Gå til hovedinnhold

Ted Kennedy RIP - hva nå Massachusetts?

Det er både trist og tragisk at Senator Edward Kennedy er gått bort (VG, Db). Han var en av de, eller kanskje den, mest respekterte politikeren i USA.

Etter 11. september ringte han feks personlig rundt til samtlige 177 familier i hjemstaten, som hadde mistet en av sine kjære i terrorangrepet. Og ikke nok med det; han fortsatte å følge dem opp. Hans politiske liv var også preget av hans evne til å samarbeide over blokkene og hans intense engasjement for de svakeste gruppene i USA, for fagbevegelsen og ikke minst av at han var en evig forkjemper for et bedre og mer rettferdig helsevesen i USA. Han skrev personlig omlag 300 av de omlag 1000 lovene han var med på å prege i sin tid som Senator.

Nettopp dette siste gjør også at hans død slår inn i realpolitikken i USA. Kennedy var Senator fra Massachusetts, og hans plass står nå ledig. Det betyr også at Demokratene mangler en stemme av 60 nødvendige for å avbryte debatter i Senatet, og dermed hindre såkalt filibuster.

I de fleste stater har Guvernøren mulighet til å oppnevne ny Senator i påvente av nytt valg, men i Massachusetts fjernet de denne muligheten i 2004. Årsaken den gangen var å hindre den Republikanske Guvernøren Mitt Romney i å utnevne en Republikansk Senator hvis Massachusetts andre Senator, John Kerry, skulle lykkes i å vinne Presidentvalget mot George W. Bush.

Dette betyr at med dagens regler vil Ted Kennedy sin plass stå ledig til slutten av januar, som er tidligste tidspunkt for å få valgt en ny Senator. Det er alt for sent, for i mellomtiden blir det nødvendig med avgjørende avstemminger på Helsereformen, samt at Klimaloven også skal loses igjennom Senatet. Begge - og ikke minst den første loven - vil garantert bli utsatt for filibuster, derfor haster det.

Senest i forrige uke tok Ted Kennedy kontakt med Guvernøren i Massachusetts for å få ham til å endre loven i hjemstaten, slik at han raskest mulig kan få oppnevnt en ny Senator. Forholdet mellom Guvernøren og Senatet i Massachusetts er imidlertid ikke det aller beste, så mange spår at dette ikke vil gå helt på skinner. Mitt tips er likevel at dette går i orden. På mange måter må det kunne sies å være et slags "siste ønske" fra Ted Kennedy. Mye skal vel til for at det oversees.

Bare hør Obamas ord til ham i begravelsen (hele talen):
a champion for those who had none; the soul of the Democratic Party; and the lion of the United States Senate

Kommentarer

Anonym sa…
Kansje til ettertanke at noen viser annsikt ?
Har ikke greie på pol(l)etikk , men
skrivevansker !
Er vi så tullete at vi gidder bruke tid på baggateller som ender i det samme ? JA !
Fler som Ted gjør verden bedre !

Hvil i fred å minner leve !
Anonym sa…
Demokrati meg i rÆVA!!! putt dette såkalte demokratiet i rasshølet nordmenn!!!

ALLE UTLENDINGER BØR GÅ SAMMEN og starte krig mot disse jævla nordmenna.. drittlei nazi jævlene

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .