Idag la Regjeringen fram helhetlig Forvaltningsplan for Norskehavet (Miljødep).
Oppdatert: Har nå vært på pressekonferansen. Synes regjeringen legger fram en balansert forvaltningsplan for Norskehavet. Anbefaler alle som har tenkt å lese den om å begynne med den delen som omhandler konsekvensene av klimaendringer og forsuring av havet. Det setter resten av planen i sitt rette perspektiv, og er nok til å sove litt urolig om nettene.
Savner litt omtale av problematikken rundt CO2-deponering. Det finnes flere store felt i Norskehavet hvor gassen inneholder så mye CO2 at den må fjernes før gassen kan selges. Denne CO2'en må gjøres av en plass, og dermed blir det aktuelt med deponering i såkalte akvifeer under havbunnen, i nye oljefelt for å få ut mer olje, i nedstengte felt (Draugen er vel det som stenges først) eller i havet.
Om fjerningen skal foregå på land, må det dessuten utredes rørstruktur - og dette er heller ikke omtalt.
Ellers er punkt 1 og 2 i høringen fra Sør-Trøndelag ivaretatt, men kunnskapsinnhentingen må fortsette, sier planen.
Under følger høringsinnspillene fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune som jeg vil være spesielt opptatt av.
2. Kunnskapen om virkningen av oljesøl på ulike arter - herunder fiskeegg og -larver, bunnhabitater og planktonorganismer må økes. Nærmere studier av dette må gjennomføres.
3. Fylkesutvalget mener konsekvensutredningene er mangelfulle når det gjelder analyser av konsekvensene av ilandføring til norskehavsregionen fra de nye feltsentrene i fremtidsbildet, av energitilførselen til nye feltutbygginger gjennom elektrifisering fra land og av rørtraséer for CO2 til deponering og økt oljeutvinning.
4. Fylkesutvalget mener at når ovennevnte forhold blir ivaretatt, vil utredningene danne et godt utgangspunkt for en helhetlig forvaltningsplan.
Kommentarer