Gå til hovedinnhold

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980.

Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy. 

Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly. Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet. 

Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presidentens hals, fortsatte gjennom flere deler av Connoly, for så å havne i frakken hans. Der falt den senere ut og ble funnet nærmest i hel tilstand på den båra Connoly lå på, sykehuset. Denne "single-bullet"-teorien var Arlen Specters. Det er mange som har opponert mot teorien, og som kaller den "magic bullet"-teorien, siden de mener kula umulig kunne ha beveget seg slik den gjorde, samt at det er lite trolig at den ikke ville ha vært nærmest uten skade. 

Grunnen til at dette er diskutert mye opp og ned i mente, er selvfølgelig at teorien om at det var en planlagt handling med folk høyt oppe i systemet som aktører, ville ha blitt styrket om man kunne påvise at mordet ikke var Oswalds påfunn og gjennomføring. Om flere skjøt, fra flere kanter, måtte selvfølgelig flere ha vært innblandet.

Tar Specter, som varlset, gjenvalg i 2010, kan han regne med å bli valgt, selv om Pennsylvania de siste valgene er blitt mer og mer i favør av demokratene, og Obama forsterket den trenden ytterligere. 

Faktisk er vel også det grunnen til at Specter vinner valg. Han regnes som å være blant de moderate republikanerne. I 2004 ble han utfordret av Pat Toomey, som beskyldte Specter for å være "a big spender" og alt for liberal. Specter vant primærvalget blant republikanerne med en hårsbredd (51-49 prosent), men vant overlegent i selve valget (53-42). Alle meningsmålinger pekte på at Toomey ville ha tapt valget mot demokratenes Joe Hoeffel. George W. Bush heiet forresten intenst på Specter i primærvalget. 

Arlen Specter moderate synspunkter kommer til uttrykk blant annet i at han er en fornuftig kar i miljøpolitikken, og er medlem av Republicans for Environmental Protection (REP) - sammen med blant andre John McCain. 

Han er pro-choice i abortspørsmålet (han stemte feks imot Reagan's nominasjon av den fæle dommeren Robert Bork som ny Høysterettsdommer i 1987). På den andre siden er han hard-core tilhenger av dødsstraff og sterkt imot strengere våpen-kontroll, og det må jeg si trekker ham litt ned. 

Specter er med andre ord en senator med sterk slagside mot høyre i saker som dødsstraff og våpenkontroll, men han kan bli en bra mann for Obama i saker der han trenger støtte til en mer offensiv miljø- og klimapolitikk. Sammen med John McCain og de to republikanske senatorene fra Maine, finnes det også flere republikanere som Obama, nå på vei til Det Hvite Hus (VG, Dagbladet), kan spille på for å veie opp evt demokrater i Senatet som fornekter at klimaendringene er menneskeskapte og må gjøres noe med.

Forøvrig var det lenge spekulasjoner om at den populære TV-verten Chris Matthews som har programmet Hardball på MSNBC, ville stille mot Specter ved valget i 2010, men det har Matthews nå avkreftet.

Ellers må jeg si at jeg savner en like offensiv, oppdatert og innmari politisk utspørrer som Matthews enn mange av de mikrofonstativene vi har i Norge. Bare se her hvordan han intervjuer en av McCains nære medarbeidere om deres bruk av Bill Ayers under presidentvalget sist:

Bilde av Arlen Specter: Wikipedia

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .