Gå til hovedinnhold

Grattis Obama og Jagland

Obama fortjener fredsprisen og talen var en manifestasjon i realpolitikk. Han sa mye jeg ikke likte, men en president i USA som bare sier ting jeg liker ifht maktpolitikk, er aldri president i USA. Men Obama tøyer grensene. Han beveger. Han lirker USA i en retning verden kan leve med. Det er det som feks Johan Galtung ikke forstår, eller nekter å erkjenne.

USA kan aldri få en president som opererer akkurat slik vi ønsker, rett og slett fordi demokratiet krever oppslutning om de ideene og de grepene som skal gjennomføres, så også i USA. Obama er det beste verden kan få som president i USA. Kaster vi vrak på ham i jakten på det perfekte, spiller vi hasard med verdensfreden. Derfor var Obamas Nobelforedrag viktig og riktig.

Obama trygler sine støttespillere over hele verden om forståelse for den balansen som kreves for å lirke verden og USA i en mer åpen, forsonlig og tolerant retning. Kaster vi vrak på det. Mister vi tålmodigheten. Krever vi en president USA aldri vil velge, så ender vi fort opp med en større hauk enn det Obama følte behov for å forklare i foredraget.

Obama er ikke først og fremst retoriker. Han er først og fremst maktpolitiker. Det at derfor han vant valget. Det er derfor han velger en vei som ikke provoserer vekk helsereformen og muligheten for en ny klimalov. Verden trenger at han lykkes på hjemmebane, rett og slett fordi det er hans egne amerikanere som velger ham. Vi trenger ham gjenvalgt, da kan han ikke høres ut som Johan Galtung (som jeg forøvrig nærer stor respekt for!).

Forøvrig holdt Jagland en meget god tale, og beviste igjen at det finnes norske politikere av internasjonalt format. De journalistene som valgte å bruke tiden sin på å kritisere engelsken hans, beviste at altfor mange norske journalister aldri beveger seg utenfor landets grenser, bruker for lite tid på å sette seg inn i sakene de skriver om, og representerer et faglig lavmål som neppe når Jagland høyere en til knehasene. Norge er et internasjonalt rettet land, mens altfor mange av våre journalister er provinsielle og middelmådige.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Kommentarer

Bra Tore!

Skal man forandre verden så må man ha folk med seg. Obama har gjort et valg, han ønsker makt for å kunne forandre verden og er villig til å betale pragmatismens pris for dette.

Når det er sagt trenger verden så definitvt idealister, men de igjen er avhengige av mennesker som Obama, som er villige til å betale prisen både i form av kompromisser og personlig risiko for å få lirket verden skritt for skritt (beslutning for beslutning) i riktig retning!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .