Gå til hovedinnhold

Kjempesatsing på miljøteknologi fra Trondheim

Har åpnet og deltatt på seminar om de nye Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). NTNU og Sintef deltar i seks av de åtte sentrene, og fire av sentrene skal være lokalisert i Trondheim.

Sentrene som nå får midler til etablering og drift er plukket ut blant i alt 28 søkere. Vurderingen og bedømmelsen er gjort av et internasjonalt ekspertpanel og et nasjonalt fagpanel og og kriteriene for utvelgelse er basert på vitenskapelig kvalitet, relevans og potensiale for innovasjon og nyskaping.

For Trondheim og Trøndelag ligger det både en anerkjennelse av at forskningsmiljøene etablert i vår region er av høy internasjonal klasse også innen miljøvennlig energi og vil kunne gi spennende muligheter for regionens næringsliv både som medaktør i forskningsvirksomheten, men også som vare- og tjenesteleverandør. 

Et av sentrene BIGCarbonCaptureStorage (BIGCCS), vil også være et internasjonalt forskningssenter – ett av fem i Europa - for forskning på CO2-håndtering (se mer her: ECCSEL). Dette er vi utrolig stolte av. Det betyr at den store satsingen på CO2-håndteringsforskning for EU og Europa vil ledes fra Trondheim.

BIGCCS-senteret vil temamessig omfatte hele CO2- kjeden. Forskningen skal bidra til å virkeliggjøre fullskala CO2-håndtering fra kraftproduksjon og industrielle prosesser fra både petroleumsvirksomheten og annen industriell virksomhet. 

Senter for utvikling og formidling av gode designløsninger for fornybar energiproduksjon (CEDREN) er et av de andre sentrene som fysisk etableres i Trondheim.

Oppgaven vil bla være å finne fram til løsninger som minimaliserer de negative sosiale og økologiske virkninger av fornybar energi. En hovedoppgave vil være å finne løsninger på hvordan kan dagens vannkraftsystem kan bygges om og tilpasses store mengder ikkeregulerbar vindkraft.

Forskningssenteret for offshore vindteknologi, (NOWITECH), ett av de fire som etableres i Trondheim, skal ha som en av sine hovedoppgaver å utvikle ny kunnskap, metoder og teknologi som basis for industriell utvikling av offshore vindparker. Her kan det ligge store muligheter for bla norsk leverandørindustri med erfaring fra petrolumsvirksomheten.

Forskningssenteret på utvikling av nullutslippsbygninger, Zero Emission Buildings (ZEB), skal også ha sitt tilhold i Trondheim. Målet med dette senteret vil være å bli et nasjonalt forskningssenter som skal være i front innen forskning, innovasjon og utvikling av bygninger med svært lavt energibehov og netto klimabelastninger.

SINTEF og NTNU vil også stå sentralt i arbeidet og utviklingen av bioenergi gjennom forskningsenteret CenBio – Bioenergy Innovation Centre og forskningssenteret for solcelleteknologi – The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology.

Bellona har idag lagt fram en klimaplan (VG). Mye av teknologien og løsningene vil forskerne i FME'ene kunne bidra med. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .