Gå til hovedinnhold

Republikanernes Presidentkandidat 2016

Obama har nominert Jon Huntsman som ny ambassadør til Kina. Det er et smart trekk. Huntsman er republikansk Guvernør i Utah, 49 år  og snakker kinesisk (mandarin) flytende. 

Huntsman var med og ledet John McCains Presidentkampanje, og for ikke lenge siden kritiserte han partiet sitt for den politiske kursen de har valgt mot dypeste konservative høyre (godt intervju med ham i Politico). Huntsman mener republikanerne må velge den moderate veien om de skal komme på offensiven (jeg håper de ikke hører på ham). 

Populær
Huntsman ble gjenvalgt i guvernørvalget ifjor med 77 prosent av stemmene. Han styrer som en republikaner, men er ikke like sprø som den gjengen som nå styrer partiet. Derfor er det også mange som har spekulert i om han ville bli republikanernes presidentkandidat mot Obama i 2012. 

Dette setter jo nå Obama en effektiv stopper for. Derimot blir Huntsman nå plutselig en meget aktuell kandidat til valget i 2016. Stillingen som ambassasdør til Kina har vært brukt som springbrett før. George H. W. Bush hadde nettopp den stillingen. 

Huntsman var en suksessrik forretningsmann i familiens milliardforetak Huntsman Corporation, som er et av verdens største kjemikalieselskap. 

Nå framstår han som en smart realpolitiker, men med føttene dypt plantet i republikansk side. Han er mormon og lever som en også. Han var feks misjonær i Taiwan (hvor han også lærte seg kinesisk). Han er konservativ når det gjelder abort og våpenkontroll, men ikke fanatisk i retorikken. Han er imot homo-ekteskap, men aksepterer at de inngår "civil unions", som er et slags partnerskap som kun gjelder i den staten du bor.

Videre er Huntsman opptatt av å reformere helsepolitikken, og driver kampanjene sine blant annet på det, men løsnignene er republikanske, med skattekutt og private løsninger. Han dessuten opptatt av å redusere staten Utah sitt energiforbruk og framstår som progressiv i miljøsaker. Alt i alt en realpolitiker med genial bakgrunn for å vinne den konservative basen og samtidig utfordre i sentrum.

Om han gidder, tipper jeg han er kandidat i 2016. 

Smart av Obama
Obama fortsetter med dette også å utnevne på tvers av partigrensene. Han får smarte republikanere i sitt operative nettverk, og forhåpentligvis greier han også å vri Washington DC bort i fra den stadig dypere kløften og mangelen på samarbeid mellom blokkene, slik han har beskrevet sine ambisjoner om inngående i boka "Change We Can Believe In".

Her ser du Obama nominere Huntsman:

Kommentarer

Lave odds for at Huntsman blir republikanernes kandidat ved en eller annen korsvei - men avskriv ikke wunderkiden Bobby Jindall til tross for hans noe stusslige tilsvar til Obamas State of the Union-tale.
Hei Sverre Simen! Jeg hadde egentlig tror på at Jindal kunne bli utfordrer i 2012, og tror fortsatt han kan bli det. Men etter innsatsen hans etter Obamas tale til Kongressen, har jeg mista troen på at han vil være i nærheten av en trussel. Kanskje vil han prøve å bygge seg en posisjon ved å være kandidat, men jeg tror ikke han har det som skal til.

Sammenligningen mellom Obama og Jindal er brutal: Jindal vs Obama

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .