Gå til hovedinnhold

Richard Lugar R-Indiana

En av de mest respekterte senatorene i Senatet, er Republikaneren Richard Lugar fra Indiana. Han har faktisk så høy standing i hjemstaten, at Demokratene har gitt opp å stille kandidat mot ham. I 2006 fikk han 87 prosent av stemmene, og han har vært medlem av Sentatet siden 1976.

Time Magazine kåret ham til en av USAs 10 beste senatorer i 2006 (Time). Dette var året etter at Lugar og en fersk senator ved navn Barack Obama hadde blitt holdt igjen i den russiske byen Perm, på vei til Ukraina. Og det var ingen hvem som helst de holdt igjen. Fra 2003 til 2006 var nemlig Lugar Chariman of the U.S. Senate Committee of Foreign Relations. Han ble etterfulgt av Joe Biden da Demokratene fikk flertall, og er nå minoritetsleder i den samme komiteen.

Richard Lugar er en av "duene" i det republikanske partiet. Han har lenge jobbet med å redusere atom-, biologiske- og kjemiske våpen, og var en av de første tunge, republikanske senatorene som uttalte seg kritisk til måten George W. Bush håndterte situasjonen i Irak.

Det var faktisk Lugar som overtalte Obama til å bli medlem av den samme komiteen som ham selv, og de har jobbet tett sammen siden - ikke bare under den 14 dager lange reisen til Russland og Ukraina. Forholdet dem imellom er preget av stor respekt, og samme dag som den siste debatten mellom John McCain og Obama, holdt faktisk Lugar et foredrag der han roste Obamas tilnærming til utenrikspolitikk, mens han advarte mot McCains reaktive og isolasjonistiske tilnærming (dette er interessant lesing: Lugar Lays Out Foreign Policy Agenda for Next President).

I et intervju med Natinal Journal Online, påpeker Lugar noe som er verdt å merke seg; selv om Obama er en uerfaren senator, er det første gang på svært lenge at det er to senatorer som inntar Det Hvite Hus. Og der er en av dem, Joe Biden, svært erfaren med arbeidet i Kongressen. Det til forskjell fra når det er Guvernører som inntar Washington DC og Det Hvite Hus. De forstår ofte ikke dynamikken i Kongressen, og bruker lengre tid på å bygge seg opp tillitsforhold og gjennomslag.

Skal Obama lykkes må han lykkes i Kongressen. Det er Kongressen som vedtar lover og budsjett. Det hjelper med stort flertall i Representantenes Hus og i Senatet (kanskje tilogmed 60 stemmer), men du må sikre deg støtte på begge sider, spesielt siden det ikke er opplagt at du beholder flertallet i Kongress-valget om to år.

Derfor er det viktig å følge med på progressive republikanere som Richard Lugar. Han har stor respekt og kan bidra til å gi Obama arbeidsro sammen med blant andre John McCain (VG, Dagbladet), Olympia J. Snowe fra Maine og selvfølgelig Arlen Specter fra Pennsylvania. Dette er republikanere som Obama kan støtte seg på for en ny kurs i både utenriks-, klima- og den økonomiske politikken.

Lugar avslutter intervjuet i National Journal Online med å avvise en plass i Obamas regjering, og det er verdt å merke seg, selv om han er republikaner. Han henviser til at han vil gjøre en bedre jobb for staten sin og USA ved å fortsette i Utenrikskomiteen. Det er et standpunkt han meget vel kan dele med Hillary (VG, Dagbladet).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .