRP - Populistisk fløy.
SV
RV

Jeg skriver under på at FRP ikke er noe mindre spiselig enn AP.

Vi vil ha en borgelig "Soria Moria" nå!
Anonym sa…
Partier som definerer seg i forhold til andre partier, i stedet for i forhold til egen politikk, er ynkelige greier.
Unknown sa…
Venstre velger Venstre!

Venstre har sett hvordan AP "samarbeider". Man ser det på riksplan hvor spesielt SV får bank gang på gang i miljøsaker, og det er noe man har lite ønske om å utsette seg for.

Høyre har derimot vist at de er villige til å gi på områder som er viktig for sine samarbeidspartnere, og Venstre har derfor også god erfaring på et sånt samarbeid. Venstre fikk bedre miljøpolitikk sammen med H enn det SV klarer med AP.

Når det gjelder hvem som valgte hvem i Oslo, så synes jeg det er litt skremmende at en fylkesordfører uttaler seg om valgordninger i andre fylker uten å vite hvordan det foregår.

I en tilspisset situasjon hvor Venstre nektet å sitte i byråd med FrP, så valgte Høyre å kaste Venstre ut av byrådet, og ta inn FrP. KrF trakk seg forøvrig ut samtidig.

Byråd i Oslo trenger ikke aktive flertall bak seg. De regjerer på tillit. Venstre har med andre ord aldri stemt for et byråd hvor FrP sitter.

At man ikke har valgt andre alternativer handler nettopp om APs manglende vilje til å gi i et samarbeid.

Venstres mandat fra velgerne er å få gjenomført mest mulig venstrepolitikk. I Oslo gjør man det best ved å sitte som et uavhengi parti på vippen.
Pivotal sa…
Venstre er nok noe delt når det kommer til FRP så det er ikke feil alt du kommer med. Og det er ikke noe nytt med politikere som ikke klarer å huske ting de har sagt tidligere som de kanskje gjerne ikke ønsker å huske. Hverken i Venstre eller andre partier.

Men jeg tror at Venstre klarer seg fint som uavhengig parti. Hvis Venstre klarer å vokse som et sentrumsparti kan de gi støtte til en borgerlig regjering eller en AP regjering alt etter hva de ønsker. Jeg ser for meg at det blir en H+Frp regjering denne høsten, men som er i mindretall og dermed må få alt de ønsker igjennom hos krf eller Venstre. Jeg liker ikke tanken på Frp i regjering, men en slik situasjon er bedre enn mange alternative ettersom Frp aldri vil få igjennom mye av sin virkelig ødeleggende politikk.
Tores beskrivelser av Elvestuen og Venstre i Oslo kan vanskelig bestrides. Dette er en korrekt fremstilling til punkt og prikke.

Lars Sponheim er imidlertid ikke Elvestuen. Han har gått mye lenger i sine garantier, og gjentatt: Heller Jens, enn Jensen. Han har mao gått så høyt opp på banen at det neppe er noen ærefull retur.

Det eneste som taler i mot min analyse her er at Venstre vil alltid være Venstre. Det er altså ingen absolutte garantier for noe som helst.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .