Gå til hovedinnhold

Regjeringsspekulasjoner

Dagbladet spekulerer i nye statsrådposter og nye navn til regjeringen. Jeg tror de tar feil på flere områder, og synes de har interessante navn på andre områder, men det er vanskelig å være skråsikker. Hvordan regjeringen vil se ut til slutt, er det kun en håndfull mennesker som vet, kanskje bare de tre partilederne. Det er så mange kabaler som skal gå opp at alle spekulasjoner blir kun det.

Jeg tror Dagbladet tar feil når de sier Terje Riis Johansen fortsetter. Det har vært så mange signaler på at han ønsker seg hjem, at jeg tipper han slutter som Olje- og Energiminister. Ellers tror jeg det er sannsynlig at asylpolitikken flyttes fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, slik at integrering blir igjen, mens politiarbeidet flyttes. Jeg tror det er mest sannsynlig å flytte det til Justisdepartementet, men Dagbladets forslag om eget Innvandringsdepartement er ikke usannsynlig. Men jeg mener integreringsarbeidet må skilles fra asylpolitikken, og tror det vil bli gjort.

Ellers tror jeg Miljøministeren kommer til å bli en tung minister. Enten ved at Erik Solheim får kun dette departementet, eller ved at de omrokkerer en sittende minister, feks Bård Vegar Solhjell, om ikke han går til Stortinget som parlamenterisk leder eller til Kulturdepartementet. Klimatoppmøtet i København og sterkt økende fokus på klimapolitikken taler for dette.

For meg som Ap-mann er det umulig å spå sikkert om SV sine kandidater, men mitt tips er at Audun Lysbakken blir parlamentarisk leder. Om han går i regjering tipper jeg Kulturdepartementet, om det blir ledig for SV.

Når det gjelder Kulturminister, synes jeg Dagbladet spekulerer godt når de trekker fra Trond Giskes statssekretær Halvard Ingebrigtsen. Å hoppe etter Trond Giske i Kulturminister-stolen blir en krevende øvelse, men Halvard Ingebrigtsen har jobbet med Giske i 8 år nå. Først 4 år som rådgiver i kulturkomiteen, og så 4 år i Kulturdepartementet. Ingebrigtsen har også vært generalsekretær i AUF. Få, om noen, kan kulturpolitikken bedre enn ham.

Lisbeth Berg-Hansen er et opplagt navn som Fiskeriminister, og det er vanskelig å tenke seg andre som vil kunne fylle denne posten bedre.

Dagbladet spekulerer i at Forskningspolitikken skal flyttes til Næringsdepartementet og at Kunnskapsdepartementet skal beholde høyere utdanning, med Giske som Næringsminister og Anniken Huitfeldt som Kunnskapsminister. Det er en mulig fordeling, men jeg vil advare MEGET STERKT mot å splitte høyere utdanning og forskning.

Høyere utdanning og forskning må være i samme departement, og jeg mener de bør flyttes til Næringsdepartementet, gjerne med Giske som minister. Forøvrig bør også IT-politikken inn i dette departementet igjen (TU.no: Giske som Superminister). Har blogga om dette før: Nytt departement

Om noe av det jeg spekulerer i viser seg å være rett, mangler jeg Barne- og Familieminister, Olje- og Energiminister og Utviklingsminister. Jeg tipper Barne- og Familiedepartementet kan innlemmes i et annet departement, at Marit Arnstad blir Olje- og Energiminister, mens Utviklingsminister er en post som flere kan besette. Et navn kan være Jan Egeland. Usikkert om han vil ut på reisefot igjen, han har en spennende jobb, men han vil styrke regjeringskollegiet om han blir med.

Forøvrig bør det denne gangen bli en kvinnelig Stortingspresident. Norge har hatt kun en, og det finnes flere kandidater som kan fylle rollen: Er tiden moden for en kvinnelig President igjen?

Kommentarer

Nina Hanssen sa…
Spennende gjetning ToreO... Regner også med at du har en del sikre kilder i regjeringsapparatet.. Hadde jo vært topp om Halvard, som for tiden er Lørenskoging, ble kulturminister..

Heia heia..

og så snart du VET 100 prosent om regjeringskabalen, så regner jeg med du tipser meg og Lo MEDIA, så vi kommer først med nyhetene , før akersgata-mafiaenn..
Hehe. Som jeg skriver, så tror jeg alle som spekulerer om den nye regjeringen gjør nettopp det. Jens og co sitter tett med alle kortene og jeg tipper de ikke deler den mest relevante informasjonen med andre enn mellom partilederne, og kanskje den øverste partiledelsen.

Blir spennende å følge med. Tipper det dukker opp overraskelser.
Odd Frantzen sa…
Hva skal egentlig disse spekulasjonene tjene til? Hvorfor bruke tid og krefter på å spekulere?

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...