Gå til hovedinnhold

Ashton Kutcher vs CNN - Pirate Bay + #APLM

Så er det klart. Ashton Kutcher ble første mann i historien til å nå 1 million følgere på Twitter (VG). Ingen viktig dag i verdenshistorien, men det kommer til å bli brukt som et referansepunkt.

Selv fulgte jeg begivenheten på iPhone etter å ha levert poden på SFO, som bildet refererer til.

Årsaken til at dette kommer til å bli brukt som referansepunkt, er at Ashton Kutcher tok igjen, og gikk forbi CNN som er verdens mektigste massemedium. En mann mot massemedia. CNN brukte både nett og livesending i konkurransen, mens Ashton brukte Twitter og Ustream. I tillegg overtok faktisk CNN Twitter-kontoen sin fra James Cox, som hadde bygd opp det meste av kontoen (les intervju om hvordan med ham her): How a CNN user propelled the network into Twitter’s top slot — or why CNN headlines are so short

Derfor er mitt tips at denne konkurransen om førstemann til 1 million Twitter-følgere vil bli brukt som et turningpoint i analysen av hvordan sosiale media nå endrer maktforholdene innen media.

Internett har alltid revet ned informasjonsmonopoler. Vi har spesielt sett det innen musikk og etterhvert film, men massemedia har brukt sin distribusjonsstyrke til å vinne nye posisjoner på nettet. Men nå utfordres de av verktøyene i Google, bloggosfæren og ikke minst mulighetene for flere til å lage sine egne distribusjonskanaler. Du trenger ikke lenger eie eller krype for et forlag, et plate- eller filmselskap, eller etterhvert et massemedium for å nå ut til massene. Web 2.o med økt båndbredde, billigere og mer tilgjengelig produksjons- og distribusjonsteknologi demokratiserer alle informasjonsmonopoler, og lar langt flere nå ut.

Derfor bruker også flere politiske partier nå muligheten til å broadcaste sine egne saker, feks landsmøtene. Du kan følge Arbeiderpartiets landsmøte på Twitter (søk #APLM), og du kan følge det live, uredigert på Ustream fra imorra lørdag: Arbeiderpartiets landsmøte live på Ustream

Noen har snakka om Internett som den andre renessansen. Da Gutenberg i sin tid fant opp boktrykkerkunsten, førte det til en eksplosjon i utbredelsen av litteratur. Bøker ble mer tilgjengelige og flere begynte også å skrive litteratur. Presteskapets informasjonsmonopol ble brutt, selv om de fant nye måter å gjenvinne makt og kontroll på.

På samme måte kan vi kanskje si at Internett, og nå Web 2.o i stadig større grad demokratiserer teknologien slik at flere kan få delta med sine ytringer og kunstutrykk innen alt ifra litteratur til film og TV. Men dette skaper selvfølgelig også opphavsrettslige utfordringer fordi de som ikke produserer åndsverk selv, men kun bidrar til distribusjon også får nye muligheter, slik vi har sett det i flere saker, nå ikke minst i Pirate Bay-saken (VG).

Renessansen ble avløst av Opplysningstiden, så får vi kanskje håpe at det samme skjer nå, slik at ikke alt for mye kommer til å dreie seg om underholdning og kjendiseri.

Kommentarer

Litt nerdenivå på Twitterfascinasjonen nå?
Hehe. Gammel IT-politiker fra Stoltenberg I, vettu :-)

Men, mark my words. I nerdeland kommer de til å bruke Kutcher som et vendepunkt når historien skal skrives om hvordan sosiale media og Web 2.0 utfordrer massemedia og informasjonsmonopolene. Han vant på nett mot CNN som brukte livesendingen sin på å rekruttere, mens han sendte på Ustream.
Anonym sa…
Dette viser jo bare at den gemene hop er mer interessert i en fyr som legger ut rompebilder av kona si enn av 'ordentlige' nyheter. Men sånn er jo verden; pupper og tull selger :)

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .