Gå til hovedinnhold

Hvorfor kan ikke Høyre være ærlige?

Regjeringen gir nok en gang et kraftig løft til kommunene. Det er kommunene og fylkeskommuenene som blant annet skaper god eldreomsorg, barnehageplasser til barna, som gir utdanning til elever opp til 19 år og som fra 2010 har ansvaret for desidert flest meter veg. En satsing på kommunene er en satsing på velferd. Og en satsing på kommunene krever både god kontroll på statsfinansene og ikke minst nok inntekter på statens hånd til å finansiere kommunene.

Hoveddelen av statens inntekter kommer fra skatt. Høyres ideologi er å kutte i skattene, men siden Høyre tradisjonelt har vært et ansvarlig parti - har de også alltid synliggjort kutt som følge av færre inntekter. De siste årene har de sluttet med det. Høyre er blitt et utgiftsparti i konkurranse med FrP, men de kutter fortsatt inntektene gjennom å love store skattekutt til de som har mest fra før. På toppen av det vedtok landsmøtet deres nylig at Høyres kommunepolitikere vil fjerne eiendomsskatten om de får sjansen. Bare i Trondheim utgjør det et kutt på omlag 300 millioner kroner. Det tilsvarer om lag 400 sykehjemsplasser.

Derfor er det litt trist å lese kommentarene fra Høyre (VG) når regjeringen legger fram Kommunøkonomiproposisjonen, for vi som driver med kommunepolitikk husker fortsatt smerte-skrikene fra kommune-Norge da Erna regjerte Kommunaldepartementet. Ikke minst husker vi hulkingen fra Høyres egne ordførere og kommunepolitikere. Ingen av disse har hatt noe ønske om å returnere sin andel av økningen på omlag 32 mrd som den rødgrønne regjeringen samlet sett har fått til for kommunene.

Men Høyres kommentarer til framlegget av kommuneøkonomien til neste år vitner fortsatt om at de vil øke utgiftene, men fjerne inntektene. Og så snakker Høyres kommunalpolitiske talsmann om "å skape for store forventninger". Høyre burde være ærlige nok til å si at de ønsker å redusere den offentlige velferdsproduksjonen. De har andre ting å bruke pengene på - i hovedsak skatteletter. 

Men Høyre er ikke hva de en gang var. Det er nesten litt synd.

Kommentarer

Mathilde sa…
Skatter og avgifter er nødvendige for å finansiere fellesgodene. Dette er de fleste enig i. Men det høye norske skatte- og avgiftsnivået innebærer store kostnader som ikke står i forhold til det vi får fra det offentlige. Ved at skattene er så høyre vil det gå ut over den enkeltes valgfrihet og mulighet til å klare seg på egen inntekt. Innsatsvilje og skaperevne blir motarbeidet. Hvem har lyst til å jobbe, modernisere og være entreprenører hvis alt de får er mye skatt som ikke står til mål med overskuddet bedriften har.
Mangfoldet i samfunnet blir også mindre når man blir presset inn i skattefinansierte offentlige løsninger.
Høyres skattepolitikk legger grunnlaget for gode, offentlige velferdstilbud også i et langsiktig perspektiv. Og du tar 100 % feil når du sier at det er BARE de med høy lønn som får skattefritak. Sannheten er at høyre står for skattelettelser som vil hjelpe også middelklasse og de som tjener minst i dagens samfunn.
Høyre mener at bunnfradraget må økes for at de med lavere inntekter lettere skal kunne leve av egen inntekt.

Høyre vil redusere de høye norske særavgiftene. Det er ofte dem med dårligst råd som rammes hardest av de høye særavgiftene.
Høyre mener det er et mål at flest mulig kan eie egen bolig og derfor vil Høyre fjerne skatten på den såkalte fordelen ved å bo i egen bolig.

På samme måten vil vi trappe ned og avvikle formuesskatten, og toppskatten. Problemet er at det er dette punktet som sosialister som deg reagerer på. Men det er ikke bare rike som betaler toppskatt og mye formueskatt. Formue, f. eks. i form av et nedbetalt hus man selv bor i, er ikke ensbetydende med at man har høy skatteevne. Formuesskatten er i virkeligheten en investeringsskatt.Investeringsskatten går hardest ut over gründerbedrifter, som må betale formuesskatt selv om bedriften ikke går med overskudd.

Idag så er det folk som tjener litt over 400 000 kr i året som må betale toppskatt (dvs opp mot 50 %). Dette er alt fra industriarbeidere og sykepleiere som tar ekstravakter. Toppskatten må økes og dette vil hjelpe utrolig mange som sliter.

I tilegg så må det gå an å nevne en så idiotisk avgift som arveavgift. I Norge må man visst betale for å dø. Dette fører til at små familie bedrifter og barndomshjem blir solgt fordi barn ikke har råd til å betale arveavgift.

Så klag så mye du vil over Høyres dårlige skattepolitikk, men sannheten er at skatten er for høy og at Høyre ikke vil avikle velferdsstaten, men derimot gjøre slik at mennesker faktisk kan leve på sin egen inntekt og at det faktisk skal lønne seg å arbeide.
Anonym sa…
Høyre er i mot fordelingspolitikk! Det er det som er realitetene. De sier det samme når det gjelder kommuneøkonomi. De skattesterke kommunene skal få beholde mer av skatteinntektene, altså mindre fordeling.

Hele modellen til høyre vil gjøre at det blir større forskjeller mellom folk og mellom kommuner. Mangfoldet i samfunnet blir "mindre" av dette.

Frank M. Ingilæ
Anonym sa…
Hvorfor gjorde ikke Høyre alt det de sier de vil gjøre nå, da de hadde full anledning til å gjøre det med Bondevik som stasminister?

P-K.Foss sa at det første han skulle gjøre når han fikk taburetten, var å fjerne boligskatten. Han ventet i mange år med det. Først når han sydde sammen budsjettet som de rød-grønne overtok, fjernet han skatten på fordel av å bo i egen bolig.
Anonym sa…
Sør-Trøndelag er vel det fylket som har høyest gjeld p. inbygger? Kommunene i Sør-Trøndelag, spessielt Trondheim har jo enorme offentlige utgifter, det hjelper vel lite med økonomisk bistand når utgiftene øker i et høyere tempo? Hvorfor slippes ikke de private til? Dette vil jo minske kostnadene og køer i helsesektoren?

Mvh. Skeptiker

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .