Høyres førstekandidat i Sør-Trøndelag, Linda Hofstad Helleland, har i to dager gjentatt i Adresseavisen at Høyre ville ha (og vil, formoder jeg) bruke Statens eiermakt i DnB Nor til å endre beslutningen om å legge ned 140 arbeidsplasser i datterselskapet Vital forsikring i Trondheim.
Det er all grunn til å stille spørsmålstegn ved Vitals gjerninger i denne saken, og både ordfører i Trondheim - Rita Ottervik og undertegnede mener de konsesjonene som ble gitt da DnB Nor fusjonerte med Gjensidige Forsikring nå langt på vei er brutt. Vi vil be om en vurdering av dette, og at Kredittilsynet følger opp vilkårene om at Vital skulle ha hovedkontorer i både Bergen og Trondheim med tilhørende hovedfunksjoner.
Det som imidlertid er oppsiktsvekkende når Høyres førstekandidat først uttaler seg, og så i påfølgende avis får utdype hva hun mener, er at hun forteller at om Høyre hadde styrt landet - ville de har grepet inn i DnB Nor som eier for å omgjøre beslutningen som er fattet.
Til Adressa lørdag 22. august sier hun:
Staten eier 34 prosent av aksjene i DnB, og regjeringen kunne brukt sin eiermakt til å stoppe raseringen av Vital i Trondheim. Det har den rødgrønne regjeringen ikke gjort. Nå fjernes 140 stillinger – og det skjer nesten uten politisk motstand fra regjeringen. Tenk deg hvilket politisk jordskjelv det hadde blitt med en Høyre-regjering, sier Helleland.
I Adressa idag, mandag 24. august utyper hun videre:
(...)Selvfølgelig mener jeg at Staten prinsipielt skal være meget forsiktig med å blande seg inn i bedriftenes interne forhold, men denne saken er spesiell siden vi allerede har lagt forutsetninger til grunn for sammenslåingen.
Dette er må være i åpenbar strid med hva Høyre mente senest i Eierskapsmeldingen. Eller har de skiftet mening? Jeg hører allerede levende for meg Høyres støttekontakter i finans- og næringsliv gå bananas i Dagens Næringsliv når de hører at Høyre har valgt ny kurs i eierskapspolitikken.
Enten har altså Høyre endret eierskapspolitikk, eller så bløffer Høyre Vitals ansatte i Trondheim. Les selv hvilke merknader de hadde til Eierskapsmeldingen:
Desse medlemene ber Regjeringa arbeida vidare med ei utforming av eit slikt dokument som, innan dei rammene som er vist til, faktisk gjev auka nytte for kapitalmarknaden, selskapa og befolkninga, og som kan forsvara den offentlege ressursbruken som vil gå med til å utarbeida eit slikt dokument.
Disse medlemmer understreker at det nye dokumentet som skal uttrykke eierskapspolitikken må være i samsvar med aksjeloven og de nasjonale retningslinjer for godt eierskap. Disse medlemmer legger til grunn at dokumentet ikke åpner for signaler som sår tvil om dette, knyttet til enkeltsaker og strategiske vurderinger som hører inn under styrenes ansvar for forretningsmessige beslutninger.
- - -
Medlemene i komiteen frå Framstegspartiet, Høyre og Venstre visert til at i tråd med prinsippa for god eigarstyring kan og skal ikkje staten gje direkte instruksar eller signal til styra om konkrete vedtak, verken formelt eller uformelt. Saker som krev tilslutning frå eigarane i samband med selskapa sine vedtekter skal avgjerast gjennom aksjonærdemokratiets vanlege reglar.
Kommentarer