Gå til hovedinnhold

Anitsemittisme

Jeg er ingen antisemitt. Tvert imot har jeg en sterk sympati for jødene og deres lidelseshistorie. En av de menneskene jeg har møtt som har gjort sterkest inntrykk på meg, var Julius Palitiel. Jeg inviterte ham til Fylkestinget i Sør-Trøndelag, hvor han holdt det lengste og mest gripende foredraget som noensinne er holdt under et Fylkesting i Sør-Trøndelag. Han fortalte sin historie på sin lavmælte og sympatiske måte. Han ba oss innstendig om å aldri glemme, og om å være hans vitner, slik han også har bedt tusener av norske skoleelever om i årene etter krigen. Ifjor deltok jeg også i hans begravelse som ble foretatt på Statens bekostning, med Kongen tilstede.
Akkurat nå leser jeg boka Man's search for meaning, av den jødiske psykiateren Viktor Frankl. Det er en innsiktsfull og klok, men hjerteskjærende beretning om hva han opplevde som fange i tyskernes dødsleire og hvordan han overlevde. Jødenes skjebne opptar meg. Jeg støtter deres rett til staten Israel. Jeg synes det er riktig å akseptere grensene fra 1967, og jeg mener Israel må ha lov til å forsvare sine sivile mot terror. 

Jeg er endog blant de som er mot boikott av Israel, fordi jeg klamrer meg til troen på at hver en flik av dialog vi kan bidra med er nødvendig, og at sannheten i Gandhis ord om at "an eye for an eye, makes the whole world blind" gjelder overalt.

Men; jeg tar samtidig sterk avstand fra Israels ulovlige okkupasjon av Vestbredden, og ikke minst den brutale framferden på Gaza-stripen. Når barn og uskyldige sivile blir massakrert slik vi opplevede i romjula, er det umulig å lukke øynene. Det kan aldri aksepteres, selv ikke om det gjemmer seg aktivitster eller terrorister med våpen rettet mot israelske byer blant palestinske sivile, å bombe slike mål. Gazas barn er uskyldige, uansett. Og palestinerne har rett til å slippe de daglige ydmykelsene ved utallige checkpoint og perforeringen av landet sitt gjennom stadig nye og ulovlige bosettinger.

Jeg er ikke antisemitt. Min kritikk av staten Israels framferd på Vestbredden og i Gaza skyldes deres handlinger, ikke hvilken religion eller rase de tilhører. Å beskylde alle oss som kritiserer okkupasjonen av Vestbredden, bosettingene og krigføringen i Gaza for å være antisemitter eller rasister, er ikke bare alvorlig feil, men det undergraver også Israels sak. 

Derfor er det trist å lese Jerusalem Post (de har vist fjernet artikkelen nå, ifølge VG, Aftenposten og Dagbladet) sin feilaktige framstilling av situasjonen i Norge idag (Dagbladet, TV2). Det er et overgrep mot både sannheten og fornuften. Det er jeg også glad for at Imre Hercz sier klart ifra om i Dagbladet, selv om jeg er uenig i hans definisjon av hva som kan kalles antisemittisme.

Saken ble først trukket, så gjentatt idag, så trukket igjen... (VG, Dagbladet)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .