Gå til hovedinnhold

Reiseminne - Røros i februar

I disse dager holder vi Fylkesting på Røros.

For litt siden ble jeg invitert av Trøndelag Reiseliv til å anbefale et reisemål i Trøndelag. Jeg endte med, tross sommerens anmarsj, å la tankene fare til Rørosmartnan tredje tirsdag i februar.

For noen år siden fikk jeg æren av å åpne martnan. Mitt ferdaminne for Trøndelag Reiseliv blei derfor en anbefaling om å oppsøke Røros en vinterdag under martnan i februar. Her er det jeg sa:

Åpning av Rørosmartnan

Det er noe eget ved å ankomme Bergstaden til martna en vinterdag i februar, mens snøen knirker tørt og kaldt under skoene og klarværet gjør at briljansen i Vinter-Norges fjelljuvél glitrer enda sterkere imot deg. Det er i sannhet et ferdaminne og syn å hvile sjela si på.

Den gang da de starta opp for over 150 år sia, var martnan et europeisk stormarked med omsetning av opptil ti tusen skinn, samtidig som det på det meste camperte nesten 1500 hester på og ved Hittersjøen. Det sies at vatnet om våren fikk Cognac-farge på grunn av all hestemøkka. I det karrige bergverkssamfunnet var det behov for tilførsel av et mangfold av varer. Både til livsopphold, og til sjølve bergverksdrifta.

Så i ei tid uten veger, hva var vel mer praktisk, tross kaldvær og vinter, å ta i hest og slede fatt for å få frakta fram varene på vinterføre til markedet i Røros. De kom fra alle himmelretninger. Og den gang - som nå kom svenske fôrbønder langveisfra med hest og slede til martnasåpning.

Dagene på Rørosmartnan fylles med alt fra konserter, dans, spell, revyer, lokalt håndverksarbeid, martnasboder, mat og drikke, fest og moro, fra morgen til sen, sen kveld.

Det siste er en vel beskrevet tradisjon fra tidlige martnasår i Rullan Går av Ludvig Saxe, skrevet i 1904:

Rullan går, rullan går
Ryssen full og førkja kåt
Rullan går, rullan går..

Det er kaldt - men varmt når du står der i vinterhammen på en fullsatt Malmplass under selveste martnasåpningen, mens forventningene og ulmingen i glørne fra Bergstadens over hundreogfemtiårige Martnashistorie luner deg i påvente av å flamme opp til en ny martnasfest.

Du kan stå der og la Rørosvinterns stillfarne napp i kinnbein og øreflipper, akkompagneres av dempede hovslag fra ankomsten av dagers ferd med hest og slede fra Sverige og Østerdalen, mens du sakte lulles inn i historiens puls-slag. Kanskje er det ekkoet fra hyttklokka og tidligere martnas-ståk du hører romle i bakgrunnen?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...