Gå til hovedinnhold

Oljeindustripolitisk seminar

De to siste dagene har jeg vært på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord. Det er vel det seminaret som samler flest av de tyngste beslutningstakerne innen bransjen. Både politikere, byråkrater og direktører er tilstede disse dagene.

Årets seminar holdes i usikre tider. Oljeprisen er falt med 100 dollar fatet på ett år og finanskrisen utfordrer flere av de store selskapene. 

Sjefen i StatoilHydro, Helge Lund, beskrev utfordringen da han viste plansjer der oljepriskurvene stuper, mens kostnadsveksten har vært formidabel. Han varslet nå at StatoilHydro er igang med en full kostnadsgjennomgang, og utfordret leverandørindustrien til det samme.

Nettopp her ligger min bekymring. Leverandørindustrien opplever nå tre store utfordringer. Metallkostnadene er på vei nedover, og det vil slå positivt inn, men kostnadsnivået i Norge er for mange av bedriftene knyttet opp til norsk lønnsnivå, og det er det vanskelig å få gjort noe med. Dette skjer samtidig som StatoilHydro nå blir en særdeles dominerende aktør på sokkelen, og dermed også vil definere kostnadsnivået på en annen måte enn før.

Samtidig med alt dette slår selvfølgelig finanskrisen inn, og kan komme til å utfordre bedriftene ifht å få finansiert nødvendige løft og investeringer.

Helge Lund ba bedriftene passe på kontantstrømmen. Frykten er stor for at selskaper som i et normaltfungerende marked er solide, kan gå tom for penger når det strammes inn både blant de store oljeselskapene og i bankene. Dette gjelder også de mange små oljeselskapene som har etablert seg på sokkelen de siste årene. Mon tro om disse har tilgang på tålmodige nok penger i den perioden vi nå er inne i. Det samme fryktet Nordea-sjef Gunn Wærsted som innledet andre dag (DN).

Samtidig er det internasjonalt tid for omstruktureringer og oppkjøp. De selskapene som får finansiert sine ekspansjonsplaner kan handle rått i de markedene hvor finansene sitter lenger inne. Det kan fort bli kjøp eller blir kjøpt.

Men oppe i alle dystre skyer som henger over horisonten, er det viktig å få med at det fortsatt er stor aktivitet på sokkelen. StatoilHydro har boret rekordmange letebrønner i 2008, og flere er lovende. 

I Norskehavet startet Total boringen av det første avgrensningshullet i Victoria-feltet natt til igår og skal bore ihvertfall ett til iløpet av året. Shell har lovende prospekter på både Gro- og Onyx-feltet. Samtidig godkjente myndighetene PUD for både Yttergryta og Morvin i 2008. Videre er man igang med Skarv/Idun, og Ormen Lange er på vei inn i fase 2 med store investeringer og muligheter for midtnorsk leverandørindustri. Se forøvrig Oljedirektoratets oppsummering: Sokkelåret 2008

Bransjen trygler om å få åpnet Lofoten, mens ministeren passet godt på å veie sine ord, og debatten mellom Erna Solberg fra Høyre og FrP, avslørte at også de regjeringsalternativene Erna opererer med, vil være minst like restriktive med tanke på åpning av Lofoten. 

SV vil ikke stille ultimatum når det gjelder en ny regjeringsdannelse ifht Lofoten, men det vil Venstre, ifølge Olje- og Energikomiteens leder Gunnar Kvassheim fra Venstre (Østlands-Posten).

Seminaret er også kjent for den store gjettekonkurransen. Hva blir oljeprisen om ett år? Deltakerne er ikke kjente for å tippe riktig. Ifjor var det kun to stk som tippa at prisen kom til å ligge under 100 dollar. Vinneren tippa 40 dollar, som var kun 5,30 dollar unna dagens pris (DN).

Jeg tippa ikke ifjor, men jeg vil være litt optimist og tipper 60 dollar om ett år. Litt må man jo håpe Obama greier å utrette for verdensøkonomien :-) Her er forøvrig en kort gjennomgang av energi- og miljøplanene hans: Energy and Environment

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .