Så er det klart. Ashton Kutcher ble første mann i historien til å nå 1 million følgere på Twitter (VG). Ingen viktig dag i verdenshistorien, men det kommer til å bli brukt som et referansepunkt.
Selv fulgte jeg begivenheten på iPhone etter å ha levert poden på SFO, som bildet refererer til.
Årsaken til at dette kommer til å bli brukt som referansepunkt, er at Ashton Kutcher tok igjen, og gikk forbi CNN som er verdens mektigste massemedium. En mann mot massemedia. CNN brukte både nett og livesending i konkurransen, mens Ashton brukte Twitter og Ustream. I tillegg overtok faktisk CNN Twitter-kontoen sin fra James Cox, som hadde bygd opp det meste av kontoen (les intervju om hvordan med ham her): How a CNN user propelled the network into Twitter’s top slot — or why CNN headlines are so short
Derfor er mitt tips at denne konkurransen om førstemann til 1 million Twitter-følgere vil bli brukt som et turningpoint i analysen av hvordan sosiale media nå endrer maktforholdene innen media.
Internett har alltid revet ned informasjonsmonopoler. Vi har spesielt sett det innen musikk og etterhvert film, men massemedia har brukt sin distribusjonsstyrke til å vinne nye posisjoner på nettet. Men nå utfordres de av verktøyene i Google, bloggosfæren og ikke minst mulighetene for flere til å lage sine egne distribusjonskanaler. Du trenger ikke lenger eie eller krype for et forlag, et plate- eller filmselskap, eller etterhvert et massemedium for å nå ut til massene. Web 2.o med økt båndbredde, billigere og mer tilgjengelig produksjons- og distribusjonsteknologi demokratiserer alle informasjonsmonopoler, og lar langt flere nå ut.
Derfor bruker også flere politiske partier nå muligheten til å broadcaste sine egne saker, feks landsmøtene. Du kan følge Arbeiderpartiets landsmøte på Twitter (søk #APLM), og du kan følge det live, uredigert på Ustream fra imorra lørdag: Arbeiderpartiets landsmøte live på Ustream
Noen har snakka om Internett som den andre renessansen. Da Gutenberg i sin tid fant opp boktrykkerkunsten, førte det til en eksplosjon i utbredelsen av litteratur. Bøker ble mer tilgjengelige og flere begynte også å skrive litteratur. Presteskapets informasjonsmonopol ble brutt, selv om de fant nye måter å gjenvinne makt og kontroll på.
På samme måte kan vi kanskje si at Internett, og nå Web 2.o i stadig større grad demokratiserer teknologien slik at flere kan få delta med sine ytringer og kunstutrykk innen alt ifra litteratur til film og TV. Men dette skaper selvfølgelig også opphavsrettslige utfordringer fordi de som ikke produserer åndsverk selv, men kun bidrar til distribusjon også får nye muligheter, slik vi har sett det i flere saker, nå ikke minst i Pirate Bay-saken (VG).
Renessansen ble avløst av Opplysningstiden, så får vi kanskje håpe at det samme skjer nå, slik at ikke alt for mye kommer til å dreie seg om underholdning og kjendiseri.
Kommentarer
Men, mark my words. I nerdeland kommer de til å bruke Kutcher som et vendepunkt når historien skal skrives om hvordan sosiale media og Web 2.0 utfordrer massemedia og informasjonsmonopolene. Han vant på nett mot CNN som brukte livesendingen sin på å rekruttere, mens han sendte på Ustream.