Gå til hovedinnhold

Eminent av Jagland om Fredsprisen

Thorbjørn Jagland er ikke alltid heldig med hvordan han framstår, men han er utvilsomt en av norsk samfunnslivs mest briljante hjerner. Jeg har mange ganger ment at mye av det som forsøkes latterliggjort rundt hans gjøren og laden, sier mer om amatørenes inntogsmarsj i norsk offentlighet, og at hans standpunkter og handlinger vil stå seg meget godt i historiens lys.

Ifjor tildelte en enstemmig Nobelkomité prisen til President Obama. Det var kontroversielt, men jeg synes komiteen argumenterte godt for prisen, i tråd med Nobels arv og statutter (Grattis Obama og Jagland). I år er det mer unison jubel for prisen, med unntak av en Professor ved NTNU som nok en gang opptrer skråsikkert med sin vitenskapelige tittel, utenfor det saksområdet han kan har vitenskapelig kompetanse, samt et par rikinger som Gerhard Heiberg og Stein Erik Hagen. Og maktapparatet i Kina, da.

Jeg mener årets vinner er prisverdig, men synes det er riktig at komiteen bør begrunne godt om dette skal være en pris for menneskerettigheter eller en fredspris. Det er ikke automatisk det andre, men komiteen har før argumentert godt for sammenhengen mellom menneskerettigheter, ressurser og fredsarbeid.

Fagfolk?
Søndagsrevyen meldte at flere fagfolk nå tar til orde for å bytte ut medlemmene av Nobelkomiteen med fagfolk. Det er en interessant diskusjon, spesielt sett i lys av at Norge til stadighet må forklare at komiteen er uavhengig av landets regjering. At komiteen faktisk er uavhengig er lett å forstå i et demokrati, men selvfølgelig ikke i diktaturer. Likefullt er det en viktig debatt å ta. Selv ble jeg overbevist om at det funker greit som idag da en av de såkalt "uavhengige" fagfolkene - Janne Haaland Matlary - dukket opp i saken på Søndagsrevyen.

Forsøket på å framstille Støres tilfeldige møte på gaten med Jagland i New York, på vei ut fra møte med Kinas Utenriksminister - som press på Nobelkomiteen, er mest interessant for de mest konspiratoriske av oss, som feks deler av opposisjonen, eller en rekke uvesentligheter VG har gravd fram.

Eminent kronikk
Vel nok om dette. Hensikten med dette blogginnlegget var først å fremst å henvise til Thorbjørn Jaglands eminente kronikk som begrunner riktigheten og viktigheten av årets fredspris. Egentlig håper jeg noen tvangsforer både enkelte professorer ved NTNU og to rikinger med denne kronikken. Den er eminent, og argumenterer forøvrig også godt for hvorfor kampen for menneskerettigheter passer inn i Nobels testamente.
Noen har sagt at fredsprisen kan komme til å forverre forholdene for de opposisjonelle i Kina. Logikken bak dette må være at vi fremmer menneskerettigheter best ved å tie stille. Da har vi gitt landet en spesialstatus når det gjelder internasjonale forpliktelser som vil være begynnelsen på en generell undergraving av de universelle verdiene.
Les hele kronikken i Aftenposten: En plikt til å bry seg

Kommentarer

Anonym sa…
og at hans standpunkter og handlinger vil stå seg meget godt i historiens lys.------Det er ikke du som bestemme om han stå seg meget godt i historiens lys eller ikke,jeg håpe. La vi vente og la tid bevise!!!

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .