Gå til hovedinnhold

Kan Vegdirektoratet dokumentere egne utgifter?

Fylkeskommunene skal overta ansvaret for de såkalte "øvrige riksvegene" fra Staten fra 1. januar 2010. I den forbindelse har Arbeiderpartiets landsmøte og Statsminister Jens Stoltenberg vedtatt å overføre 1,4 mrd kroner ekstra (Jens kvitterer ut fylkesvegene), slik at fylkene både kan ta igjen vedlikeholdsetterslepet på omlag 10 mrd kroner som Staten etterlater seg, og samtidig ruste opp de nye fylkesvegene på nivå med satsingen på de riksvegene Staten beholder - uten å måtte hente penger fra de videregående skolene.

I Statsbudsjettet for 2010 har regjeringen lagt inn en påplussing på 1 mrd kroner, men det forventes at summen trappes opp til det nivået Statsministeren har lovet innen utgangen av fireårsperioden.

Imidlertid har Vegdirektoratet overtalt regjeringen til å trekke ut 537 millioner kroner/år for å finansiere felles (sams) vegadministrasjon (tidligere blogg: Vegvesenet tar 5,4 mrd til administrasjon). Fylkeskommunene betviler denne summen og har gjentatte ganger bedt om dokumentasjon på utgiftene. En slik dokumentasjon greier ikke Vegdirektoratet å framlegge, derfor har vi sendt et brev til Samferdselsministeren som idag omtales i flere aviser (Nationen, VG).

Her er brevet:

Kostnader til felles vegadministrasjon
Stortinget har vedtatt at Statens vegvesen fortsatt skal holdes samlet og at ordningen med sams/felles vegadministrasjon skal videreføres. Dette innebærer at Statens vegvesen fortsatt skal bistå fylkeskommunene med vegfaglig kompetanse til fylkesvegene, som etter forvaltningsreformen vil utgjøre omtrent halvparten av det samlede offentlige vegnettet.

Kostnadene til felles vegadministrasjon er av Samferdselsdepartementet anslått til 1 mrd kr, herav 500 mill kr. knyttet til det vegnettet som overføres til fylkene. Som følge av dette er det trukket ut 500 mill kr av rammen til fylkeskommunene. KS og fylkeskommunene har etterlyst en nærmere spesifikasjon av kostnadsberegningene. Etter flere møter med Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen har vi fortsatt ikke fått tilfredsstillende svar. Departementet viser til at Statens vegvesens regnskapssystem ikke kan vise eksakt fordelingen av utgiftene til administrasjon. Dette er urovekkende.

Fylkesordfører-/rådslederkollegiet var samlet til møte 16. oktober 2009. Det var her full enighet om at det er behov for å få en dokumentasjon av hvordan man kommer fram til kostnadene knyttet til felles vegadministrasjon, som i neste omgang belaster rammen til fylkeskommunene. Dette er viktig for å sikre en effektiv forvaltning av fylkesvegene og en kvalitetssikring av leveransene fra Statens vegvesen.

På bakgrunn av den sterke opptrappingen av investeringer i riksvegene er kollegiet bekymret for at ordningen med felles vegadministrasjon kan bidra til knapphet på planressurser til fylkesvegene. Ideelt burde 500 mill kr vært overført til fylkeskommunene slik at de selv kunne bestille/kjøpe planleggingstjenester. Så lenge Statens vegvesen ikke kan dokumentere bruken av egne ressurser administrasjon, er risikoen tilstede for at fylkeskommunene mister administrativ kraft til å håndtere de nye fylkesvegene.

Kollegiet av fylkesordførere/rådsledere har ved flere anledninger etterlyst en nærmere dokumentasjon av Statens vegvesen sine kostnader knyttet til felles vegadministrasjon. Når Statens vegvesen ikke ser seg i stand til å framskaffe denne dokumentasjonen, ser vi ingen annen utvei enn at enten overføres midlene i sin helhet til fylkeskommunene, eller så må Riksrevisjonen bistå med å skaffe oversikt over Statens vegvesens økonomiske disponeringer knyttet til felles vegadministrasjon.

Med vennlig hilsen

Tore Sandvik
Fylkesordfører Sør-Trøndelag fylkeskommune/
Leder av fylkesordførerkollegiet

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .