Gå til hovedinnhold

Helsik...Obama kan miste flertallet...

Om få dager er det valg i Massachusetts på den ledige Senatorplassen etter at Ted Kennedy døde sist august (Ted Kennedy RIP...). Normalt er det slik at Guvernøren i hjemstaten utpeker etterfølger og så venter man til neste valg med å la velgerne bestemme. Men da John Kerry vant primærvalget og ble Demokratenes Presidentkandidat i 2004, var Mitt Romney (R) Guvernør i Massachusetts, og for å ikke risikere at det ble utnevnt en Republikansk senator om Kerry skulle vinne valget, brukte Demokratene sitt massive flertall i Massachusetts senat til å endre reglene slik at Guvernøren kun får peke ut en kandidat inntil det er holdt "a Special Election" innen kort tid. Nå er det Demokratisk Guvernør, som har utpekt en midlertidig Demokratisk senator, men Demokratene har ikke tilstrekkelig flertall i Massachusetts senat til å endre loven tilbake til opprinnelsen igjen.

Derfor holdes det nå spesialvalg. Dette skulle være en grei walkover i en hardcore Demokratisk stat. Demokratene har holdt denne senatsplassen helt siden JFK vant den i 1952, men nå spøker det. Meningsmålingene viser at Republikanernes kandidat Scott Brown nå leder over Demokratenes Martha Coakley.

Det skumle med stillingen slik den nå avtegner seg, er at om Republikanerne vinner dette setet, så mister Demokratene sitt 60-40 flertall i Senatet. Det betyr at Republikanerne kan blokkere endelig behandling av Helsereformen gjennom bruk av filibuster.

Nå kan Demokratene som styrer Massachusetts sikkert drøle med tida når det gjelder å få godkjent valgresultatet. Feks kreve omtelling, eller finne på mye annet rart slik at det tar tid før Brown tar sete i Senatet, og Demokratene rekker å få stemt igjennom helsereformen. Men det kommer flere reformer. Klimaloven er langt ifra sikker, og skal Obama sikre vesentlig endring av USA, trenger han 60-40 i Senatet.

Uansett så kan en Republikansk gevinst i Massachusetts skremme endel av de konservative Demokratiske senatorene fra stater som har Senatsvalg neste høst, og som ble lokket med på laget i siste liten for Helsereformen. Da kan også flertallet for reformen ryke.

Alt i alt er det rett og slett slik at Demokratene må sørge for å beholde plassen i Senatet fra Massachusetts. Noe annet vil være å vanære Ted Kennedys minne.

Se Kennedys enke, Vicky Kennedy, appellere om støtte til Martha Coakley her:

Kommentarer

Paul Chaffey sa…
Dette valget i Massachusetts blir utrolig interessant. I følge de siste målingene leder republikanernes kandidat Brown:
http://www.realclearpolitics.com/epolls/latestpolls/2010.html
Men det er jo rett og slett helt utrolig hvis denne senatsplassen til Kennedy, som demokratene har hatt omtrent siden dinosaurene vandret rundt på jorden.

Til høsten kan vi for øvrig få et tilsvarende jordskjelv i California når Barbara Boxer skal velges for fjerde gang. I følge målingene er det jevnt her allerede før republikanerne har avgjort hvem som er deres kandidat.
Tror egentlig Barbara B greier brasene i California, selv om jeg ser det blir jevnt om Republikanerne stiller med den tidligere HP-sjefen Carla Fiorina.

Tror egentlig at Demokratenes valgmaskineri, demografiske endringer, Republikanske veteraner som trekker seg i vippestater og en vedtatt helsereform vil mobilisere såpass at Demokratene vinner flest nye mandater neste høst.

Men da må de ikke rote vekk helsereformen...
Paul Chaffey sa…
Mest sannsynlig har du rett i det. Det som imidlertid er litt urovekkende for Demokratene er at de sliter til tross for at: a) Obama fortsatt er forholdsvis populær og b) Republikanerne ikke står for noen konsistent politikk, de er stort sett bare mot. Hvis Obama går under 60 i Senatet blir det utrolig mye vanskeligere å få til noe.
slettet sa…
Selv om helsereform er en kjernesak for demokratene og viktig og riktig å gjennomføre, tror jeg ikke det er riktig å framstille den som en god valgkampsak. De som vil tjene på den reformen som nå ligger fore er først og fremst minoriteter og andre fattige, og dette er gjerne folk som enten ikke stemmer eller allerede stemmer demokratisk. For middelklassen er der ikke så mye å hente, bortsett fra at ingen lenger skal kunne nektes helseforsikring pga. tidligere sykdom, men det punktet ligger så vidt jeg vet også inne i republikanernes alternative plan. Reformen skal dessuten delvis finansieres gjennom "endringer" i Medicare, noe som er sensitivt i forhold til eldre velgere, samtidig som mange unge misliker at det nå blir obligatorisk med dyre, private helseforsikringer. Obama har heller ikke gjort noen god jobb med å selge reformen ut til velgerne (noe som vel demonstreres av at en republikaner i erkedemokratiske Massachusett kan vinne velgere på å skulle være den "41.stemmen" mot reformen.)

Hvis man ikke får en overraskende rask nedgang i arbeidsledigheten tror jeg sjansen for at demokratene beholder supermajoriteten i senatet er minimal. Mandatet i Nord-Dakota må allerede regnes som tapt og også nedover på lista over antatt utsatte mandater virker demokratene å være i flertall. Majoritetsleder Harry Reid som har gjort en heroisk innsats for å sikre flertall for helsereformen har f.eks. elendige meningsmålinger i Nevada og Beau Biden som skal være utsett som arveprins i Delaware møter foreløbig lite kjærlighet fra velgerne der. Med så mange utsatte mandater både i Senatet og Repr.hus tviler jeg på at demokratene tør drive gjennom politisk vanskelige saker før valget, substansielle miljøtiltak tror jeg er helt umulig. Mulig de tør forsøke seg på innvandring.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .