Gå til hovedinnhold

Venstre vingler videre om Frp


Det er ikke lett å finne ut om Venstres velgergaranti mot Frp gjelder bare før valget, eller ikke.

Før har nestlederne Ola Elvestuen og Trine Skei Grande tydelig vist at de ikke setter pris på partileder Sponheims klare tale om å holde Frp borte fra makten. Se her: Venstre velger Frp

Nå er det partilederen selv som sår tvil om velgergarantien sin mot Frp. Det er synd siden han selv har vært befriende klar i sin omtale av Frp tidligere, i motsetning til nestlederne som åpenbart foretrekker andre løsninger. Klassekampen skriver idag at Sponheim bryter Frp løfte. Selv protesterer Sponheim høylytt på artikkelen, men alt som står i den er ordrett fra lydopptak.

Les selv, det er ikke lett å få grep om hva Venstre mener - som vanlig: Bryter Frp løfte

Uansett så understreker dette nok en gang at om du frykter Frp-innflytelse i norsk politikk, må du stemme rødgrønt for å være sikker.

Kommentarer

Fredrik sa…
For noe tull. Venstre vil ikke støtte Frp i regjering fordi vi har ulik politikk/verdier. Altså at vi prøver å være saklig i vår avstand til Frp. Men det er ikke sånn at vi ikke vil støtte noen (som de sier i barnehagen) "bare fordi de er dumme".

Klassekampens "journalist" klarer ikke å skjønne at Sponheim bare prøver å frem denne forskjellen og ikke har endret noe standpunkt i forhold til at vi ikke vil støtte Frp. Eller så gjør han det, men vrir til virkeligheten slik at det passer ham best. Et typisk demoniserings-knep. Men så er jo klassekampen en valgkampavis for den sittende regjeringen.

Man må gjerne være uenig i politikk, men å skrive at en politisk motstander har en annen menig enn det vedkommende har er rett og slett å lyge. Omtrent som å kalle det norske arbeiderparti for et miljøparti.
Johan Sætre sa…
Man trenger ikke å støtte en regjering i det norske systemet. En regjering trenger ikke å ha et positivt flertall for å kunne regjere. Taper de rødgrønne og JS kaster kortene, går oppdraget til opposisjonen, og slik det ser ut nå, blir Frp større enn de tre andre. Siv Jensen vil da søke mot Høyre og KrF for å danne en ny regjering, KrF sier forhåpentligvis nei, mens Høyre står ved det de har lovet velgerne, nemlig å danne en borgerlig regjering. Sponheim lover å ikke felle regjeringen på prinsipielt grunnlag, og resultatet blir at H/Frp-regjeringen blir sittende, og Venstre vinner små seire som i Oslo og blir de facto et støtteparti. Garantien er ikke verdt noenting, akkurat som Elvestuens garanti i Oslo i 2003. Sponheim bekrefter dette i KK-artikkelen når han sier at en Frp-regjering ikke skal behandles annerledes enn andre mindretallsregjeringer og at han ikke vil avvise en slik regjering på prinsipielt grunnlag.
Fredrik sa…
For at Frp skal få sjansen til å danne regjering i utgangspunktet er det Jens Stoltenberg som i egen person blir nødt til å peke ut Siv Jensen som sin mulige etterfølger og dermed den som "innsetter" Frp. Han kan derimot forsøke å danne en ny mindretallsregjering. Med et "borgerlig flertall" med Venstre på vippen vil man fortsatt ha et stortingsflertall som vil foretrekke Jens fremfor Jensen.

Skulle Frp havne i regjering vil Venstre i så fall sammen med Ap, SV og Sp være med å kaste regjeringen så fort en politisk mulighet byr seg (en sak som går på tvers av våre verdier).
Johan Sætre sa…
Det er ikke den avgående statsministeren som peker på sin etterfølger. Dette ledes av stortingspresidenten, etter sonderinger i Stortinget. Med borgerlig ("ikke-sosialistisk") flertall, går oppdraget til den på borgerlig side med størst tyngde - det vil si Frp+Høyre. Sponheim sier til KK at han ikke vil felle en slik regjering av prinsipielle grunner, men at det handler om et sak til sak-forhold. Ergo er ikke denne "garantien" verdt noen ting som helst. For å unngå at Frp kommer til makten må folk stemme rødgrønt, evt. at Venstre nå sier, rett ut, at de aktivt vil støtte en mindretallsregjering av Ap. Er Frp så hinsides jævlig som det Sponheim til stadighet messer om, burde han ha sagt til KK at han vil felle en regjering der Frp inngår uansett hvilken politisk erklæring den vil styre på. Husk at Sponheim og Venstre er Jens-fløyens politiske tvilling.
Fredrik sa…
Poenget er at Venstre vil felle Frp på sak og ikke fordi vi "bare ikke liker dem". Slik barnehagementalitet (altså å skulle bruke ordet "prinsipielt") holder ikke Venstre på med. Vi er uenig med Frp og derfor vil vi ikke støtte dem. Frp sin politikk ligger på vesentlige områder langt lenger unna Venstre sin enn det Arbeiderpartiet gjør selv om det også er store forskjeller her.
Johan Sætre sa…
Altså er garantien verdiløs. Venstre er på borgerlig side og vil sørge for en borgerlig regjering.
Fredrik sa…
Det fremstår for meg som en merkelig konklusjon. Med mindre Frp skulle endre sin politikk drastisk står vi i dag så langt fra dem i politikken at vi aldri kunne støttet dem. Frp kaller seg kanskje borgerlig, men de går ikke inn i en borgerlig regjering Venstre vil kunne støtte. Du har en veldig svart-hvitt (eller skulle vi sagt rød-blå) tankegang. De ikke-sosialistiske partiene er ikke en ensartet gruppe. Det er riktig at vi vil støtte en anstendig borgerlig regjering, men med Frps menneskesyn er det per i dag uaktuelt å støtte dem.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .