Gå til hovedinnhold

Venstre er ferdig

Jeg har stor sansen for Lars Sponheims replikk og hans integritet ifht å avvise Frp. Problemet for Venstre er vinglingen. Ikke minst fra Sponheims nestledere.

Velgerundersøkelsen i 2005 viste tydelig at Venstres velgere var borgerlige i sinn, men jeg tror utfordringen fra Frp med tydelighet har minnet dem om at de har hjertet til venstre.

Sponheim "avslører" idag at fisketurene med Jens var mer enn fisking etter ørret (VG, Db), men hans ubeskjedne lekkasjer og argumentasjon avslører også, sammen med hans tøffe avvisning av Frp - at også Sponheim opererer med hjertet til venstre og hodet til Høyre.

Mitt tips er at Venstres fall under sperregrensen er normalsituasjonen. Sponheim har holdt dem over, men forsøket på å både appellere til Venstrevelgerne mot Frp, samtidig som man gjorde seg maktpolitisk avhengige av Frp - måtte mislykkes. Ikke minst pga holdningene i Oslo Venstre. Sponheims nestledere framsto svært lite troverdige når de skulle kommentere måten Venstre har brakt Frp til makten i Oslo på, samt i allergien mot Arbeiderpartiet (se her: Venstre velger Frp).

De Venstrevelgerne som ser hvordan Venstre har håndtert Frp i Oslo, samt hvordan Venstre gjorde seg avhengig av Frps støtte for å danne regjering - tipper jeg stemte Arbeiderpartiet nå. Selv medlemmer av Venstre gjorde det.

Min spådom er at tross medlemsvekst de siste dagene, så er Venstre post-Sponheim der de hører hjemme; under sperregrensa

Mer i Dagbladet og VG.

Kommentarer

Raymond K sa…
Dette er en forlengelse av min kommentar på Tw som du deretter kommenterte..

Jeg leste selvfølgelig denne bloggposten før jeg skrev min tweet, selvom tweeten var generell og mer var en kommentar til APs generelle holdning til ting enn dine argumenter i dette innlegget.

"Problemet for Venstre er vinglingen". Dette er et velkjent argument fra AP, akkurat slik Socialdemokraterne i Danmark har lignende argumenter mot Det Radikale Venstre.

Dersom man har et verdensbilde som består av "til venstre" og "til høyre", blir det lett til at alle som ikke faller inn i dette oppsettet Egentlig bare må være skizofrene. Altså vinglete. Litt til venstre og litt til høyre. Litt Høyre/FrP og litt AP/SV.

Din analyse "De Venstrevelgerne som ser hvordan Venstre har håndtert Frp i Oslo, samt hvordan Venstre gjorde seg avhengig av Frps støtte for å danne regjering - tipper jeg stemte Arbeiderpartiet nå. Selv medlemmer av Venstre gjorde det." stemmer kanskje vel overens med et bilde av politikken der AP / FrP fremstår som de to eneste reelle maktpunktene i norsk politikk, men stemmer ikke vel overens med et syn på politikken der sentrum også er et alternativ.

At Høyre så langt ut i valgkampen hadde problemer med å signalisere et reelt ønske om tilnærming til sentrum, får så være. At media også kjørte på statsminister-dueller a la "Jens vs. Jensen" får også være. Men å gå derfra til å virkelig mene at man Enten er "med oss" eller "med de andre" blir lettvint.

Denne valgkampen viste hvordan AP vinner mest på det rød-grønne samarbeidet. SV er historisk et resultat av en utbrytning fra AP, som du vet mye bedre enn meg. AP tjente veldig mye på skremmebildene av et FrP-styrt Norge, og har all interesse av å kunne kjøre samme kampanjen neste gang også.

Egentlig tror jeg at AP er interessert i at det bare er to partier i Norge. De snille folkene i AP som vil redde Verden og beholde jobben til alle gutta og jentene på gølvet, vs de slemme folkene i FrP som bare vil rasere velferds-Norge og droppe alt som heter stats-finansiert kultur.

Der, jeg fikk plass til mer her enn i en tweet :) Ha en god dag!
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Jeg er ikke enig med deg Tore. Venstre vil reise seg igjen. Men sannsynligvis også ramle igjen.

Grunnen til dette er at Venstre i all hovedsak har et politisk program som mange velgere - med god grunn - finner sympatisk. Det er i praktiseringen av politikken - og særlig i maktutøvelsen - at Venstre feiler.

Sponheim sier at Venstre har falt fordi han ikke ble trodd på sine garantier mot FrP. Jeg er enig med deg i at Oslo Venstre bærer en særdeles stor andel av skylda for dette. Det er det neppe noen tvil om.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .