Gå til hovedinnhold

Nytt departement?

Det spekuleres nå i om Statsministeren vurderer å endre Kunnskapsdepartementet (VG, Db). Det er i så fall en endring som bør hilses velkommen.

Nytt Næringsdepartement
Det som beskrives er et nytt Næringsdepartement hvor Universitet, Høgskoler og Forskningen er flyttes over fra Kunnskapsdepartementet for å skape et nytt departement med Næringsdepartementet. Det var diskusjon om å gjøre dette i Stoltenberg I-regjeringen i 2000, da strandet forsøket på at man ville splitte forskningen og Universitetene/Høgskolene. Disse sektorene må gjensidig henge sammen. Ikke minst for å sikre at forskningen ikke blir et rent foretakende for næringsutvikling.

Vi trenger mao et nytt departement for Høyere utdanning, FoU og Innovasjon.

Et nytt departement kan i enda større grad få opp fokuset på innovasjon i Norge. Næringsdepartementet har virkemidlene som feks Innovasjon Norge og SIVA, og Norge må bli enda bedre på samhandlingene mellom våre ulike virkemidler.

Et slikt departement ledet av en handlekraftig statsråd, kan også løfte Norge som forskningsnasjon. Norge bør bruke sitt høye kunnskapsnivå og rikdom til å være et senter i verden for forskere innen utvalgte sektorer. Da trengs det opprusting og nybygging av laboratorier. Fremragende laboratorier trekker de beste forskerne til seg, og skaper også nærhet til mange av verdens ledende selskap innen de sektorene det forskes på.

Smalere Kunnskapsdepartement
Selv med to ministre, mener jeg porteføljen i Kunnskapsdepartementet nå er for bred. Rent praktisk gjør det at det blir vanskelig å sikre midler til hele sektoren fra barnehager, grunn- og vg skole, Universitets- og Høgskolesektoren og Forskningen for Statsrådene som bestyrer departementet.

Pengene til barnehagene, og grunn- og vg skole ligger riktignok ikke i departementet, men Kunnskapsministeren har en viktig rolle for å presse opp store nok overføringer via Kommunal- og Regionaldepartementet til kommunene og fylkeskommunene som har ansvaret for disse sektorene. Det er en vanskelig øvelse når man vet at også velferds- og i større grad samferdselspolitikken også finansieres samme vei.

Dårlige veger gir dårligere skole
Et eksempel kan være overføringen av øvrige riksveger til fylkeskommunene. Staten har vedlikeholdt disse vegene dårlig, og etterslepet er beregnet til omlag 10 mrd kroner. I tillegg forventes det høyere standard på vegene, spesielt siden Nasjonal Transportplan øker standarden på det øvrige vegnettet de neste 10 årene.

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok, og Statsministeren gjentok i kommentarene etterpå, at fylkeskommunene skulle få økt bevilgningen - utover det Staten i dag bruker på disse vegene - med omlag 1,5 mrd kroner årlig (14 mrd i perioden), for å være på nivå med de stamvegene Staten beholder.

Resultatet så langt er en økning på om lag 0,5 mrd, etter at Statens Vegvesen får beholde 0,5 mrd til administrasjon i året. Altså om lag 1 mrd (10 mrd i NTP-perioden) for lite. Når vi spør hvorfor, så sies det at blant annet SV var imot ytterligere økning til vegbudsjettene. De ville prioritere annerledes.

Det er her sammenhengene kommer inn. Mindre penger til å ta vare på og oppruste elendige veger som Staten overlater til fylkene - betyr jo bare at fylkene må prioritere innenfor sine øvrige økonomiske rammer. Den eneste store posten å hente penger fra der, er videregående skole. Mao må landets 16-19 åringer betale når Staten gir i fra seg dårlige veger og i neste omgang forlanger standardheving. Så noen ganger er god vegpolitikk god skolepolitikk, men da må man se sammenhengene.

Kommentarer

Unknown sa…
JAAA! Dette har vel vi ønsket siden du selv satt i Næringsdepartementet. Håper det blir reellt!
Jeg er i hvert fall enig med deg i at det vil være svært uheldig å splitte opp høyere utdanning og forskning. Høyere utdanning skal være forskningsbasert, og de to hovedaktivitetene til universitetene og høgskolene må sees i sammenheng. Studentorganisasjonene og Forskerforbundet går sammen om å advare sterkt mot en slik oppsplitting.
Jepp, Hilde. Kanskje vi lykkes nå, men viktig at FoU og høyere utdanning er sammen slik Anne Karine Nymoen skriver.

Tror Norge kan løfte seg som Forskningsnasjon om vi får større tyngde på dette i et samlet departement. Men Høyere utdanning og Forskning har ikke noe mye å tjene på å henge sammen med barnehage- og grunnskolepolitikken. Pengene til de sektorene er jo heller ikke i Kunnskapsdep, kun policyen.
Anonym sa…
TROR NEPPE NORGE FÅR EN BEDRE
SKOLE MED ANIKKEN HUIFELDT SOM
UTDANNINGSMINISTER.DET ER KUN
LATVIA I EUROPA SOM HAR DÅRLIGERE
SKOLE ENN NORGE.GISKE SKULLE
GJØRE DEN TIL VERDENS BESTE.
DET ER GÅTT MOTTSATT VEI.

JILL
Anonym sa…
NORGE VIL NEPPE FÅ NOE BEDRE
SKOLE MED ANIKKEN HUITFELDT
SOM UTDANNINGSMINISTER.KUN
LATVIA HAR DÅRLIGER SKOLE I
EUROPA ENN NORGE.GISKE SKULLE
GJØRE DEN TIL VERDENS BESTE.
DET HAR GÅTT MOTSATT VEI.


JILL
Mona Skaret sa…
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Mona Skaret sa…
God ide. Både KD og ND ville bli bedre. KD fordi spennet fra barnehage til VG skole er langt nok, om man ikke skal inkludere universiteter, høyskoler og forsknings også. ND fordi de trenger mer slagkraft. Se forøvrig bra blogginnlegg fra Kristin Clemet om dette den 17.09 http://clemet.blogg.no/1253186609_kampen_om_kunnskapsde.html

De som vil tape er kanskje den delen av forskningen som ikke tjener nærings- og innovasjonsinteresser direkte.

Denne regjeringen har imidlertid mye å bevise når det gjelder fornying i offentlig sektor. Spørsmålet er om det er mulig å gå helhjertet inn for å utfordre etablerte arbeidsformer og stimulere til innovasjon i offentlig sektor, og samtidig tekke velgergruppen "ansatte i offentlig sektor"?

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .