Gå til hovedinnhold

God kronikk av Steinar Lem, men..

Jeg er blant dem som har hatt stor sans for Steinar Lem. Han har uredd kjempet for at vi må forstå at vi forbruker for mye av jordens ressurser, og at det er utenkelig at vårt vestlige forbruksmønster kan fortsette uten at vi vil oppleve kollaps i livsviktige økosystemer.

Nå er han dødssyk og det synes jeg er trist for vi trenger samfunnsdebattanter som er istand til å bryte gjennom den late medievirkeligheten som luller oss inn i søvn fra virkelighetens nådeløse logikk med et stadig mer forflatet mediebilde.

Igjen bryter Steiner Lem lydmuren (Dagbladet). I en velskrevet kronikk i Aftenposten, tar han opp mange viktige problemstillinger i forholdet til religiøse dogmer. Det uheldige med kronikken er hans konklusjoner, og ikke minst at de er fattet på faktafeil. Dessuten glemmer han at mennesker først og fremst er nettopp det; mennesker - og ikke de religiøse merkelappene vi klistrer på dem.

Det å komme fra et såkalt kristent eller muslimsk land, gjør deg heller ikke automatisk til kristen eller muslim. Ja, det er tilogmed slik at selv de som omtaler seg som kristen, muslim, buddhist eller lignende, ikke nødvendigvis drømmer om at Staten skal endre sine lover og normer i tråd med hva som står i eldgamle religiøse bøker (Dagbladet).

Steinar Lem frykter at muslimene vil ta over Norge, rent befolkningsmessig. Han tar feil. Statistikkene er entydige, og dermed ramler mye av skremmebildet fra Steinar Lem sammen (Dagbladet). I 2060 vil mennesker fra muslimske land utgjøre mellom 4 og 11 prosent av befolkningen (SSB).

Det er riktig og viktig med en debatt av hvilke verdinormer vi mener skal gjelde i Norge, ut i fra et humanistisk ståsted i møte med religiøse dogmatikere av ulik valør. Derfor er det synd at Steinar Lem dreper de gode passasjene i kronikken sin med statistisk tøv og inhumane konklusjoner. I et forsøk på å tilbakevise SSB, gjør Lem det bare enda verre. Lem kommer med enda flere udokumenterte og inhumane påstander (Dagbladet 160409):

"(...)SSB opererer med en begrepsbruk som er veldig poltisk korrekt. 2.-generasjonsinnvandrere telles ikke med i deres regnskap. Det er veldig naivt. Veldig mange andre og tredjegenerasjonsinnvandrere er mer aggressive og mer radikale i muslimsk retning enn foreldrene. De var moderate og brukte ikke hijab."

For det første er 2.-generasjons innvandrere med i statistikken fra SSB. For det andre blir det heller ikke noe flertall av muslimer i Norge om man regner inn 3.- og 4.-generasjons innvandrere fra muslimske land (SSB). For det tredje er ikke disse medmenneskene dypt religiøse og aggressive fundamentalister, tvert imot. For det fjerde kan det være på sin plass å minne om at Kong Haakon var førstegenerasjons innvandrer. Kong Olav andregenerasjon, og Kong Harald er tredjegenerasjons innvandrer. Er ikke disse gode nordmenn? Var Kong Olav mer aggressiv og radikal enn sin far - hva med Kong Harald? Er Kongen mindre moderat enn sin far og bestefar og går omkring med krone, rikseple og septer? Eller er sammenligningen uvesentlig siden de bekjenner seg til en kristen tro? Steinar Lem tøver.

Det er meningsløst å bås-sette mennesker. Mennesker som har røtter fra andre land og kulturer har alltid kommet til Norge (Dagbladet). Nordmenn har vandret ut. Det er det som har gjort dette landet til det vi har idag. Å leve i et mangfoldig samfunn er å leve i en mangfoldig verden (Dagbladet). Det er noe av det fineste av det som gjør oss til mennesker; nysgjerrighet og glede i møte med andre, ikke mistenksomhet og mistro. Mangfold er en berikelse (Dagbladet), og vi skal bekjempe de som forlanger enfold ut ifra religiøse eller andre oppfatninger. Dessverre har Steinar Lem blitt på lag med sistnevnte grupper.

Kommentarer

Anonym sa…
Du har en beundringsverdig idealistisk holdning som er i utakt med faktiske forhold i samfunnet. Det er et fakta at det er mye kriminell innvandring og det er et fakta at norske verdier blir skjøvet til side i alle debatter som gjelder "politisk korrekte" holdninger om hva vi kan si og mene om det store muslimske holdningsskapende press. Det ser ut til at alle muslimske krav bli imøtekommet, mens norske etniske krav blir avfeid. Jeg er helt enig med Lem og det tror jeg folk flest er. Vi ser bare på det som faktisk skjer i samfunnet og er ikke dumme nok til bare å lytte på fine "holdninger" og fine "prinsipper" som ikke er i tråd med faktiske forhold i samfunnet.
Anonym sa…
Vil bare opplyse om at i SSB sin definisjon av innvandrer så gjelder dette bare for personer der begge foreldrene er utenlandsfødte. Barnet til en norsk-pakistaner født i norge med importert kone fra pakistan (noe vi vet forekommer veldig ofte) vil altså falle utenfor SSB sin statistikk.

Tar man med disse tilfellene i statistikken vil tallene se en del annerledes ut (i størrelsesorden 30% høyere).
Anonym sa…
Bra, Tore. Det var nødvendig at noen tok tak i dette, og at det var noen som har likt Steinar Lem for arbeidet i FIVH, men som reagerer på hans dogmatiske syn på muslimer.
Anonym sa…
Bra skrevet, Tore! Jeg har stor tro på ungdommene: http://www.dagbladet.no/tv/index.html?clipid=31297
Mye mer reflektert enn Steinar Lem!
Hilsen Mona S Lundereng
Iwar Arnstad sa…
Det er mange utfordringer og mange muligheter med innvandringen.

Det gjelder uansett om de er ateister, har bakgrunn fra kristne land som Lituaen eller muslimske land som Irak. Sauebonde Odin Jensenius pleide å si at Vi e all individa. Godt sagt.

Debatten bør derfor ikke handle om religion. Hvis noen gjør noe ulovlig så skal de tas for det - ikke slås sammen med andre som kommer fra land som domineres av samme religion.

Hvis det er noen som bedriver terror skal det bestraffes, uavhengig av om grunnen er politikk, religion eller gjerrighet.

I verden bør vi jobba for demokrati og menneskerettigheter og mot dem som prøver å benytte blant annet religion for å styrke sin egen makt og posisjon.

Og her skal alle ha samme rettigheter og plikter uansett hvor de, eller deres foreldre er født. Støtte til Tore i denne debatten.
Anonym sa…
Sitat:
"Vil bare opplyse om at i SSB sin definisjon av innvandrer så gjelder dette bare for personer der begge foreldrene er utenlandsfødte. Barnet til en norsk-pakistaner født i norge med importert kone fra pakistan (noe vi vet forekommer veldig ofte) vil altså falle utenfor SSB sin statistikk.

Tar man med disse tilfellene i statistikken vil tallene se en del annerledes ut (i størrelsesorden 30% høyere)."

La oss se på de reelle tallene:
http://www.ssb.no/emner/02/01/10/innvgrunn/tab-2008-10-02-03.html

I 2007 kom det inn 410 mennesker fra Pakistan på familiegjenforening.

Det bor om lag 5 millioner mennesker i Norge i dag.

410 mennesker har ingen som helst kopling til fantasipåstander om 30% underrapportering.
Olds69 sa…
Siste anonyme:

Fra SSB:
"Blant innvandrarar med pakistansk bakgrunn, ser det ut til å være relativt sterke
tradisjonar for å finne ektefelle med same bakgrunn som seg sjølv. Blant kvinner
blei det inngått 500 ekteskap i perioden 2002-2007, og av desse ekteskapa var det
3 prosent med menn i befolkninga elles. For heile 75 prosent av kvinnene var
mannen busett i utlandet når dei gifta seg
Fleire menn blant innvandrarane frå Pakistan gifta seg i same periode (700
personar). Av desse gifta dryge 4 prosent seg med ei kvinne i befolkninga elles,
medan 75 prosent gifta seg transnasjonalt, det vil seie i like stort omfang som
kvinnene med same bakgrunn."
http://www.ssb.no/emner/02/02/30/rapp_200841/

Så 75% av de med pakistansk bakgrunn seg henter make fra Pakistan...

Legg så til at 85% av norskfødte med invandrerforeldre er yngre enn 20år, hvordan tror du tallene ser ut om et par år?
(i Oslo var det pr 1.jan 2008 35% som var innvandrere eller norskfødt med innvandrerforeldre fra den tredje verden.)

(http://www.ssb.no/emner/02/sa_innvand/sa103/oversikt.html)

Olds69
Anonym sa…
Olds69 skriver: "i Oslo var det pr 1.jan 2008 35% som var innvandrere eller norskfødt med innvandrerforeldre fra den tredje verden.)"

Jeg leser den samme rapporten, og for meg ser det ut som det står "Hver fjerde innbygger i Oslo er enten
selv innvandrere eller født i Norge med
innvandrerforeldre".

25% < 35%, og dette gjelder innvandrerbakgrunn fra alle land, ikke bare de med innvandrerforeldre fra den tredje verden.

For all del - det er langt mer folk med innvandrerbakgrunn i Oslo enn alle andre steder i landet - 25% av befolkningen i Oslo.

Og pakistanere henter i ubehaglig høy grad ektefeller fra Pakistan.

Men 410 gjenforeningsinnvandrede fra Pakistan i 2007, uansett om det representerer 75% av alle ekteskap som pakistenere inngår, er i demografisk sammenheng småpoteter.

Du sier : "hele 85% av norskfødde med innvandrerforeldre er under 20 år".

Ja, nettopp. Vi vet ennå ikke så veldig mye om hva de norskfødte pakistanerene vil gjøre etter hvert som de skal finne seg ektefeller.

Men selv om du gikk opp fra 400 pakistanske familiegjenforeninger i året til 2000 pakistanske familiegjenforeninger i året, så representerer dette i demografisk sammenheng småpoteter.

I demagogisk sammenheng, derimot ...
Olds69 sa…
Hmmm

Hver fjerde innbygger sitatet omhandler innvandrere eller norskfødt med 2 (TO) utenlandsføtdte foreldre.

Finner ikke igjen tabellen som sa 35% av Oslo var innvandrer eller norskfødt med en eller to foreldre fra den tredje verden (lurer på om det var i den første linken min), men tabell 2.1.7 i rapporten sier at 95853 personer (17%) i oslo er innvandrer eller norskfødt med 2 (TO) utenlandsfødte foreldre fra den tredje verden.

Legger du så til de som ikke regnes etter denne SSB definisjone så vil du få et helt annet prosenttall.

"Det er over 220 000 personar som er busett i Noreg, og som har ein forelder som er innvandrar. Dei fleste av desse er fødd i Noreg (192 000), medan resten er fødde i utlandet men seinare flytta til Noreg (28 000). Desse personane blir ikkje rekna som norskfødde med innvandrarforeldre, eller innvandrarar"
(De fleste av disse er av vestlig bakgrunn, var vel bare 40-50% som var fra den tredje verden)

Første rapport omtaler også det forhold at mennesker fra "typiske muslimske land" primært henter ektefeller fra utlandet.

Så legger den til at dette vil rette seg over tid og annet politisk korrekt newspeak, men dersom en ser på statistikken fra feks Storbritania eller Frankrike så er dette IKKE tilfelle.

Minner om at Raja har sagt at han måtte true seg til å få gifte seg med en norsk muslimsk jente, trusselen var naturlivis at han ville gifte seg med en etnisk jente dersom han ikke fikk viljen sin...

75% av 100.000 er mange det...

En trenger ikke være demagog for å se sort på situasjonen, det holder å være realist.

Olds69
Ståle sa…
Veldig godt sagt Tore!

Jeg undres ofte over disse diskusjonene - Islam er en religion (på lik linje med Kristendom, Jødedom osv) og det er ingenting som tilsier at ikke "ekte" nordmenn kan bli muslimer, så hvorfor later vi alltid som om Kristendom er noe som gjelder "oss nordmenn" (alltid gode og uten vonde hensikter) og Islam gjelder "farlige innvandrere" (som vil ødelegge landet vårt og livene våre)?

Det finnes fanatikere og fundamentalister mange steder - også blant norske kristne... Kanskje burde vi sett oss selv i speilet innimellom og vurdert nærmere hva det er som gjør våre (les: "nordmenns") holdninger, meninger og fordommer bedre enn andres (les: "muslimske innvandreres") holdninger, meninger og fordommer?

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .