Gå til hovedinnhold

Nei til mer sentralisering av Helse-Norge

Ser at Frp, Høyre, KrF og Venstre er enige om å sentralisere all helsepolitikken i Norge (Db, VG).

Jeg var med i kampen om å få rettet opp den urettferdige skjevfordelingen innen helse-Norge, der befolkningen på det sentrale Østlandsområdet fikk langt mer penger når det gjelder ressurser til helse enn resten av landet (Se her: Skjevfordelingen må rettes opp!).

Skjevfordelingen ble skapt av Stortinget under Bondevik II-regjeringen, som avviste utredninger som dokumenterte at vi som bor på Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge fikk mindre penger til helse enn de som bor nærmest Stortinget.

Uten nærhet til beslutningstakere lokalt og regionalt, ville vi som kjempet denne kampen aldri vært i stand til å skaffe oss troverdig kunnskap som ga oss muligheten til å mobilisere for å rette opp skjevfordelingen (se her: - Hvem er mest verdt i helse-Norge?).

Erfaringen fra den kampen er også at helse-Norge er sterkt sentralisert. De som styrer helsebyråkratiet i Oslo – ser landet fra Østlandets perspektiv, og rekrutteres også i stor grad i fra Helse SørØst. Våre virkelighetsbeskrivelser ble oversett helt fram til vi fikk kjempet igjen en ny utredning med Magnussen-utvalget, som ytterligere dokumenterte skjevfordelingen. En intens kamp fra det nasjonale helsebyråkratiet og helsepolitikere på Østlandet holdt på å stanse oppretting av den dokumenterte skjevfordelingen. Heldigvis greide vi å stå imot ved å stå samlet langs kysten fra Rogaland og opp til Finnmark. For Helse Midt utgjorde dette at vi får nesten en halv mrd kroner ekstra pr år fra 2010, det samme gjelder Helse Vest, mens Helse Nord får omlag 250 millioner ekstra.

Helseforetakene er viktig for utviklingen av regionene og lokalsamfunnene våre. Å for eksempel måtte stå i kø bak Helse SørØst på kontoret til en Frp-Statsråd for å drøfte situasjonen for St Olavs Hospital, Orkdal eller Røros sykehus, fjerner innflytelse fra oss som bor og lever i Trondheim og Sør-Trøndelag over helsepolitikken. De regionale styrene gir oss innflytelse og kompetanse som er nødvendig for å ivareta enn hvis grad av lokaldemokrati over helsepolitikken. Det har vist seg å være nødvendig for å hindre sentralisering av helseøkonomien.

Derfor er beskjeden om ytterligere sentralisering av helsemakta et dårlig signal, og en god grunn til å forhindre en Frp-dominert borgerlig regjering.

Forslaget må bekjempes.

Kommentarer

Anonym sa…
Er helt enig med deg. Dette er nøyaktig hva grasrota i USA nå kjemper mot med nebb og klør (Obamarama's helsereform, medicare/medicade)

Hadde vi fulgt litt bedre med i timen ville vi alle sluppet å kjempe hver for oss.

Tenker folk over at ingenting blir privat lengre? Hvis politikerne virkelig mener de kan styre helse/bedrift best (halvparten av arbeidstagerne er i offentlig sektor eller noe?) så la oss gjøre det skikkelig.

ALLE kan være ansatt i offentlig sektor så kan vi se hvordan det går. Etter noen år ser vi resultatet og kan kaste tankegangen på søppeldynga en gang for alle.

Dette er heller ikke fonuftig bruk av ressurser, fram og tilbake med hver bidige regjering, kanskje folket skal bli enig om noen felles rettningslinjer vi alle kan si oss enig i og som politikerne må forplikte seg til å følge, for eks bygge et samfunn for våre barn og barnebarn som går på fornybar energi. Da snakker vi langsiktig investering.

Men folk lever i sin egen lille verden hver for seg og da blir det bare rot.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .