Gå til hovedinnhold

Gratulerer med 100 års dagen TSO!


Trondheim Symfoniorkester fyller 100 år, og jeg var så heldig å få være tilstede på jubileumskonserten og fikk også æren av å hilse.

Prinsesse Astrid Fru Ferner, Your Excellencies Madame Ambassador of Italy and Ambassodor of Finland, Fylkesmann, Ordfører, Orkester, dirigent, direktør, styre, gjester og publikum. Gratulerer med dagen og med jubileet!

Det er en stor ære og glede for meg å få være her å si noen ord til en av regionens sprekeste og mest vitale 100-åringer.

Orkesteret har på sin hundre årige vandring fra debutkonserten 10. desember 1909 med 7 musikere og 29 i orkesteret, gått fra kammerorkester via radioorkester, og fremstår i dag, 12. desember 2009, som et fullverdig symfoniorkester av internasjonalt format med 90 musikere.

Jada, så vet også jeg at Trondheim Symfoniorkester med den nyskapende orkestermodellen ikke har 90 musikere i orkesteret hele året. Men også kulturpolitikk er det muliges kunst, og det gode med orkestermodellen er at den også sikrer Trondheimssolistene et mer solid fundament. Det er bra for rekrutteringen. Triangelet TSO, Trondheimssolistene og Trondheim Kammermusikkfestival, som har unge som målgruppe, bidrar til godt påfyll av både musikere og publikum fra nye generasjoner. Og heldigvis gror det godt blant de yngste i Kulturskolen også.

Kjære TSO og publikum. Det ser ut til at jubileumsåret også blir et internasjonalt år.

Jeg skrev denne hilsenen omringet av lyden fra Treble and Bass, altså TSOs plateinnspilling med Ståle Kleibergs fiolin- og kontrabasskonsert. Platen som nå er nominert i kategorien beste surroundlyd til den 52. Grammy Awards, som deles ut 31. januar i LA. Kanskje det blir nachspiel med Beyonce, Black Eyed Peas og Lady Gaga?

Den 28. mai arrangeres Norges Dag på den store Verdensutstillingen i Shanghai i Kina. Da rettes oppmerksomheten mot Norge, og det er med ikke liten stolthet vi har fått vite at TSO skal representere Norge i Shanghai. Så på en måte kan vi kanskje si at orkesteret blir Norges Symfoniorkester den dagen. NSO.

Jeg er så heldig at jeg skal få være tilstede i Shanghai, og også ha med meg en liten avlegger fra Trondheimssolistene videre til Sør-Trøndelags vennskapsby i Kina, verdens raskest voksende by; Chongqing med over 30 millioner innbyggere, som har bygd seg nytt Operahus.

Ellers så må jeg si at med tanke på det faktisk er Grammy-nominerte, og kanskje til og med vinnere, jeg skal reise med, så er jeg glad jeg ikke er arrangør. Det blir hardt nok å holde unna alle groupisene, men jeg føler med den stakkaren som skal håndtere raideren, altså spesielt tilrettelagte krav før konserten fra 90 forskjellige verdensvante Grammy-nominerte, og da har vi enda ikke snakka om hva dirigenten og direktøren vil kreve. Det er nok lettere med et rockeband som krever en kasse pils backstage.

Jeg synes det er fantastisk at dere får lagt en turne fra Midtnorge til midtens rike i jubileumsåret.

TSO beriker både byen og regionen. Både med en imponerende konsertvirksomhet i Trondheim, og nå også med ansvar for Musikkteateret som gir oss store operaopplevelser, men også med distriktskonserter og skole og barnehagekonserter.

Å ha en musikalsk institusjon som TSO i byen gir også ringvirkninger for resten av musikklivet. Det gir oss musikklærere, instruktører og dirigenter til små og store amatørmusikere.

Det er viktig å ha et symfoniorkester. Kanskje viktigere enn noen gang. Jeg leste direktørens refleksjoner om framtida i Adressa forleden. De nye generasjonene som nå vokser opp hører mer musikk enn noen har gjort før dem. Musikken er tilstede overalt i nye teknologier – nærmest hele døgnet.

Men de som hører så mye musikk – lytter de? Lar de seg synke hen til større og dypere opplevelser? Jeg tror det moderne menneskets uro trenger avkobling fra tidsmaset og tilkobling til dypere litt langsommere opplevelser. Til evigheten, Udødeligheten. Uendeligheten.

Symfoniorkesteret kan by på slike opplevelser, og jeg håper dere bruker tid på å knekke kodene som gjør at dere bringer også nye generasjoner inn hit for å lytte. Slik som da dere inviterte barn, med foreldre som følge, og fylte Olavshallen til randen for å feire 100 års bursdag med Keiserpingvinen Bismarck og Lone. Sønnen min på sju år fikk prøve seg som dirigent på dirigentskolen. Med lang pingvinfrakk og dirigentstokk, dirigerte han to av musikerne i orkesteret til å spille. Etterpå kunne han fortelle meg at når du svinger ekstra høyt med hendene, så må de spille sterkere (kanskje litt slik det enkelte gang står i partituret til politikere ”svakt argument, hev stemmen og gestikuler”...).

Uansett – til slutt – igjen: Gratulerer hjerteligst med dagen! Dere spiller bra, og jeg gleder meg til resten av konserten og nye 100 år!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...