Gå til hovedinnhold

Kronekursen

I en hel dag har vi diskutert hvordan europeiske regioner blir påvirket av finanskrisen og hvordan vi skal jobbe for å styrke de regionale innovasjonssystemene. Kystregioner fra hele Europa med tilsammen 200 millioner innbyggere har delt erfaringer.

Det som virkelig sitter igjen er at de fleste sier at finanskrisen har forplantet seg til en realøkonomisk krise som igjen er iferd med å utvikle seg til en sosial krise i regionene.

Arbeidsledigheten kommer til å være over 10 prosent i 12 av EU-landene og over 20 prosent i Spania. I Norge er den 2,7 prosent (NAV).

Norge merker krisen i Portugal og Spania spesielt innenfor torske-eksporten. Det var Paven som gjorde norsk torsk til stor eksportvare. På 1500-tallet innførte han en rekke nye fastedager med forbud mot å spise kjøtt, og tørket torsk ble den viktigste fastematen over hele den katolske verden, ettersom den tørre fisken holdt seg godt og ikke lot til å ha noe imot å reise langt. Handelen eksploderte, og det har utgjort grunnlaget for det meste av den norske tørrfisk- og klippfiskeksporten til Italia, Spania og Portugal. Når disse landene går inn i økonomiske depresjoner, rammer det eksporten fra Norge og vi får lagre av torsk, som igjen gjør det vanskeligere å lande torsk fra fiskefeltene.

Men den viktigste lærdommen herifra er at Norge kommer usannsynlig godt ut av finanskrisen. Statsminister Jens Stoltenberg kunne fortelle landsstyremøtet i Arbeiderpartiet at veksten i arbeidsledigheten i Norge har stanset. De siste tallene fra NAV viser det (les talen her).

Det som er den store utfordringen i Norge er hvordan kronekursen utvikler seg. Om den norske krona (NOK) styrker seg mot spesielt Euro, blir de produktene som eksporteres fra Norge til EU dyrere, og konkurransekraften svekkes.

Av en eller annen grunn har den norske krona ligget lavt gjennom hele finanskrisen (se over: jo høyere linja ligger, jo svakere er NOK mot Euro). Forklaringene er mange, men det som går mest igjen er at vi er et så lite land at spekulantene glemmer oss når de har vært igjennom det økonomiske ragnarrokket vi har sett. Selv om USA er i krise, oppleves dollaren som en tryggere havn for spekulantene, det samme gjelder euroen.

Men ingen kan underslå det faktum at Norge har solide statsfinanser og at utsiktene for både lakse- og olje/gass-eksport er særdeles gode for Norge. Oljeprisen er oppe på rundet 70 dollar, noe som er skyhøyt over nivået på 20 dollar som den svingte rundt for 10-20 år siden, selv om det er betydelig lavere enn sky-high på 150 dollar i 2008.

Derfor er det sannsynlig at kronekursen kan komme til å stige.

En annen sammenheng å ta med seg er at kronekursen vanligvis stiger når renta stiger. Jeg tror Norges Bank holder renta lav for å unngå sterkere kronekurs, og dermed svekket konkurransekraft i eksportindustrien.

Men de siste dagers oppslag om at mange frykter en ny boligprisboom, gjør at det legges gode argumenter til standpunktet om å heve renta for å unngå det.

Alt i alt peker det meste mot høyere rente og høyere kronekurs i Norge. Det gir utfordringer for den konkurranseutsatte industrien vår. Jeg håper inderlig regjeringen balanserer den økonomiske politikken slik at vi ikke taper disse arbeidsplassene for alltid iløpet av det neste halve året.

Norges Bank har også laget en framskriving av forventet rente, og den viser at det er all grunn til å forvente høyere rente og dermed sterkere kronekurs.

For oss som forbrukere kan det være verdt å neven at forbrukerrenta stort sett ligger omlag 2,5 prosent over renta fra Norges Bank. Her er Norges Banks renteforventning:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .