Gå til hovedinnhold

Roland Burris og Demokratisk kontroll i Kongressen til 2012

Torsdag 15. januar kl 20, norsk tid, vil Roland Burris avlegge eden som ny senator fra Illnois, etter Barack Obama. Det vil være Senatets leder, Dick Cheney, han avlegger eden for.

Roland Burris er vel en grei fyr. Han er født i 1937, demokrat og har hatt en rekke offentlige verv og posisjoner. Han har dessuten sagt at han ikke vil søke gjenvalg på senatsplassen som står til valg i 2010, og akkurat det utgjøre et poeng jeg skal komme tilbake til.

Årsaken til at Roland Burris er så kontroversiell at han både har vært forsøkt nektet å ta plass i Sentatet etter Obama, fra sin egen delstatsforsamling og fra demokratenes flertallsleder i Senatet Harry Reid, er måten han ble utnevnt på.

Kort fortalt er historien at det er Guvernøren i den enkelte stat som utpeker etterfølgeren til en senator som går av eller dør i perioden sin. Rod Blagojevich, som er Guvernør i Illnois, har ifølge lydopptak prøvd å selge den ledige plassen etter Obama til høystbydende. Derfor er han tiltalt for korrupsjon, og ingen er spesielt glade i ham lenger, og delstatsforsamlingen i Illnois har med 114 mot 1 stemme vedtatt å reise riksrettsak mot ham.

Midt oppe i alt dette bestemmer Blagojevich seg likevel for å utnevne Burris til ny senator etter Obama. Roland Burris lanserte seg selv som kandidat, og har ikke betalt for det... men likevel, dette måtte det bli bråk av - og det ble det.

Først prøvde man å stanse utnevnelsen fordi man mente at også Secretary og State i Illnois, Jesse White, nektet å skrive under på utnevnelsen fra Guvernør Blagojevich har foretatt. Det ble da hevdet at utnevnelsen var ugyldig, men det har retten i Illnois avvist.  Samtidig nektet Senatet selv å godta at Burris tar plass, men etter rettsavgjørelsen i Illnois har Senatet likevel godtatt Burris, og som sagt skal han avlegge ed torsdag 15. januar.

Det som er interessant med Burris, er det faktum at han ikke tar gjenvalg i 2010. Dette betyr at det blir kamp om en plass i Senatet som demokratene holder i Illnois. Dette er faktisk den eneste plassen demokratene holder, og hvor en sittende senator sier han/hun vil trekke seg i 2010.  Alle de andre som har sagt nei til gjenvalg av sittende senatorer, er republikanere.

Nå som det nærmest er avgjort at Al Franken (D) vinner plassen i Minnesota, er stillingen 59-41 i demokratenes favør i Senatet, altså en fra å hindre filibuster. I 2010 har fire republikanske senatorer varslet at de ikke tar gjenvalg. George Voinovish fra Ohio, Sam Brownback fra Kansas, Mel Martinez fra Florida og Kit Bond fra Missouri. 

Ohio er en vippestat, men vippet Obamas vei under valget, og gjør dette til en plass demokratene meget vel kan vinne. I Florida her Bush bror Jeb, sagt at han ikke stiller, og dermed er det åpen kamp om plassen i en annen vippestat som demokratene vant i presidentvalget og som blir mer og mer demokratisk. John McCain vant Missouri med 4000 stemmer mot Obama, så også dette er blitt en åpenbar vippestat med mulighet for demokratisk gevinst. I Colorado har Michael Bennet (D) blitt utnevnt etter Ken Salazar (D) som er nominert som Innenriksminister for Obama, men Colorado vippet Obamas vei, og Bennet er ung og dynamisk og stiller uansett med en fordel som sittende senator om to år i valget. Kansas er en sikker stat for republikanerne, men om sittende Guvernør Kathleen Sebelius (D) stiller, er det en mulighet for demokratisk gevinst. Electoral-vote følger dette tett. 

Oppsummert betyr dette at slik kartet nå ser ut, er sannsynligheten stor for at demokratene vil styrke seg i Kongressen om to år, og dermed vil Obama får sin første periode som President med solid flertall i det organet som vedtar lover og budsjetter. Det er slikt som skaper store presidenter :-)

Det er flere senatplasser oppe til kamp, men disse er mer eller mindre i forutsigbare stater. Ellers blir det å se om Caroline Kennedy får plassen til Hillary fra New York, og om sønnen til Joe Biden stiller på plassen hans i 2010. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .