Gå til hovedinnhold

Kjedsomhetens teater

Stortinget er en viktig arbeidsplass. Der vedtas blant annet Norges lover og Statsbudsjettet. Det er ofte forbundet med lange nominasjonskamper og valgkamper å vinne en plass blant våre fremste folkevalgte i Nasjonalforsamlingen.
Det er mange Stortingspolitikere som jobber mye og langsiktig for saker de tror på. Seriøse politikere som både reiser rundt omkring i landet og sine fylker, samtidig som de tar imot delegasjon på delegasjon som har meninger om politikken som lages inne i Stortinget. Disse fortjener honnør.

Det politiske liv i Stortinget utgjør en vesentlig del av den nasjonale politiske arenaen. Den består også av Regjeringen med tilhørende herligheter, store pressgrupper og ikke minst media. Innimellom kan det være vanskelig å skille mellom hvem som er politiker og medieaktør - og vice versa. De store mediene har store sende- og trykkeflater de skal fylle. Derfor inviterer de ikke bare politikere, men også hverandre til sine spalter og studioer for å kommentere hverandre (VG) og "den politiske situasjonen". Etter at vi fikk internett skal denne "situasjonen" også oppdateres flere ganger om dagen, og med nyhetskanaler som også sender døgnet rundt, trengs det enda flere kommentatorer og kommentarer for at ikke alle nyheter om den politiske situasjonen skal bli gående i loop uten å endre seg.

Noen slike kommentatorer er blitt allemannseie. De bidrar med kloke vurderinger og avveininger og forteller oss hva som skjer på den politiske areanaen og hvorfor. Andre vet tydeligvis svært lite av hva som foregår (VG,Dagbladet). Analyserer i hytt og gevær, men opptrer som om de har dyp, dyp innsikt i saker de tydeligvis har svært lite peiling på. Ikke sjelden er de professorer i et fag, men uttaler seg med patos og professortittel om saker som er langt unna det faget de bærer tittelen for. Felles for disse gjengangerne, enten det er redaktører som kommenterer eller professorer som forsøker å analysere, er at de sjelden beveger seg utenfor Oslo-gryta.

Verden og Norge står midt oppe i en dyp klima-, finans- og realøkonomisk krise. Ledigheten stiger innen stadig flere sektorer, og stadig flere lokalsamfunn er bekymret for hvordan dette utvikler seg. Heldigvis har vi en regjering som har håndtert situasjonen godt. Det er trygt. Men saken er tydeligvis i så trygge hender at opposisjonen på Stortinget - og media - kjeder seg. At opposisjonen mangler en helhetlig politikk og spriker alle retninger er ikke nytt, men at media lar den store nasjonale debatten dreie seg om smale tema få av oss har noe som helst forhold til, er både enerverende, irriterende og nokså skremmende. Jeg skal ikke frikjenne mine egne for å ha dratt opp saker som aldri burde ha vært lansert som regjeringens politikk (VG, Dagbladet), men nå må det begynne å ta slutt.

At opposisjonen ønsker å vri den siste dråpen ut av hijab-saken går det an å forstå om man følger logikken i det skuespillet som hver dag utøves i den nasjonale politiske andedammen. Men det tjener seriøse politikere liten ære å bruke hele sitt talent på hijab og hvem som sa hva til hvem og hvordan internt i regjeringen (VG, Dagbladet) dag etter dag og uke etter uke, samtidig som utfordringene står i kø rundt omkring i landet. Det blir ikke lov til å bruke hijab til politiuniformen i Norge. Saken er over (VG, Dagbladet).

Det verste er at vi risikerer at all støyen om småsaker medfører så lav valgdeltakelse at de som mobiliserer på ekstreme standpunkt vinner valget og skaper politisk kaos. En FrP-dominert Høyre-regjering med KrF og Venstre som passive supportere, vil være en ulykke for landet uansett hvordan du snur og vender på det.

Den nasjonale politiske debatten bærer preg av et miljø av journalister og politikere som synes de store sakene er for kjedelige. Det er et underlig teater for oss som bor litt utenfor, og det er dårligere underholdning enn mesteparten av alle realityseriene som har dukket opp. 

Vi vil ihvertfall ikke ha samme valgdag for lokal- og Stortingsvalg. Sist kommune- og fylkestingsvalg brukte de store deler av partilederdebatten på å diskutere tekniske endringer i rederibeskatningen, mens vi andre var opptatt av sykehjem, eldreomsorg, barnehager, skoler, lokale veistubber og saker vi må måle demokratiske krefter på i våre kommuner og fylker.

Tiltreder forøvrig Sosialdemokratiet.no's analyse.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...