Gå til hovedinnhold

Fakta om Trondheim

I Trondheim har innbyggerne fått en bedre hverdag med rødgrønt styre. Alt er ikke perfekt, men tross finanskrisen - utvikler byen seg nå i riktig retning etter spesielt siste periode med borgerlig flertall i byen fram til 2003.

Det var ikke tilfeldigheter som gjorde at Arbeiderpartiet og Rita fikk 44% oppslutning ved siste kommunevalg. Det var belønning for godt utført jobb og riktige prioriteringer for neste periode. Den jobben har blitt tøffere på grunn av noen endrede rammevilkår, men Arbeiderpartiet står ved sine politiske målsettinger og tar ansvar for løfte byen videre.

Kommunalråd Geir Waage har laget følgende notat for å oppsummere og svare på noen av påstandene.

FAKTA OM TRONDHEIM – EN BEDRE HVERDAG MED RØD-GRØNT FLERTALL

ØKONOMI:
DRIFT:
Trondheim kommune gikk med 205 millioner kroner i underskudd i 2008. Hovedårsakene til underskuddet var fjorårets lønnsoppgjør som ble betydelig bedre for de ansatte enn forutsatt, og ikke minst finanskrisa som slo inn for fullt også i Trondheim. Det er sterk kost hvis Høyre og FrP mener Ap i Trondheim er skyld i den internasjonale finanskrisa.

Saken er nemlig den at Høyre sammen med FrP i 2002 anså det som en genistrek å selge byens arvesølv - Trondheim Energiverk - for 5,5 milliarder, og heller sette pengene i et kraftfond. Selskapet er i dag verdsatt til dobbelt så mye som det ble solgt for. I tillegg kan Statkraft, som i dag eier e-verket, glede seg over stabile årlige overskudd etter skatt på en halv milliard. År etter år. De interessante spørsmålene til Høyre og FrP ved årets valg blir derfor: Har dere lært noe av tabben det var å selge e-verket i Trondheim? Eller vil dere gjøre det samme med hele landets arvesølv, nemlig selge Statkraft?

Det skal imidlertid ikke herske noen tvil om at Arbeiderpartiet i Trondheim tar ansvar for de tøffe grepene som må gjøres for å få økonomien i balanse igjen. Det gjør vi imidlertid ikke gjennom høyresidas resept, som er skattekutt og privatisering. Den resepten er blitt forsøkt tidligere i Trondheim – uten suksess, og avvist av et overveldende flertall av innbyggerne i byen.

NB! Høyre påstår at underskuddet i Trondheim i 2008 var det første siden 1992. Det stemmer ikke. Faktum er at Trondheim gikk med underskudd gjennom store deler av 90-tallet og starten av 2000-tallet. Forskjellen er bare at man den gangen kunne regnskapsteknisk nulle ut underskuddene gjennom uttak fra e-verket. Med et kraftfond som viste minus i 2008 er ikke den samme muligheten til stede.

INVESTERING:
Høyre og FrP forsøker seg også på at det rød-grønne flertallet har ”blåst opp” gjelda til Trondheim kommune. Svaret på dette er at de investeringene som er foretatt har vært høyst nødvendige etter 14 år med forfall under Høyres styre, noe følgende beskriver godt:

Adresseavisen skrev 1. august 2001 en analyse under overskriften ”Mangel på styring”. Avisen slår fast at det er mangel på styring når en kommune ikke makter å ta vare på sine innbyggere, noe som var situasjonen i Trondheim den gangen. Ikke bare fordi Trondheim år etter år gikk med underskudd, men ikke minst på grunn av det som kommer fram til slutt i analysen:

”Som Adresseavisen har påpekt ved en rekke anledninger: skolebygg er befengt med mugg, sopp og råte; eldre må vente på nødvendig pleie; 1500 barn står i barnehagekø; vann- og avløpsnettet trenger sårt til fornyelse, for bare å nevne noe.”

Slik er det ikke lengre.

DETTE ER NOE AV DET SOM HAR SKJEDD SIDEN 2003:

- Trondheim var første storby som nådde målet om full barnehagedekning. 52 barnehager er bygd eller utvidet siden 2003. Det har gjort hverdagen betydelig lettere og mer forutsigbar for en rekke småbarnsforeldre.

  • En stor andel av skolene har enten blitt rehabilitert eller nybygd. Skoledagen til byens elever er en helt annen en før vi tok over.
  • Det har vært en massiv satsning på eldreomsorgen. Hver tredje sykehjemsplass som er bygd i Norge de siste årene har blitt bygd i Trondheim.
  • Kraftig styrking av idretten.
Dette har vi fått til fordi vi har prioritert barnehage, skole og eldreomsorg framfor høyresidas skattekutt.

MER KONKRET OM NOEN ENKELTE OMRÅDER (BAKGRUNNSINFO):
ØKONOMI:
Underskudd (merforbruk) før saldering de siste årene med borgerlig styring (saldering i parentes)

• 2000: 64,7 millioner (styrking og finansielle operasjoner)
• 2001: 105 millioner (merinntekt skatt)
• 2002: 40 millioner (netto finansielle operasjoner)
• 2003: 124,7 millioner (ekstra uttak fra kraftfondet, økte renteinntekter)

Partienes påplusninger på driftsbudsjettet ut over rådmannens forslag totalt i perioden 2004-2009:

• Rødgrønne partier 411,4 millioner
• Høyre 627,8 millioner
• FrP 704,0 millioner

Påplusninger investeringsbudsjettet ut over rådmannens forslag totalt i perioden 2004-2009:

• Rødgrønne partier 458,6 millioner
• Høyre 276,7 millioner
• FrP 526,7 millioner

ELDREOMSORG:
• en budsjettøkning på 250 mill. i perioden 04 - 08.
• I samme periode har antallet årsverk innen hjemmetjenester og sykehjem økt fra 1650 til 2100 (25 % økning)
• en økning i antallet årsverk pr. bruker (fra 0,10 i 2003 til 0,13 i 2008). Vi har altså økt bemanningen utover den demografiske veksten.
• Hele landet samlet har i samme periode hatt en vekst i sykehjemsplasser på oppunder 500. Nesten 200 av disse plassene var i Trondheim. Alene sto Trondheim altså for over 1/3 av den samlede vekst i antallet sykehjemsplasser.
• Mht aktivitører og miljøverter har vi økt antallet årsverk fra 0 (!) til 35 i samme periode.
• Gratis trygghetsalarm innførte vi straks vi overtok og det har den vært siden!

SKOLE:
• Trondheimselevene kan vise til stadig bedre faglige resultater. I fjor gjorde de et byks oppover på lista over landets karaktersnitt. Kommunens elever klatret 21 plasser opp. Tallene for dette skoleåret er enda ikke klare.
• Gjennomsnittlig gruppestørrelse (lærertetthet) på barnetrinnet er redusert fra 16,2 i 2004 til 14,8 i 2007. Dette er en forbedring på 7 % . For ungdomstrinnet er gruppestørrelsen redusert fra 16,9 til 16,6. Gruppestørrelsen er etter dette på linje med gjennomsnittet for ASSS-kommunene. Tar vi med alle årsverk i skolen, ikke bare lærere, så vil gruppestørrelsen synke ytterligere.
• Det er ikke fattet vedtak om å redusere voksentettheten. Men med en reduksjon av rammene for skolesektoren i 2009 på nesten 40 millioner kroner er det vanskelig å unngå nedbemanning totalt sett inneværende år.
• Det er ansatt et betydelig antall assistenter og andre yrkesgrupper i skolen. Disse skal ikke erstatte lærere, men bidra til at lærerne frigjør mer tid til å drive ren undervisning.

IDRETT:
• Inført gratis hall- og baneleie.
• Bygd nye idrettshaller på Charlottenlund, Munkvold og Rosenborg.
• Bygd ny ishall på Leangen (åpnet august 2009).
• Betydelig opprusting av ishallene på Leangen og Dalgård.
• Landets første friidrettshall bygges på Ranheim (oppstart oktober 2009)
• Prosjekterer plasthall på Kolstad.
• Rehabilitert og pusset opp Husebybadet for 50 mill.
• Bidratt med tomt til toppidrettsenter i Granåsen.
• Betydelig opprusting av Granåsen skianlegg for 50 mill.
• Rekordstort antall kommunale garantier til nye kunstgressbaner.
• Etablert et av landets beste friidrettsanlegg på Øya.
• Betydelig oppgradering av stier, løyper og isflater i bymarka og i bydelene


Jeg har plassert min blogg i Trondheimnorske bloggkart!

Kommentarer

Anonym sa…
Dere lovte etablert full sykehjemsdekning innen 2010 med enkeltrom til alle. Det har dere ikke klart. Til og med Oslo har bedre sykehjemsdekning enn dere!
Anonym sa…
De borgerlige partiene styrte Trondheim fra starten av nittitallet frem til 2003. De overlot da en kommune i en god økonomisk situasjon til de rødgrønne. Det tok bare fem år med rødgrønt styre før Trondheim kommune var i full økonomisk krise. Ordfører Rita Ottervik innrømmer selv at hun burde sett at den økonomiske situasjonen var ute av kontroll allerede i 2006!!
Anonym sa…
Trondheim har nå vedtatt at egenbetalingen for hjemmehjelpstjenesten skal økes. Ett allerede dårlig hjemmehjelpstilbud (bare1,4 timer i uken), skal nå kuttes ytterligere. Trondheim går nå inn for færre hjemmebesøk i hjemmehjelpen. I tillegg fjernes populære seniortiltak. Kommunalministeren uttalte i kommunal rapport 02.07.2009: ”Trondheim kommune er ikke lenger vårt utstillingsvindu”.Arbeiderpartiet svikter de eldre!!
Oslo Jente sa…
Ap bløffer! 91,5 prosent av alle som bor på sykehjem har enkeltrom. Her er Oslo langt foran Trondheim(85 prosent). Oslo har sykehjemsplass til 22,7 prosent av alle innbyggere over 80 år. 25 prosent er definert som full sykehjemsdekning. Her ligger Oslo foran både Trondheim(19,8 %) og landsgjennomsnittet (18,9 %).
Anonym sa…
Du har jo ikke peiling! Trondheim er praktisk talt inne på robek-lista, dvs at de rødgrønne har så dårlig kontroll på økonomien at de ikke får lov av fylkesmannen å styre lenger.

Ta ansvar- gå av!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .