Gå til hovedinnhold

Bra! Heltid en rettighet - deltid en mulighet!

Innenfor helse- og omsorgssektoren går det mange ansatte i deltidsstillinger med håp om en fulltids stilling. Heltid må være en rettighet, og deltid en mulighet, for de som vil.

For mange småbarnsforeldre innen helse- og omsorgssektoren er det utfordrende med deltidsstillinger som i praksis tvinger dem til å ta på seg vakter på kort varsel helg og natt. Dette holder sannsynligvis sykefraværet oppe, og øker gjennomstrømmingen av feks sykepleiere. Flere slutter i faget siden det blir umulig å planlegge tilværelsen som småbarnsforelder og familiemedlem på denne måten. Noe som minker effektiviteten i helsevesenet siden mye erfaring og kompetanse til stadighet må erstattes.

Dette er også et likestillingsspørsmål. Undersøkelser viser at all deltidsbruken blant kvinner skaper lønnsforskjeller mellom kjønnene, i kvinners disfavør.

Eneste måte å få bukt på dette problemet er en kraftig og samordnet innsats både på nasjonalt og kommunalt nivå - i samspill med fagbevegelsen. Det vil koste tid og penger, men alternativet koster allerede for mye i form av slitasje tusenvis av ansatte innen en alt for lite effektiv helse- og omsorgssektor. Kostnaden kan avskrives på bedre helse for hundretusenvis av ansatte, økt effektivitet og sparte kostnader innen helse- og omsorgssektoren på sikt. Det er vel faktisk tvilsomt om Norge vil greie å dekke arbeidskraftbehovet innen helse- og omsorgssektoren på sikt om vi holder oss med en så stor andel ufrivillig deltid som i dag.

Internasjonale undersøkelser (senest presentert på NHOs årskonferanse 2011) viser også at det er deltidsarbeidet som utgjør den største arbeidskraftreserven i Norge. Vi ligger på topp i andelen sysselsatte, men deltidsandelen er så høy, at vi scorer lavere på arbeidstid.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag sa i sin høringsuttalelse til Helse Midt-Norges strategiplan 2020, klart ifra om at vi ikke vil bli med på noen strukturdiskusjon i sykehusene begrunnet i mangel på kompetent arbeidskraft, før Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital løser heltid-/deltidsproblemene.

Systematisk arbeid med denne problematikken fungerer. Det viser ikke minst erfaringer fra vår egen virksomhet i Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Derfor er det nå gledelig at Helseministeren også løfter denne saken (VG).

Vis din støtte å bli med i støttegruppa på Facebook: Heltid en rettighet - deltid en mulighet, for de som vil

Trondheim Høyre skal derimot ha ros for at de er ærlige. Se Høyres Lars Tvete argumentere iherdig mot retten til heltidsstillinger, som visstnok er noe fanteri som Fagforbundet har funnet opp her:

Kommentarer

Håkon sa…
Det enkleste i verden er å være snill. Ingen vil vel noen andre vondt. Spesielt ikke de som er avhengig av folkets tillit.
Derfor er det lett for AP å være snill. Spesielt ovenfor de som fyller valgkassa foran hver valgkamp.

Det er visst noe vi trenger i Norge, dette. Mer utgifter i det offentlige. Det er visst litt lite av det.
Og - det er lønnsutgiftene som skal opp. Ikke rettighetene og kvalitetene på det folk trenger.

I en ideell verden vil man kunne ønske seg 100% stillinger OG enerom til alle, nye skolebygg, nytt sykehus i Molde, flotte veier osv.

Men - i en verden som ikke er ideell ønsker AP å tilfredsstille LO, mens Høyre ønsker å bruke penger på andre ting.

Det må man nesten respektere.
Enig med deg, Tore. Et skritt i riktig retning - men på langt nær nok. Dette er en bombe under velferdsstaten, og det må tas helhetlige grep.

Problemet er at hver gang dette kommer opp, nærmest "trues" det med at skal man løse floken må sykepleiere (allerede underbetalt og overarbeidet, med skyhøyt sykefravær og frafall...) jobbe ENDA mer ubekvemme arbeidstider, som hver 2. - ikke 3. helg. Det er det motsatte av en politikk for velferd og rektuttering, og må unngås.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...