Gå til hovedinnhold

Er tiden moden for en kvinnelig President igjen?

Det nye Stortinget skal også velge ny Stortingspresident. Hittil har det stort sett vært lansert navn på middelaldrende menn fra det sentrale østlandet, men spørsmålet er om det ikke er på tide med en kvinnelig president igjen. Det kan da umulig holde at vi kun har hatt en kvinnelig Stortingspresident i historien.

Det er mange dyktige veteraner på Stortinget, også kvinner. For å bidra til at lista som skal diskuteres ikke bare består av middelaldrende menn, kan det jo være verdt å minne om noen litt yngre kvinner med fartstid også.

For eksempel er Gunn Karin Gjul fra Ørlandet en av dem som bør være med på blokka når man diskuterer hvem som skal være nummer to etter Kongen i rang. Gunn Karin er utdannet jurist og er en klok, dyktig og erfaren politiker som har sittet på Stortinget siden 1993. På mange måter representerer hun et godt bilde av det moderne Norge i kjølevannet av Gros reformer.

Uansett bør lista bestå av flere navn enn noen middelaldrende menn på det sentrale østlandet, selv om de er dyktige nok. Det endelige valg er alltid bedre når flere kandidater er målt mot hverandre og ulike valg veid og vurdert.

Heldigvis for oss i Sør-Trøndelag er hun gjenvalgt til Stortinget etter et kjempevalg i hjemfylket. Og uansett hvilken posisjon hun måtte havne i etter konstitueringen av Stortinget, så vet vi at hun vil gjøre en kjempejobb for både landet og fylket. Med sin erfaring er hun godt navn til de fleste posisjoner på Stortinget.

Hva mener du? Stem her:


Db/VG

Kommentarer

Skulle vært ti 'liker'-knapper å trykke på denne gangen.
Anonym sa…
Tror ikke du at det er en fare for at du ved å gjøre dette til en likestillingssak, vil bidra til at en eventuell kvinnelig stortingspresident ikke vil få den respekten hun fortjener?
Det er vel motsatt. At når det går automatikk i at slike posisjoner skal gå til middelaldrende menn uten noen form for bred debatt på forhånd, så kan man stille spørsmål ved autoriteten og støtten til personen i posisjonen. Eller er det kanskje den naturlige autoriteten som vi menn har som gjør at vi oftest ender opp i slike posisjoner uten diskusjoner :-)
slettet sa…
Virker som dere i Ap har problemer med å få fram kvinnelige politikere på helt toppnivå, selv om dere har god kvinnerepr. Dere har jo hatt to mannlige partiledere/statsministere etter Gro og de to som mest nevnes som arvtagere er Gahr-Støre og Giske, også menn. Og alle utenriksministrene, finansministrene og "superministrene" deres har vært menn.

Anne-Grethe S-E kunne sikkert blitt en verdig stortingspresident om hun gikk ut av regjeringa. Gunn-Karin Juel framstår som nokså middelmådig, men det gjør vel de mannlige kandidatene som er nevnt også.
Anonym sa…
Det skulle vært et valg med "bryr meg ikke".

For min del er det likegyldig om det er en mann eller kvinne, bare mennesket er dyktig.

-m,23.
Anonym sa…
Marit Nybakk vil kunne bli en ypperlig Stortingspresident. Erfaring, erfaring og enda mere erfaring.
Eg vil driste meg til å foreslå Karin Andersen som stortingspresident. Hoville gjort ein flott jobb

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .