Gå til hovedinnhold

Guvernørvalgene og Linda Ronstadt

Nominasjonene til Guvernørvalgene i flere stater i USA er under oppseiling. Det er flere stater og kandidater det kan være interessant å følge med på. Ikke minst siden de fleste siste Presidentene har vært tidligere Guvernører.

Både George W. Bush (Texas), Bill Clinton (Arkansas), Ronald Reagan (California) og Jimmy Carter (Georgia) vant Presidentembedet etter å ha bygget seg solide plattformer som Guvernører.

Det er som sagt flere interessante å følge med på framover, her er et lite knippe fra store, viktige stater.

Florida
Etter at sittende Guvernør Charlie Crist (R) har bestemt seg for å forsøke på den ledige Senatplassen etter Mel Martinez (R), åpner det opp for at Demokratene kan vinne Florida igjen etter to perioder med Republikanske Guvernører. Alle husker vel da Jeb Bush triksa med resultatene da broren vant mot Al Gore, men også Charlie Crist har rota med valget. Han framskyndet primærvalgene i Florida foran presidentvalget, og dermed fikk Floridas delegater redusert innflytelse på nominasjonsmøtene til Republikanerne og Demokratene.

Guvernørvalget i Florida blir jevnt. Selv heier jeg selvfølgelig på Alex Sink (D). Hun er valgt Chief Financial Officer i Florida. Sannsynlig motkandidat blir justisministeren i Florida, Bill McCollum (R). På de siste målingene ligger Sink et prosentpoeng over McCollum, så dette blir jevnt.

New York
David Paterson (D) er New Yorks første fargede Guvernør og USAs eneste blinde Guvernør. Han arva posisjonen etter at forrige Guvernør Eliot Spitzer (D) måtte gå av etter avsløringer om kjøp av seksuelle tjenester ifjor.

Det er få som levner Paterson noen som helst sjanse om noen stiller opp mot ham. Han har vist seg å være en svak Guvernør, og det spekuleres i om tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani (R) vil stille om Paterson ender opp med nominasjonen. Da har nemlig republikanerne muligheten til å vinne guvernørvalget.

Men de fleste håper på sønnen til tidligere New York Guvernør Mario Cuomo (D). Andrew Cuomo (D) er en populær justisminister i New York nå. Stiller Cuomo, regner de fleste valget som en walk-over.

California
I 1990 vedtok California en lov som hindrer en Guvernør i å bli valgt mer enn to ganger, derfor er tiden etterhvert ute for Governator Arnold Schwarzenegger (R).

Flere rykter går nå i retning av at tidligere Guvernør Jerry Brown (D), som styrte staten i to perioder fra 1975-1983. Han tok da over etter to perioder med Ronald Reagan (R) (1967-1975) som faktisk slo faren til Brown, sittende Guvernør Edmund Brown (D) (1959-1967), i kamp om posisjonen i valget i 1966.

Jerry Brown kan stille på tross av regelen om maks to perioder, siden den ble vedtatt først i 1990.

Stiller Brown er det mange som mener han både vinner nominasjonen og valget nokså bekvemt. California er en massiv demokratisk stat, og Brown er godt kjent og ikke så verst populær.

Brown har flere ganger forsøkt å bli nominert som presidentkandidat. Han havnet på tredjeplass mot Carter før 1976-valget, men prøvde seg igjen - uten hell - i 1980. I primærvalgene i mot Clinton i 1992-valget, var Brown sistemann som falt i fra mot Clinton. Det skjedde etter at han bomma på jødenes stemmer i New York ved å lansere Jesse Jackson som visepresidentkandidat. Jackson var ikke spesielt populær blant jødene på den tida, på grunn av utsagn de mente var anti-semittiske noen år tidligere.

Ellers var Browns første perioder som Guvernør i California også viden omtalt for hans forhold til Linda Ronstadt. De var et høyprofilert par, og derfor kan det jo være passende å avslutte denne posten med Linda Ronstadt som synger Desperado av hennes venner i The Eagles, som forøvrig støtta henne når det blåste som verst politisk rundt henne da hun introduserte Desperado med en hyllest av Michael Moores Fahrenheit 9/11 fra scenen. Hør og se den her:

Kommentarer

Anonym sa…
Det er morsomt å følge dine kommentarer fra USA-politikken, Tore. Og til tross for forskjellig politisk ståsted i Norge registrerer jeg at våre sympatier i amerikansk politikk er ganske sammenfallende...

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .