Gå til hovedinnhold

Frp og Høyre greit avslørt

Frp skal gi minst 50 mrd i skatte- og avgiftskutt, og har med andre ord 200 mrd mindre å bruke på velferd de neste fire årene. Likevel skal de bruke langt mer enn alle andre. Høyre følger hakk i hæl. Heller ikke de greier å love mindre - derfor får vi ikke vite hvilke velferdsgoder som skal kuttes, foruten at de vil privatisere og la de med penger ordne med prioriteringen.

Idag har VG en prisverdig gjennomgang som viser at Frp/Høyre heller ikke gir sine skattekutt til folk flest. Det er kun de rike som skal tjene på skattekuttene. Folk flest skal heller betale mer for for flere private og kommersielle velferdstjenester.

Professor ved Norges Handelshøgskole, Terje Rein Hansen er befriende klar og oppklarende i VG når det gjelder skattepolitikken til Frp/Høyre (mine uthevelser):
- Avskaffelse av formueskatten vil i hovedsak være en gavepakke til de superrike. Disse vil ikke lenger betale skatt, siden de for alle praktiske formål ikke har skattepliktig inntekt. Motstandere av formuesskatt går inn for at staten i stedet kan øke eiendomsskatten. Den vanlige nordmann skal altså betale skattelettelsene til de superrike. Det er uforståelig for meg hvordan folk kan stemme på Fremskrittspartiet og Høyre siden det er vanlige folk som skal betale for skattelettelsene til de superrike, mener Hansen.
Her er oversikten over gjennomsnittlig endring i skatt mellom 2005 til 2009: Et rettferdig skattesystem

Kommentarer

Anonym sa…
"- Motstandere av formuesskatt går inn for at staten i stedet kan øke eiendomsskatten."

I FrP sitt program står det, sitat:
Fjerne muligheten til å kreve inn eiendomsskatt.
sitat slutt.

Mener du da at FrP planlegger å gå imot sitt eget program og øke eiendomsskatten?
Forklar!
Anonym sa…
ToreO det er ikke VG som mener dette, det er to økonomer.. Man kan finne to andre som vil mene noe annet! Faktum er at 83% av skattelettelsene til FrP er til de med inntekt under 500 000,- Si hva du vil, men det er ikke de rike.. Svenske forskere har også sagt at formueskatten koster oss 10 000 jobber! Nei uff vi trenger fornyelse.. Hvorfor bry oss om hva de rød-grønne sier vi kan jo bare se hva de har fått til.. Mer helsekø og flere fattige (og det er liksom den viktigste politikken deres)
Mazdarati sa…
De rødgrønne er vel også forsåvidt greit avslørt, med tanke på at de har i løpet av sin 4 årige peride strammet grepet ytteligere om de som tjener minst, i stedet for å beskytte disse slik de hevder i valgflesket sitt. Med FRP sine forslag ville folk flest fått mer å rutte med, og ikke KUN de rike.
Takket være Halvorsen sin økning av skatten for de med lavest inntekt i fjor, sitter jeg nå med en restskatt på over en månedslønn siden jeg tjener mindre i år. For å ikke snakke om økte avgifter på mat osv, som spesielt rammer de som har minst.. De rike har råd til å betale samma f hva dagligdagse ting koster.
Anonym sa…
Økonomene har dårlige argumenter når de sier at skattekutt er lik velferdskutt (de har faktisk ingen argumenter for det). Men faktum er at statsbudsjettet går ikke i null, det går med over 300 MILLIARDER i OVERSKUDD!

Det vil si at hvis det blir skattekutt på 29 milliarder kroner, så er det fortsatt 271 milliarder kroner i overskudd med samme velferdsnivå! 29 milliarder ekstra av 300 milliarder vil IKKE øke renten, og IKKE senke velferdsnivået..

FrP ønsker å få forbedret veiene i Norge, som har elendig standard, og som har direkte skyld i en god del ulykker. Hvis dette gjør at renten blir 0,25% eller 0,50% høyere, så vil jeg heller ha litt høyere renter, mot MYE BEDRE veier og mye mindre dødsfall på veiene, enn å betale noen tusen mindre renter i året, og ha elendige veier!

FrP ønsker også å la private komme til, dette vil senke sykehuskøene. FrP vil senke egenandelen, istedefor å øke den som de rødgrønne har gjort, dette gjør det bedre for folk flest (Og ender utviklingen mot et helsesystem for de rike!).

Men mange har oppfatning av at FrP er et parti som bare skal bruke mye penger, dette er FEIL! FrP ønsker også å kutte, men IKKE i velferdsordninger! FrP ønsker å kutte i u-hjelp, sånn at statsledere i Afrika ikke får kjøpt seg et ekstra privatfly, eller at Bongo ifra Kongo tror at alle nordmenn er styrtrike, og prøver å presse penger ut av dem, ved å si at de drepte en person (som i Kongo). FrP ønsker også å stramme inn innvandringspolitikken, siden de rødgrønne har bevist at integreringspoltikken dems har ikke funket i det hele tatt, og dette vil gjøre at staten sparer en god del kostnader her også. Disse to tingene (u-hjelp og innvandringsbegrensning) vil sannsynligvis spare staten nok penger til et skattekutt på 29 milliarder. Også kommer jo de 300 milliardene staten har i overskudd, som kan brukes til velferdsØKNING!
Anonym sa…
Dette kan brukes i de resterende debatter så det holder..

Milliarder i skattelettelser og reduserte avgifter svirrer rundt i alle media fra Frp og Høyre.

Dette blir slukt rått av "Folk Flest". Yes, mere pæng i lommeboka. Men de har ikke fått presentert et eneste tall som gjelder hver enkelt lønnsmotaker.

Press disse partier til å bryte ned
disse milliarder til en vanlig mann i gata. Tror de vil bli veldig overrasket, noen hundrelapper i året.

Absolutt alle eksperter sier at renten vil øke ved denne vannvittige pengebruken.

Og dette kan "Folk Flest" regne ut selv. Med 1% renteøkning på et lån på 1 mill. Det er 10 000 kroner i året.

Så bruk heller summer som "Folk Flest" skjønner og kjenner seg igjen i. Og la alle disse milliardene ligge.
Anonym sa…
Hørt om flatskatt?! Det er det FRP vil! SÅ ikke busted!
Mazdarati sa…
Vel, siden du regner med at folk flest, utenom deg selv ikke forstår noenting de blir presentert, så kan jeg jo for min del opplyse deg om at for min del vil frp sin politikk bety ca 1000 kr mer å rutte med hver mnd, noe som er ganske så mye med tanke på at jeg tjener rundt 6000 i mnd etter skatt.. Noen som igjen vil si at jeg og samboeren vil til sammen ha rundt 2000 mer i mnd å bruke på mat og andre nødvendigheter (som også har blitt dyrere de siste 4 år) Nei SV er det sanne parti for rikfolk... Er jo kun rikfolk som har råd til å leve om SV får det som de vil. Faktisk så er samtlige jeg kjenner som stemmer SV bortskjemte snørrvalper fra rike familier, akkurat som frøken Halvorsen er selv.
taco123 sa…
De rødgrønne har bevist hvordan de fordeler. De med lavest har fått mer skatt og de med høye lønninger (les: Kristin Halvorsen) har fått mindre.
Og siden Kristin er så opptatt av de rike, hvorfor har hun da ikke foreslått å sette et fradrag på f.eks 10 mill for å betale formueskatt. Da rammer hun jo de virkelig rike og ikke vanlige mennesker som har spart gjennom et langt liv. Og hvorfor foreslår hun ikke å fjerne denne urimelige skatten på arbeidende kapital. Småbedrifter som har valgt å betale ned på investeringene fremfor å ta ut utbytte må jo låne penger for å betale skatten.
-og til deg som mener at absolutt alle eksperter sier at det vil bli økt skatt med høyere uttak av overskudd i oljefondet, så mener SSB akkurat det motsatte.
Anonym sa…
Du som gir den oppfatningen av at "folk flest" er dumme, nå bør du kanskje lære deg litt makroøkonomi.

Renten blir styrt etter hvordan inflasjonen, kronekursen, produksjonen, og mange andre variabler er.

Hvis alle fikk 1000 kroner i gjennomsnitt i skattelette, så vil dette føre til at en andel går til sparing, og en annen andel går til forbruk.

Den andelen som blir brukt til forbruk starter i gang en multiplikator-effekt, som gjør at bedriftene produserer mer, ansetter mer, og når arbeidsledigheten er lav, så vil dette føre til at høyere lønninger.

Dette gjør at den gjennomsnittlige mannen i gaten mest sannsynlig vil få en høyere lønn (for samme arbeid) i tillegg til skatteletten. Det er dette som fører til inflasjon, en mulig oppheting av økonomien, og dermed en mulig renteoppgang. Den gjennomsnittlige mannen i gaten blir IKKE fattigere av skattelette, i verste fall blir han like rik/fattig som det han var før.

Men hvis vi ser på de positive effektene av dette, så vil dette føre til at enda flere får arbeidsplasser, noe som øker produksjonen i Norge, og dette er BRA!

Men nå har ikke jeg tatt med at Norge er en åpen økonomi, og eksporterer veldig mye til utlandet. Hvis vi ser på hvordan det går der, så er det helt elendig. Noe som Gjedrem tar hensyn til i sin rentesetting, og dermed så blir den gjennomsnittlige mannen i gate reelt sett rikere!
Anonym sa…
Sååå valgtaktikken er faktisk å kun snakke om motstanderen og ikke egen politikk?

Smart når man sitter i posisjon allerede og trenger fornyet tillit fra folket.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .