Gå til hovedinnhold

FrP: Norgeshistoriens minst eldrevennlige parti, roter igjen

Statsbudsjettet for 2011 er et godt budsjett.

I forrige uke deltok jeg på generalforsamling i CPMR, som er en organisasjon for kystregionene i Europa. Gjennomgangstonen er tøffe tider i kjølevannet av finanskrisen. Økende arbeidslediget, konkurser og sosiale kriser.

Over hele Europa går folk ut i gatene og demonstrerer mot store kutt i budsjettene (Daily Mail: Strike fury over spending cuts sweeps Europe). FrPs reaksjoner på budsjettet i Norge er en fornærmelse mot folk og land i kriser.

Innimellom skulle man tro vi lever i et land under ekvator på randen av sammenbrudd, men regjeringen har loset Norge igjennom, og vi er det eneste landet i Europa som unngår dramatiske kutt i velferd, kunnskap og satsinger. Samtidig holder vi renta lav og dermed også kronekursen lav, slik at ikke norsk industri blir for dyr til å konkurrere. Dette har vi kunnet gjøre gjennom en nøktern politikk og orden i økonomien - stikk i strid med FrPs resept, som ville bragt Norge inn i samme situasjon som de landene som nå sliter. Dette burde noen og enhver tenke litt over når protestene gjaller i Stortingets vandrehall.

Folk protesterer over hele Europa

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Budsjettet innebærer flere sykehjemsplasser og flere studieplasser - også i Sør-Trøndelag. Når det gjelder det siste, er det likevel skuffende at Høgskolen i Sør-Trøndelag fortsatt ikke får like mye betalt for hver studieplass med Høgskoler de kan sammenligne seg med. Det skal vi jobbe for å rette opp.

Når det gjelder 2000 flere sykehjemsplasser på landsbasis, ser jeg FrP framstiller dette som et svik. Det er nokså eiendommelig; i rødgrønne Trondheim er det de siste årene bygd 200 nye sykehjemsplasser, eller nesten en tredel av økningen på landsbasis, mens det i feks i Oslo, hvor FrP styrer eldreomsorgen er kuttet flere hundre plasser (Dagsavisen). FrP prioriterer null eiendomsskatt framfor de eldre, slik de alltid gjør - og bør tusle særdeles stilt i gangene når det gjelder de eldre. Dette er på linje med når FrP ønsker å bruke opp sparepengene til framtidas pensjonister ved å sette de over styr på milliarder av skatteletter idag. Norgeshistoriens minst eldrevennlige parti; FrP.

Trøndelag
For Trøndelag er dette et budsjett på det jevne. Kommuneøkonomien kuttes ikke, men blir stram. Likevel gjør orden i økonomien at vi ikke får høyere renter som slår ut familieøkonomien og styrker kronekursen slik at industrien vår får dyrere varer å selge. Dette er viktig for alt av vårt eksporterende næringsliv.

Fylkeskommunens budsjetter blir trange, og Staten prioriterer sin tidel av vegene i Norge langt høyere enn vi kan gjøre, men budsjettet gir oss mulighet til å bygge ny veg til Hitra/Frøya og over Fosen. Hubrovegen ble aktuell for sent for Statsbudsjettet, men vi er enige med departementet om at den skal til Stortinget før jul. Når det gjelder den rasutsatte skolevegen i Roan, må vi ha en særskilt runde på det, hvor vi finner ut hva vi kan gjøre lokalt.

Fylkeskommunen får nok penger til å fortsette med å forbedre videregående skole, selv om budsjettet innebærer at vi må prioritere tøft. Heldigvis er det satt av en egen pott til arbeid mot frafall i vg skole. Den potten har vi gode prosjekter som vi bør kunne få støtte fra.

Ellers er det noe smårusk på kultur som vi må følge opp. Dessuten må vi få opp nye såkornfond, og passe på Innovasjon Norge.

Var forøvrig rørende enig med Yngve Brox fra Høyre om at dette var et godt budsjett, med noen forbedringspotensialer (NRK Midtnytt: 2,18 min ut i saken).

Til slutt er det å nevne at en rekke saker ikke er aktuelt i årets budsjett, men vi jobber med å få dem inn i kommende års budsjett. Feks Ocean Space Centre, E6 sørover og elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen.




Kommentarer

Anonym sa…
Hvorfor ikke snakke om din egen politikk...
Det er nesten imponerende at du rekker å kommentere før du har lest hele bloggen, men så har du jo det så travelt at du ikke en gang rakk å skrive navnet ditt. Statsbudsjettet ER vår politikk.
La oss for en gangs skyld forsøke å holde oss til målbare, sammenlignbare fakta:
Oslo hadde i 2004 (tre måneder etter FrP kom inn i byrådet) 20,9 sykehjemsplasser pr. 100 innbyggere over 80 år. I 2009 var det i Oslo 21,5 sykehjemsplasser pr.... 100 innbyggere over 80 år.
Trondheim har til sammenligning i dag 19,4 sykehjemsplasser pr. 100 innbyggere over 80 år, mot 19,7 i 2004. Dekningsgraden har økt i Oslo, og gått ned i det rød-grønne paradis Trondheim.

Hvis vi samtidig tar i betrakning at eneromandelen i Oslo har økt fra 85,5 % til 92 % i perioden 2004 - 2009, mens den er på 85,5 % i 2009 i Trondheim, blir bildet enda tydeligere. Langt flere i alle aldersgrupper på innvilget hjemmetjenester i Oslo, sammenlignet med Trondheim. Institusjonspasienter i Oslo får nesten TRE GANGER så mye fysioterapi og flere timer med legetilsyn pr. pasient, sammenlignet med institusjonspasienter i Trondheim. Dette for å nevne noen konkrete fakta om eldreomsorgen i Oslo og Trondheim.
What? sa…
Skjønner virkelig ikke hva denne bloggen har med "moms på nett-porno, e-bøker og spill" å gjøre.

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og ...

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .