Gå til hovedinnhold

Hjerneforskning i verdensklasse

Jeg er så heldig å få være styremedlem i en av verdens fremste hjerneforskningslaboratorium; Centre for the Biology of Memory, eller The Kavli Institute for Systems Neuroscience, eller Moser-labben i Trondheim.
For senteret er drevet fram av ekteparet May-Britt og Edvard Moser, og er også en av de forskningssentrene som den utflytta romsdalingen og filantropen Fred Kavli (se også: Den nye Nobel - intervju med Fred Kavli i Aftenposten) er med på å støtte økonomisk gjennom The Kavli Foundation. Idag er forøvrig Edvard Moser i både Science og New Scientist.

Det er et privilegium å få innsikt i hvordan et slikt senter for fremragende forskning er organisert og jobber, og selvfølgelig også å få med seg noen av populærversjonene av hva det er de forsker på, og hva de finner som skaper slik oppstandelse internasjonalt.

Det de jakter på er hukommelsen vår. Hvor i hjernen finnes den, og hvordan lagrer vi informasjonen biologisk. På veien dit har de allerede funnet hvor stedssansen er, en viktig del av hukommelsen, og med framtidig mediskinsk betydning for blant annet Alzheimer. A-magasinet hadde en god artikkel om dette før jul, og jeg anbefaler å lese den: 

Hjernearbeiderne - I hodet til rotte nummer 12975 gjør forskerne i Trondheim så oppsiktsvekkende funn at verden har tvilt på om de kan stemme.

Dekanus ved Det medisinske fakultet ved NTNU, Stig Slørdahl, sitter også i styret. Han blogger også, og har en god blogg om hjerneforskningen og den planlagte satsingen videre. Han skriver blant annet:

Vi har store planer innen nevrovitenskap i Trondheim. Kavli-instituttet har gitt oss en fantastisk mulighet til å satse enda mer. I tillegg har vi et senter for forskningsdrevet innovasjon innen MR og ultralyd (MI Lab). MR-miljøet har en langvarig tradisjon innen nevrovitenskap med forskere som Olav Haraldseth og Ursula Sonnewald.

Visjonen vår nå er å samle all nevrovitenskap i et stort internasjonalt hjerneforskningssenter. I dette senteret skal vi samle grunnforskning, bildediagnostikk og klinisk forskning under en felles tverrfakultær satsing. Målsettingen er å bli enda bedre.


Senteret er blant annet finansiert som et såkalt SFF, eller Senter for Fremragende Forskning med 10 millioner kroner i året. Så hentes det inn forskningsmidler både nasjonalt og internasjonalt for flere ganger dette beløpet. Dette gjelder fram til 2012, og det diskuteres nå hva som skal skje etter det. Etter min mening bør noen av sentrene (ikke alle) få anledning til å fortsette en ny periode med samme grunnfinansiering. Det er grunnfinansieringen, sammen med fremragende forskning og gode publikasjoner, som gjør det mulig å mangedoble beløpet. 

Det er internasjonal konkurranse om slike forskningsmiljøer, og også forskerne ved senteret i Trondheim får tilbud om å flytte labben til andre land. Derfor er det viktig med en snarlig avklaring på hvordan dette skal satses videre på i Kongeriket, slik at det blir mulig å planlegge langsiktig og forutsigbart.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...