Gå til hovedinnhold

Nye skoler i Trondheim

Fylkestinget har idag besluttet å bygge nye skoler på Brundalen, Strinda og Gerhard Schøning. Vedtaket innebærer at Ladejarlen vgs slåes sammen med Strinda vgs, Ringve vgs slåes sammen med Brundalen vgs og Adolf Øien vgs slåes sammen med Gerhard Schøning vgs.

Begrunnelsen for vedtaket er ønsket om å satse på nærskoler for elevene. Etter at Fylkestinget i forrige periode opphevet fritt skolevalg i Trondheim har også elever med svakere karaktergrunnlag fått bedre anledning til å velge skolen i sitt nærmiljø. Før sendte vi mange slike elever mot sin vilje ut fra byen, ikke sjelden for å bo på hybel mens de gikk på vg skole. Noe som igjen ofte førte til frafall og sosiale utfordringer for disse elevene. Nå i 2008 er det første året at vi ikke sender elever mot sin vilje ut fra Trondheim for å gå på videregående opplæring.

Skal elever få muligheten til å velge en god skole i nærmiljøet sitt, må skolen også inneholde en god bredde i fag og gode fagmiljøer blant lærerne. Dette fordrer en viss størrelse på skolene, og det krever såkalte kombinerte skoler, altså skoler med både Studiespesialisering (tidl allmennfag) og yrkesfag. Vi vil gi flere valgmuligheter på gode skoler i nærheten av bostedet.

4000 elever går idag i skoler som ikke holder en standard som er forsvarlig, derfor må det bygges nytt. Vi velger å bygge de nye skolene i de delene av byen hvor elevene bor, og hvor befolkningsveksten kommer. Stadig færre elever bor i midtbyen og på Lade-halvøya, derfor er det mindre behov for skoler i disse bydelene. Trondheim ser rett og slett annerledes ut idag enn da flere av dagens skoler ble plassert og bygget. Byen endrer seg, da må vi også endre skolene. 

Selv om dette har vært en vanskelig og smertefull sak, så følger på mange måter konklusjonen av de prinsippene for utvikling av skoletilbudet som Fylkestinget vedtok enstemmig i april. Der sa Fylkestinget at det kun var Skjetlein vgs som ikke skulle være kombinert skole i Trondheim. Idag argumenterte det borgerlige mindretallet prinsipielt imot kombinerte skoler. 

Jeg har stor forståelse for at ansatte og elever ved de skolene som nå flyttes er både sinte, frustrerte og lei seg selv om endringene ikke vil berøre dagens elever. De ansatte får arbeidsplassen sin endret, men blir ikke oppsagt. Men det er viktig også å huske at vi nå bygger nytt og det gir gode muligheter for nye og spennende fagmiljøer.

Både Ladejarlen, Adolf Øien og Ringve er gode skoler med gode elevmiljøer og flinke lærere. Kompetansen som lærerne representerer forsvinner ikke når de møter nye kollegaer i nye og moderne skolebygg. Tvert imot er jeg sikker på at det vil gi grobunn for en enda bedre videregående skole for alle deler av Trondheim.

Videre ble det forøvrig besluttet å bygge ny vg skole på Støren i et spennende samlokaliseringsprosjekt med Ungdomskole og Kulturbygg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .