Gå til hovedinnhold

Kan Vegdirektoratet dokumentere egne utgifter?

Fylkeskommunene skal overta ansvaret for de såkalte "øvrige riksvegene" fra Staten fra 1. januar 2010. I den forbindelse har Arbeiderpartiets landsmøte og Statsminister Jens Stoltenberg vedtatt å overføre 1,4 mrd kroner ekstra (Jens kvitterer ut fylkesvegene), slik at fylkene både kan ta igjen vedlikeholdsetterslepet på omlag 10 mrd kroner som Staten etterlater seg, og samtidig ruste opp de nye fylkesvegene på nivå med satsingen på de riksvegene Staten beholder - uten å måtte hente penger fra de videregående skolene.

I Statsbudsjettet for 2010 har regjeringen lagt inn en påplussing på 1 mrd kroner, men det forventes at summen trappes opp til det nivået Statsministeren har lovet innen utgangen av fireårsperioden.

Imidlertid har Vegdirektoratet overtalt regjeringen til å trekke ut 537 millioner kroner/år for å finansiere felles (sams) vegadministrasjon (tidligere blogg: Vegvesenet tar 5,4 mrd til administrasjon). Fylkeskommunene betviler denne summen og har gjentatte ganger bedt om dokumentasjon på utgiftene. En slik dokumentasjon greier ikke Vegdirektoratet å framlegge, derfor har vi sendt et brev til Samferdselsministeren som idag omtales i flere aviser (Nationen, VG).

Her er brevet:

Kostnader til felles vegadministrasjon
Stortinget har vedtatt at Statens vegvesen fortsatt skal holdes samlet og at ordningen med sams/felles vegadministrasjon skal videreføres. Dette innebærer at Statens vegvesen fortsatt skal bistå fylkeskommunene med vegfaglig kompetanse til fylkesvegene, som etter forvaltningsreformen vil utgjøre omtrent halvparten av det samlede offentlige vegnettet.

Kostnadene til felles vegadministrasjon er av Samferdselsdepartementet anslått til 1 mrd kr, herav 500 mill kr. knyttet til det vegnettet som overføres til fylkene. Som følge av dette er det trukket ut 500 mill kr av rammen til fylkeskommunene. KS og fylkeskommunene har etterlyst en nærmere spesifikasjon av kostnadsberegningene. Etter flere møter med Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen har vi fortsatt ikke fått tilfredsstillende svar. Departementet viser til at Statens vegvesens regnskapssystem ikke kan vise eksakt fordelingen av utgiftene til administrasjon. Dette er urovekkende.

Fylkesordfører-/rådslederkollegiet var samlet til møte 16. oktober 2009. Det var her full enighet om at det er behov for å få en dokumentasjon av hvordan man kommer fram til kostnadene knyttet til felles vegadministrasjon, som i neste omgang belaster rammen til fylkeskommunene. Dette er viktig for å sikre en effektiv forvaltning av fylkesvegene og en kvalitetssikring av leveransene fra Statens vegvesen.

På bakgrunn av den sterke opptrappingen av investeringer i riksvegene er kollegiet bekymret for at ordningen med felles vegadministrasjon kan bidra til knapphet på planressurser til fylkesvegene. Ideelt burde 500 mill kr vært overført til fylkeskommunene slik at de selv kunne bestille/kjøpe planleggingstjenester. Så lenge Statens vegvesen ikke kan dokumentere bruken av egne ressurser administrasjon, er risikoen tilstede for at fylkeskommunene mister administrativ kraft til å håndtere de nye fylkesvegene.

Kollegiet av fylkesordførere/rådsledere har ved flere anledninger etterlyst en nærmere dokumentasjon av Statens vegvesen sine kostnader knyttet til felles vegadministrasjon. Når Statens vegvesen ikke ser seg i stand til å framskaffe denne dokumentasjonen, ser vi ingen annen utvei enn at enten overføres midlene i sin helhet til fylkeskommunene, eller så må Riksrevisjonen bistå med å skaffe oversikt over Statens vegvesens økonomiske disponeringer knyttet til felles vegadministrasjon.

Med vennlig hilsen

Tore Sandvik
Fylkesordfører Sør-Trøndelag fylkeskommune/
Leder av fylkesordførerkollegiet

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...