Gå til hovedinnhold

Buss-streik

Har møtt de streikende buss-sjåførene og andre sympatistreikende utenfor Fylkeshuset. Fikk holde følgende innlegg:

Kjære alle sammen!

Aller først vil jeg si at jeg forsvarer retten dere har til denne politiske markeringen, selv om det kan føles litt trykkende å være målskiven for budskapet.

Jeg har dyp respekt for fagbevegelsen. Både det den har gjort, og den jobben den gjør hver dag her i Trondheim, Norge og verden for øvrig. Vi er avhengige av en fagbevegelse som evner å mobilisere når de mener ting er urett. Slik dere gjør i dag. Sjøl om vi ikke er helt enige i dag.

Så vil jeg si; Jeg har selv jobba i LO. Både nasjonalt og internasjonalt. Jeg har møtt fagforeningskamerater fra land der fagbevegelsen knuses. Jeg har hørt om fortvilelsen, uretten og overgrepene. En slik politikk vil jeg aldri i verden være med på. Selvfølgelig heller ikke her i Trondheim. Det sitter i ryggmargen.

Vi har ikke blitt enige om denne saken, og jeg har liten tro på at jeg greier å omvende noen av dere som står her nå. Og sjøl om jeg anerkjenner retten dere har til å si ifra om det, vil jeg be dere ydmykt om at de verste fiendebildene ikke manes fram. Verden er ikke svart-hvitt.

Mens dere kjemper med utgangspunkt i deres ståsted, håper jeg dere forstår at som Fylkesordfører har jeg mange hensyn å ta.

Vi skal satse på kollektivtrafikken i Trondheim. Flere skal reise kollektivt og færre skal kjøre bil. Trondheim skal til og med samle inn penger fra bilistene for å bruke på kollektivtrafikken. Kravene om at vi bruker pengene rett kommer til å øke sterkt fra byens innbyggere.

Slik situasjonen er nå, er vi knapt ferdig med å forhandle den avtalen med Team Trafikk som skulle virke fra 1. januar – i år. Det dreier seg selvfølgelig om økonomi, men det dreier seg ikke minst om hvem som skal ha siste ordet: Selskapet – eller vi som er folkevalgt for å forvalte fylkeskommunens penger.

Skal vi lykkes med kollektivtrafikken må vi ha dyktige og motiverte sjåfører, og jeg er ikke med i det hylekoret som sier sjåførene ved Team Trafikk er sure og lite serviceinnstilte. Tvert imot er mitt inntrykk at dere er en gjeng med motiverte ansatte som ofte tar et ekstra tak for byens bussreisende.

Det er nettopp derfor vi har sagt at det ikke skal konkurreres om de ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår. Vi forskutterer, og går lengre, enn den lovparagrafen regjeringen nå har foreslått for å sikre ansatte ved anbud. Regjeringen foreslår den paragrafen nettopp fordi EU nå etter hvert pålegger Norge å legge all kollektivtrafikk ut på anbud.

Det finnes eksempler på dårlige anbudsprosesser, men det finnes også eksempler på det motsatte. Vi skal selvfølgelig lære av begge, og vi trenger hjelp fra dere for å få til det. Sjøl dere er eitrendes uenige med oss nå, trenger vi mer enn noen gang ei sterk bussforening framover.

Fylkestinget skal behandle saken i neste uke, og før det skal vi i Arbeiderpartiet ha saken via Samarbeidskomiteen mellom LO og Ap. Vi har ikke lukka døra.

Kommentarer

Anonym sa…
Hei Tore Sansdvik
Skjønner at dere er hardt presset nå, men gi for all del ikke etter. Jeg ber deg og dine partifeller tenke nøye igjennom konsekvensen. Vi kan ikke ha det slik her på berget at særgrupper skal trumfe igjennom sine meninger med aksjoner osv. Nå har dere garantert samm arbeidsbetingelser,osv: Hvordan i all verden skal det bli hvis dere gir etter her. Faren for at dere blir kalt politiske knehøner er stor i tilfelle. Ps Det er ikke sjåføren i Team som er et like privat selskap som alle andre som skal styre denne saken. Derfor regner jeg med som en selvføge at dere står løpet. Det kommer garanter til og bbli respektert og dere vil vinne på saken fremover.Tror forøvrig ikke at dere får så mye støtte i øvrige politiske saker far disse kommunistene og urokråkene som Hrr Berg og Kyrkjeflått. Stå på standpunktene det blir respektert
Hilseb veteran

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...