Gå til hovedinnhold

Nasjonalmuseet flyttes til Kulturbunker Dora i Trondheim

Oppdatert 1. april: Regjeringen vil flytte Nasjonalmuseet til Trondheim! (VG, TV2)

Staten tilbyr seg å bruke 3-4 mrd kroner på nytt Nasjonalmuseum. I Oslo krangler de så busta fyker om lokalisering, og den ene overgår den andre på å kritisere vår gavmilde Kulturminister og Regjeringen (Dagsavisen og NRK: Samler seg mot regjeringen, Nasjonalmuseet kan bli nedstemt).

Blant årsakene til at man må flytte museet fra nåværende plassering, er plassmangel samt at dårlig inneklima tar knekken på kunstverkene.

I Trondheim er de hjertelig velkommen. I den gamle ubåtbunkeren Dora har vi massevis av plass, og muligheter for å bygge ut på toppen. Bunkeren har 2,3 meter tykke betongvegger, og taket er 3,5 meter tykt, så inneklimet er perfekt for lagring med stabil temperatur og luftfuktighet hele året. Og siden taket er flatt og tykt, kan det fungere som utmerket fundament for å bygge nytt og spektakulært på toppen.

Dette er blant årsakene til at Kulturbunker Dora allerede har samlet tunge fagmiljøer for Arkiv, Bibliotek og Museum (ABM) i lokalene, blant annet ved et nybygg på utsiden som åpnet i 2007. 

Kulturbunker Dora rommer med andre ord allerede tunge fagmiljø for å ta vare på nasjonalskattene, samtidig ligger bunkeren i en del av Trondheim som vil veves tettere sammen med byen når de store vegprosjektene som nå startes opp er fullført om et par år.

I Trondheim vil Nasjonalmuseet tre fram og sette sitt tydelige preg på byen, dermed vil nasjonalskattene komme mer til syne. I Oslo har mange av kunstskattene stått magasinert i dårlige magasiner, bortgjemt for publikum. I Kulturbunker Dora vil de både bli tatt godt vare på, og bli synlige for omverdenen.

Trønderske kunstnere har satt betydelige spor etter seg i etterkrigstiden. Mange av de store kommer enten fra Trøndelag eller hadde sitt virke herifra. Enten det gjelder Hannah og Hans Ryggen, Jakob Weidemann, Nils Aas, Roar Matheson Bye, Håkon Bleken, Inger Sitter, Håkon Gullvåg, Kjell Erik Killi Olsen, Lars Tiller, Ramon Isern og Roar Wold - for å nevne noen.

Siden miljøene i Oslo nå er mer opptatt av å krangle seg imellom, benytter jeg herved anledningen til å invitere Regjeringen til å heve blikket. I Sør-Trøndelag og Trondheim vil vi mer enn gjerne ta imot milliardinvesteringen og et ferdigbetalt Nasjonalmuseum, slik de får tilbud om i Oslo. Velkommen :-)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .