Gå til hovedinnhold

Bløffer Høyre Vitals ansatte?

Høyres førstekandidat i Sør-Trøndelag, Linda Hofstad Helleland, har i to dager gjentatt i Adresseavisen at Høyre ville ha (og vil, formoder jeg) bruke Statens eiermakt i DnB Nor til å endre beslutningen om å legge ned 140 arbeidsplasser i datterselskapet Vital forsikring i Trondheim.

Det er all grunn til å stille spørsmålstegn ved Vitals gjerninger i denne saken, og både ordfører i Trondheim - Rita Ottervik og undertegnede mener de konsesjonene som ble gitt da DnB Nor fusjonerte med Gjensidige Forsikring nå langt på vei er brutt. Vi vil be om en vurdering av dette, og at Kredittilsynet følger opp vilkårene om at Vital skulle ha hovedkontorer i både Bergen og Trondheim med tilhørende hovedfunksjoner.

Det som imidlertid er oppsiktsvekkende når Høyres førstekandidat først uttaler seg, og så i påfølgende avis får utdype hva hun mener, er at hun forteller at om Høyre hadde styrt landet - ville de har grepet inn i DnB Nor som eier for å omgjøre beslutningen som er fattet.

Til Adressa lørdag 22. august sier hun:

Staten eier 34 prosent av aksjene i DnB, og regjeringen kunne brukt sin eiermakt til å stoppe raseringen av Vital i Trondheim. Det har den rødgrønne regjeringen ikke gjort. Nå fjernes 140 stillinger – og det skjer nesten uten politisk motstand fra regjeringen. Tenk deg hvilket politisk jordskjelv det hadde blitt med en Høyre-regjering, sier Helleland.
I Adressa idag, mandag 24. august utyper hun videre:

(...)Selvfølgelig mener jeg at Staten prinsipielt skal være meget forsiktig med å blande seg inn i bedriftenes interne forhold, men denne saken er spesiell siden vi allerede har lagt forutsetninger til grunn for sammenslåingen.
Dette er må være i åpenbar strid med hva Høyre mente senest i Eierskapsmeldingen. Eller har de skiftet mening? Jeg hører allerede levende for meg Høyres støttekontakter i finans- og næringsliv gå bananas i Dagens Næringsliv når de hører at Høyre har valgt ny kurs i eierskapspolitikken.

Enten har altså Høyre endret eierskapspolitikk, eller så bløffer Høyre Vitals ansatte i Trondheim. Les selv hvilke merknader de hadde til Eierskapsmeldingen:

Desse medlemene ber Regjeringa arbeida vidare med ei utforming av eit slikt dokument som, innan dei rammene som er vist til, faktisk gjev auka nytte for kapitalmarknaden, selskapa og befolkninga, og som kan forsvara den offentlege ressursbruken som vil gå med til å utarbeida eit slikt dokument.

Disse medlemmer understreker at det nye dokumentet som skal uttrykke eierskapspolitikken må være i samsvar med aksjeloven og de nasjonale retningslinjer for godt eierskap. Disse medlemmer legger til grunn at dokumentet ikke åpner for signaler som sår tvil om dette, knyttet til enkeltsaker og strategiske vurderinger som hører inn under styrenes ansvar for forretningsmessige beslutninger.

- - -

Medlemene i komiteen frå Framstegspartiet, Høyre og Venstre visert til at i tråd med prinsippa for god eigarstyring kan og skal ikkje staten gje direkte instruksar eller signal til styra om konkrete vedtak, verken formelt eller uformelt. Saker som krev tilslutning frå eigarane i samband med selskapa sine vedtekter skal avgjerast gjennom aksjonærdemokratiets vanlege reglar.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .