Gå til hovedinnhold

Også Staten må ta klima ansvar

Staten ber kommunene begrense privatbilismen, men praktiserer selv ordninger som sterkt stimulerer til å velge bil framfor kollektivtrafikk

Alle partiene på Stortinget (unntatt FrP) erkjenner klimakrisa, og har vedtatt et klimaforlik. I det står det blant annet at det er viktig å få flere til å reise kollektivt, enn å kjøre bil. Dette mener de så sterkt at de også har firedoblet belønningsordningen som gir ekstra penger til de byene som innfører tiltak som begrenser privatbilismen og satser på kollektivtrafikken.

Sør-Trøndelag Fylkeskommune og Trondheim Kommune gjør det, og skrev nettopp under på en meget god avtale med Samferdselsministeren som gir oss 370 millioner kroner de neste fire årene til å satsing på tiltak som begrenser privatbilismen og satser på kollektivtrafikken. Dette er politikk som virker. Men;

Staten parkerer gratis
Flere undersøkelser viser at om du har gratis parkering på jobben, er det nesten umulig å lirke deg over til kollektivtrafikken. Kun 5 prosent av de med gratis parkering velger å reise kollektivt (Urbanet Analyse). Derfor er det også nokså forstemmende å oppleve at en av de aller, aller største tilbyderne av gratis parkering for ansatte er nettopp Staten. Enten det er Universiteter eller Direktorater. Bare i Trondheim har Staten noen av de største gratis parkeringsplassene knyttet til NTNU på Dragvoll og Gløshaugen.

Men mens professorer og andre akademikere parkerer gratis, må feks sykepleierne betale i dyre dommer om de skal få parkere ved St Olavs Hospital.

Det understreker et annet poeng; gratis, eller subsidiert parkering er ofte noe som de lavere inntektsgruppene ikke får ta del i.

Gratis parkering er skattefritt i Norge
Fylkeskommunen har egne parkeringsplasser til rådighet. Jeg betaler i overkant av 8000 kr i året for min plass, selv om jeg ofte tar buss/trikk til jobb, men jeg trenger også til tider bilen i jobb pga henting/bringing SFO og arbeidsoppdrag. Etter forslag fra KrFs Geirmund Lykke og undertegnede satte vi opp prisen for en stund siden, likevel er den fortsatt noe under "markedspris". Denne fordelen mener jeg vi burde skatte av, ikke minst bør de som får parkeringen gratis fra sin arbeidsgiver gjøre det. Sverige har en slik ordning.

...mens månedskort på bussen skattlegges
I Danmark har de også innført en ordning med "Erhverskort", som gir arbeidsgivere muligheten til å inngå avtaler med kollektivselskapene å gi sine ansatte månedskort på kollektivtrafikken som en del av lønna. Kostnaden trekkes da fra bruttolønna, slik at det ikke blir trekk i pensjonsopptjening, feriepenger osv, samtidig som arbeidtakeren får skattefritt månedskort for kollektivtrafikken.

Skal vi lykkes med å få flere til å sette igjen bilen og få flere til å reise kollektivt, må i det minste Staten følge opp sine egne virksomheter og virkemidler, ikke bare få kommunene til å lete etter egne virkemidler.

Regjeringen bør gjøre følgende:

1. Innføre parkeringsavgift for ansatte også ved Universiteter og Direktorater, ikke bare for ansatte ved sykehusene. Studenter reiser stort sett kollektivt og tjener stort sett ikke penger, så de kan unntas.

2. Subsidiert parkering bør betraktes som lønnspåslag og dermed skattlegges på lik linje med andre tilleggsgoder (Sverige har en slik ordning). Småbarnsforeldre med behov for henting/bringing (utgjør 3 prosent av de som kjører bil til jobb) kan kompenseres over skatteseddelen.

3. Det bør gies en skattefordel av å gi "klimavennlige" lønnspåslag til sine ansatte, feks månedskort på kollektivtrafikken (Danmark har en slik ordning: Erhverskort).

Kommentarer

Sverre sa…
Knakende gode forslag! Dette burde nesten være en selvfølge. I sin tid hadde vi jo en IT-oppgradering i Norge gjennom bruttolønnsordningen for kjøp av hjemme-PC.

Det burde vel være en smal sak å kunne lage en tilsvarende bruttolønnsordning for månedskort og andre miljøtiltak.
Burde være en selvfølge. Usedvanlig bra poeng med sykepleierne på St.Olavs! Ellers vil jeg legge til at det stoore paradokset er at statlige virksomheter som Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) er lokalisert i de delene av byen der det nesten er umulig å komme med buss. Statens BILBASERTE direktorater er litt komisk. Forøvrig overrasket over at det var en kommunal BYRÅKRAT - og ikke politikere - som lanserte de nye buss-løsningene i dagens Adressa... Meget spesielt, tycker jag.
Ronny K sa…
Også i overskrifta da, Tore. Tsk, tsk. http://folk.uio.no/tfredvik/amo/
Environimus sa…
Godt forslag Tore. Interessant at Ronny Kjelsberg er mest opptatt av orddelingsfeil, men ikke kommenterer sin gratis p-plass ved HiST Kalvskinnet...
Ronny K sa…
OK, Environminus, Dette må jeg kommentere: Jeg har flere ganger foreslått rushtidsavgift inn til midtbyen, slik at de som (som meg) har parkeringsplass gjennom jobben, faktisk må betale en klekkerlig sum for ikke å ta bussen. Det har det ikke vært mye stemning for fra f.eks. Ap. Jeg sykler forøvrig på jobb hver dag nå som jeg har flyttet til Stavne, og HiST kommer til p byge igjen det meste av parkeringsplassen i løpet av noen år, så da håper jeg du er fornøyd :)

Årsaken til at jeg er opptatt av orddelingsfeil, er forøvrig selvsagt fordi jeg er astrofysiker! Det følger med jobben.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .