Gå til hovedinnhold

Kronekursen

I en hel dag har vi diskutert hvordan europeiske regioner blir påvirket av finanskrisen og hvordan vi skal jobbe for å styrke de regionale innovasjonssystemene. Kystregioner fra hele Europa med tilsammen 200 millioner innbyggere har delt erfaringer.

Det som virkelig sitter igjen er at de fleste sier at finanskrisen har forplantet seg til en realøkonomisk krise som igjen er iferd med å utvikle seg til en sosial krise i regionene.

Arbeidsledigheten kommer til å være over 10 prosent i 12 av EU-landene og over 20 prosent i Spania. I Norge er den 2,7 prosent (NAV).

Norge merker krisen i Portugal og Spania spesielt innenfor torske-eksporten. Det var Paven som gjorde norsk torsk til stor eksportvare. På 1500-tallet innførte han en rekke nye fastedager med forbud mot å spise kjøtt, og tørket torsk ble den viktigste fastematen over hele den katolske verden, ettersom den tørre fisken holdt seg godt og ikke lot til å ha noe imot å reise langt. Handelen eksploderte, og det har utgjort grunnlaget for det meste av den norske tørrfisk- og klippfiskeksporten til Italia, Spania og Portugal. Når disse landene går inn i økonomiske depresjoner, rammer det eksporten fra Norge og vi får lagre av torsk, som igjen gjør det vanskeligere å lande torsk fra fiskefeltene.

Men den viktigste lærdommen herifra er at Norge kommer usannsynlig godt ut av finanskrisen. Statsminister Jens Stoltenberg kunne fortelle landsstyremøtet i Arbeiderpartiet at veksten i arbeidsledigheten i Norge har stanset. De siste tallene fra NAV viser det (les talen her).

Det som er den store utfordringen i Norge er hvordan kronekursen utvikler seg. Om den norske krona (NOK) styrker seg mot spesielt Euro, blir de produktene som eksporteres fra Norge til EU dyrere, og konkurransekraften svekkes.

Av en eller annen grunn har den norske krona ligget lavt gjennom hele finanskrisen (se over: jo høyere linja ligger, jo svakere er NOK mot Euro). Forklaringene er mange, men det som går mest igjen er at vi er et så lite land at spekulantene glemmer oss når de har vært igjennom det økonomiske ragnarrokket vi har sett. Selv om USA er i krise, oppleves dollaren som en tryggere havn for spekulantene, det samme gjelder euroen.

Men ingen kan underslå det faktum at Norge har solide statsfinanser og at utsiktene for både lakse- og olje/gass-eksport er særdeles gode for Norge. Oljeprisen er oppe på rundet 70 dollar, noe som er skyhøyt over nivået på 20 dollar som den svingte rundt for 10-20 år siden, selv om det er betydelig lavere enn sky-high på 150 dollar i 2008.

Derfor er det sannsynlig at kronekursen kan komme til å stige.

En annen sammenheng å ta med seg er at kronekursen vanligvis stiger når renta stiger. Jeg tror Norges Bank holder renta lav for å unngå sterkere kronekurs, og dermed svekket konkurransekraft i eksportindustrien.

Men de siste dagers oppslag om at mange frykter en ny boligprisboom, gjør at det legges gode argumenter til standpunktet om å heve renta for å unngå det.

Alt i alt peker det meste mot høyere rente og høyere kronekurs i Norge. Det gir utfordringer for den konkurranseutsatte industrien vår. Jeg håper inderlig regjeringen balanserer den økonomiske politikken slik at vi ikke taper disse arbeidsplassene for alltid iløpet av det neste halve året.

Norges Bank har også laget en framskriving av forventet rente, og den viser at det er all grunn til å forvente høyere rente og dermed sterkere kronekurs.

For oss som forbrukere kan det være verdt å neven at forbrukerrenta stort sett ligger omlag 2,5 prosent over renta fra Norges Bank. Her er Norges Banks renteforventning:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...