Gå til hovedinnhold

Nasjonalmuseet flyttes til Kulturbunker Dora i Trondheim

Oppdatert 1. april: Regjeringen vil flytte Nasjonalmuseet til Trondheim! (VG, TV2)

Staten tilbyr seg å bruke 3-4 mrd kroner på nytt Nasjonalmuseum. I Oslo krangler de så busta fyker om lokalisering, og den ene overgår den andre på å kritisere vår gavmilde Kulturminister og Regjeringen (Dagsavisen og NRK: Samler seg mot regjeringen, Nasjonalmuseet kan bli nedstemt).

Blant årsakene til at man må flytte museet fra nåværende plassering, er plassmangel samt at dårlig inneklima tar knekken på kunstverkene.

I Trondheim er de hjertelig velkommen. I den gamle ubåtbunkeren Dora har vi massevis av plass, og muligheter for å bygge ut på toppen. Bunkeren har 2,3 meter tykke betongvegger, og taket er 3,5 meter tykt, så inneklimet er perfekt for lagring med stabil temperatur og luftfuktighet hele året. Og siden taket er flatt og tykt, kan det fungere som utmerket fundament for å bygge nytt og spektakulært på toppen.

Dette er blant årsakene til at Kulturbunker Dora allerede har samlet tunge fagmiljøer for Arkiv, Bibliotek og Museum (ABM) i lokalene, blant annet ved et nybygg på utsiden som åpnet i 2007. 

Kulturbunker Dora rommer med andre ord allerede tunge fagmiljø for å ta vare på nasjonalskattene, samtidig ligger bunkeren i en del av Trondheim som vil veves tettere sammen med byen når de store vegprosjektene som nå startes opp er fullført om et par år.

I Trondheim vil Nasjonalmuseet tre fram og sette sitt tydelige preg på byen, dermed vil nasjonalskattene komme mer til syne. I Oslo har mange av kunstskattene stått magasinert i dårlige magasiner, bortgjemt for publikum. I Kulturbunker Dora vil de både bli tatt godt vare på, og bli synlige for omverdenen.

Trønderske kunstnere har satt betydelige spor etter seg i etterkrigstiden. Mange av de store kommer enten fra Trøndelag eller hadde sitt virke herifra. Enten det gjelder Hannah og Hans Ryggen, Jakob Weidemann, Nils Aas, Roar Matheson Bye, Håkon Bleken, Inger Sitter, Håkon Gullvåg, Kjell Erik Killi Olsen, Lars Tiller, Ramon Isern og Roar Wold - for å nevne noen.

Siden miljøene i Oslo nå er mer opptatt av å krangle seg imellom, benytter jeg herved anledningen til å invitere Regjeringen til å heve blikket. I Sør-Trøndelag og Trondheim vil vi mer enn gjerne ta imot milliardinvesteringen og et ferdigbetalt Nasjonalmuseum, slik de får tilbud om i Oslo. Velkommen :-)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...