Gå til hovedinnhold

Vinn valget!

I valget mellom fortsatt trygg styring gjennom krisa, eller et økonomisk eksperiment med det komplette kaos - må vi ikke glemme å ha samfunnsmålene klare på rødgrønn side. Jeg har tidligere blogget om hva jeg mener må være den videre utviklingen av landet. Her er et sammendrag:

Fellesskap og velferd
Jeg tror oppslutningen om fellesskapsløsninger er økende i disse krisetider. Ropet etter skattekutt representerer ikke flertallet av landets velgere. Derfor må fortsatt satsing på den norske modellen med opprustning av kvaliteten i fellesskolen, eldreomsorgen og helsesektoren være fundamentet for neste fireårsperiode. Videre må det drives politikk som demper skadevirkningene av det internasjonale tilbakeslaget. Ledigheten må ikke få utvikle seg, og norsk industri må hjelpes gjennom krisa på en måte som sikrer, og helst videreutvikler kompetansen og innovasjonsevnen.

På kort sikt må derfor krisepakker dempe ledighetsutviklingen, men det må også satses på langsiktige tiltak som styrker Norges posisjon innenfor viktige næringer.

Forskning, innovasjon og samferdsel
Det må derfor satses tungt på forskning, innovasjon og samferdsel. Norge bør utnytte rikdommen sin til å gjøre seg enda mer attraktiv for verdens fremste forskere innen sektorer vi har posisjoner. Ved å bygge og finansiere driften av fremragende laboratorier, vil vi både utvikle kunnskap og teknologi som vil styrke våre bedrifter, samtidig som vi blir et attraktivt land for fremragende forskere og bedrifter på jakt etter teknologigjennombrudd.

Vi må også legge til rette for enda bedre ordninger for å kommersialisere forskningsresultatene våre. Der mangler det ennå instrumenter og incentiver. Ved å satse på samferdsel kan vi både sikre sysselsetting, men ikke minst øke konkurranseevnen spesielt for de av våre bedrifter som eksisterer nært råvarene vi tjener grovt på i Norge, og som konkurrerer internasjonalt.

Norge som energistormakt
Selv mener jeg Arbeiderpartiet må løfte visjonen om Norge som energistormakt også i framtida. Det internasjonale energibyrået, IEA, forteller at energibehovet øker med nesten 60 prosent fram til 2030. Dette må møtes, men klimakrisa nekter oss å gjøre det med nye klimautslipp. Norges vei fra vannkraftstormakt til olje- og gassnasjon har gitt oss unike posisjoner for å være en viktig aktør fram mot det store energiskiftet som må komme fra fossil til fornybar energi. Vi har ledende forskere, teknologimiljøer og bedrifter på dette området. Ambisjonen til Norge bør være å storleverandør av energi til Europa også etter olje- og gass æraen. Men da må vi både forske og utvikle nye teknologier. Satsingen på offshore vindkraft er i så måte svært interessant, men også arbeidet med å bygge bro til hydrogensamfunnet.

Etterspørselen etter klimavennlig energi vil øke, og det vil også etterspørselen etter leveranser fra politisk forutsigbare områder. Sirkuset som utspiller seg mellom Russland og Ukraina, øker verdien av norsk gass. Det kan bidra til å forløse nye energiprosjekter at EU både har forpliktet seg til mer fornybar energi, og at norske gassleveranser blir mer ettertraktede, selv om vi aldri vil kunne levere i nærheten av behovet i EU.

Med Obama på plass i USA, kommer en helt ny satsing på fornybar energi. Norge må derfor bruke sin posisjon som energinasjon til å spille en rolle framover.

Kommentarer

Håkon sa…
Trygg styring ?
Skal dere juge så mange ganger at det blir en vedtatt sannhet igjen nå ?

Si meg - Kristin og Jens har kjørt hardt på at den finansielle krisen er forårsaket av et kapitalistisk system som ikke virker og som er uten kontroll.

Alikevel økte hun og Jens andelen av oljefondet i akser fra 40-60%.


Hun ØKER innsatsen inn i noe hun sier ikke virker og ikke har kontroll

Er det denne styringen du skryter av ?
Håkon sa…
En annen ting du kan få med deg :

http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1718580.ece
Anonym sa…
Jeg håper virkelig ikke at Sosialistene vinner valget nei.

"Bare på sykehusene er det 20 % flere administrative stillinger enn leger og helsepersonell, ved nedskjæringer er det pleiere og leger som må gå. Byråkratiet dreper Norge.

Med en arbeidsstyrke på 1, 77 millioner, (hvorav knapt 400 000 skaffer inntekter til landet,) klarer vi ikke uten oljeinntektene å opprettholde 937 000 offentlig ansatte, 920 000 under utdanning og 1,1 million trygdede."

Dette er skremmende det. Og det er dette som kommer til å ta knekken på vårt velferdssamfunn. Og det er det dere som står for!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...