Gå til hovedinnhold

Lederdebatt i Høyre

Oppdatert. Merker meg at Høyres velgere ønsker seg lederdebatt. (VG, TV2)

Høyre kommer nok en gang i skvis mellom Arbeiderpartiet og FrP. Nå har de målinger som nærmer seg ensifrede tall (Dagbladet). Det blir stadig mer tydelig at Erna Solbergs omfavnelse av FrP, i et desperat forsøk på å samle borgerlig side, blir dårlig mottatt blant Høyres velgere. Partiet framstår som profilløst og uten en samlende leder, all den tid Per Kristian Foss med jevne mellomrom minner Høyrefolk på at ikke totalt avviser å stille som Statsministerkandidat, om han blir spurt, og partiet vil ha ham.

Men om Høyre greier å kneble ambisjonene til Foss, er mitt tips at når valget nærmer seg og Høyre svever rundt 10 prosenten, vil desperasjonen bred seg, og stadig flere åpne og lukkede kilder blant partiets tillitsvalgte vil begynne å rope på Foss, Clemet og Brende. Vi i Ap har vært igjennom lederdebatter under valginnspurter før, det er sjelden et vakkert syn.

Dette tydeliggjør også hvor skjørt og usikkert byggverket på borgerlig side er. Det er i ferd med å bli åpenbart at det i realiteten ikke eksisterer noe regjeringsalternativ. Bare tanken på å la FrP få innflytelse på norsk økonomisk politikk i de internasjonale farvannene vi nå beveger oss i, kan få de beste sovehjerter til å ligge våken om natta. Jeg blir ikke overrasket om flere ledende næringslivsledere varsler at de heller vil ha Jens og Kristin, enn kaoskameratene med et FrP som driver politikk fra en annen klode til å lose landet gjennom de økonomiske stormene som herjer i kjølevannet av finanskrisa.

En FrP-dominert Høyreregjering er sannsynligvis det verste politiske scenarie det går an å forestille seg til høsten. FrP som fornekter klimakrisa og som mener det er salige Franklin D. Roosevelt sin politikk i 1930, samt at George Bush Jr drev sosialistisk politikk, som er årsakene til finanskrisa. En slik virkelighetsoppfatning hører hjemme i opposisjon.

Og om ikke Høyres velgere er i stand til å rettlede Høyres ledelse vekk ifra å henfalle til drømmerier om en FrP-dominert Høyreregjering, så ser det ut til at vi kanskje kan stole på at Sponheim gjør det og sikrer landet en regjering som fortsatt ledes av Jens Stoltenberg, om det skulle knipe.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .