Gå til hovedinnhold

- Brother Pelle, they are shooting us...

LO er en del av en enorm internasjonal bevegelse. ITUC (International Trade Union Confederation) representerer 170 millioner organsierte arbeidstakere i 157 land over hele kloden.

Internasjonalt solidaritetsarbeid har hele tiden vært kjernen i fagbevegelsens arbeid siden den begynte å gro rundt omkring i verden. Derfor er det også flere rader med internasjonale gjester på LO-kongressen. I tillegg har alle forbundene egne organisasjoner. 

LO er en del av en internasjonal solidaritetsbevegelse. Daglig kjempes det kamper for retten til å organisere seg. Ofte med livet som innsats.

Faglig ungdomsarbeid
For om lag ti år siden var jeg visepreisdent i ETUC Youth (European Trade Union Confederation), eller Europeisk LO sitt ungdomsarbeide. På et av de europeiske seminarene om organisering av faglig ungdomsarbeid, fortalte svenske Pelle - som var president for ICFTU Youth (daværende ITUC), om Ernesto, som jeg tror var fra Colombia. 

Pelle hadde snakket om LOs ungdomsarbeid i Sverige og vendte seg mot Ernesto med spørsmålet: - So, Ernesto, what are the main challenges when you try to activate young unionists?

Ernesto la hånden på skuldra til Pelle og sa med tydelig aksent: - Brother Pelle...our challenge is...they are shooting us.


Joe Hill
Det har gått 94 år siden den svenske fagforeningsaktivisten og låtskriveren Joseph Hillstrom (Joe Hill) ble skutt etter en tvilsom og mye omtalt rettsprosess i Utah, USA. Den 18. november sendte han telegram fra cella, kvelden før fullbyrdelsen av dødsdommen, til generalsekretæren
 for International Workers of the World (IWW), som kort oppsummert sa følgende: 
Don't mourn. Organize!

Dagen etter henrettelsen skrev New York Times at faren var stor for at Joe Hill død ville gjøre ham farligere for sosial stabilitet enn i live, og de fortsatte nokså treffende: "there will grow up in the revolutionary group a sincere belief that he died a hero as well as
 a martyr." (det er antydet at så mange som 30 tusen møtte opp i begravelsen til Joe Hill - se bilde)

En av sangene Joe Hill skrev hadde tittelen There's power in the Union. Billy Bragg har senere lånt tittelen til en av sine sanger. Derfor passer det fint i anledning LO-kongressen å høre amerikanske Street Dogs' cover-versjon av Billy Braggs låt. Du kan høre den her:

Kommentarer

Paul Chaffey sa…
Jepp. Har faktisk sett Billy Bragg live på Roskilde en gang på 80-tallet. Stor opplevelse.

I følge braggtopia.com har for øvrig "There is power in a union" en annen bakgrunn også:

"There Is Power In A Union" is based on "The Battle Cry of Freedom" a song written in 1862 by American composer George F. Root (1825–1895) during the American Civil War. A patriotic song advocating the cause of the Union, it became so popular that composer H. L. Schreiner and lyricist W. H. Barnes adapted it for the Confederate States of America, and it was used as the campaign song for the United States Republican Party in the 1864 election."
Jepp, og jeg lurer på om det ikke er samme, eller veldig lik, melodi som sangen fra borgerkrigen.

Jeg tror egentlig ikke Billy B. har henta tittelen til There's power in a union fra Joe Hill, men Hill's tittel There is power in the union og Billy Bragg sine er såpass like i både form og tematikk at det ble en grei assosiasjon.

Her synger forøvrig Billy Bragg en Phil Ochs' historie om Joe Hill: Joe Hill
Paul Chaffey sa…
Når du er i sånn faglig modus kan jeg jo også anbefale "Which side are you on" med Billy Bragg. Ikke akkurat verdens beste video, men det politiske budskapet er det ikke mye tvil om:

http://www.youtube.com/watch?v=Yylvib5oW4c

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...