Gå til hovedinnhold

185 år siden de første norske emigrantene til USA

7. oktober 1825 kom de første norske amerika utvandrerne til New York med skipet Restauration. Dette var kvekere som hadde reist siden 7. juli fra Stavanger. Skipet hadde 52 passasjerer ombord, og det var flere enn de 21 som var tillatt å entre USA med.

Skipet og kapteinen ble satt i arrest, og de tilreisende ble ilagt en bot på 3150 US Dollar. Noe som selvfølgelig var et astronomisk beløp den gangen.

Fortvilet over situasjonen både ba og tryglet kvekerne om å slippe boten og få lov til å komme inn i landet, og en måned senere løste saken seg etter direkte ordre fra President John Quincy Adams (forøvrig sønn av USAs 2. President, John Adams).
”Case of the Norwegian Sloop Restoration. Petition of Johanes Stene and others, - New York, Oct 14, 1825. Under the act of congress of March 3, 1825 relative to passenger ships. Let the penalty and forfeitures be remitted on payment of costs so far as The United States are concerned. J. Q. Adams. November 5, 1825.”
Kvekerne
Kvekerne var blant de første som utvandret til USA. Mye på grunn av at de ble mislikt og forfulgt av myndighetene og kirken i Europa. Kvekerne opporturnerte mot kirkens organisering, sakramenter og stilling. William Penn var kveker, og grunnla etter en avtale med den britiske kongen, staten Pennsylvania og byen Philadelphia i 1681. Staten hadde svært liberal lovgivning og religionsfrihet, og var pasifistisk i tråd med kvekernes tro og levesett.

Leif Erikson Day - October 9
I 1964 proklamerte daværende President Lyndon B. Johnson 9. oktober for å være Leif Erikson-dagen i USA. Dagen proklameres hvert år til minne om Leif Eriksons oppdagelse av Amerika, og for å ære den Nordisk-Amerikanske arven.

Les mer her: ToreO - Barack Obama markerer Leif Erikson-dagen (forøvrig kan det bemerkes at Nobelkomiteen utropte Obama til vinner av Fredsprisen på nettopp Leif Erikson Day)

Selv skal jeg delta på seminar sammen med den amerikanske Ambassadøren - Barry White - denne 7. oktober. Vi skal sammen på Leiv Eriksson-seminaret som Leiv Eiriksson Nyskaping arrangerer i Trondheim.

Leiv Eriksson reiste nok ikke direkte fra Nidaros da han oppdaga Amerika, men han besøkte Trondheim og Olav Tryggvasson, før han reiste hjem til Grønland, og deretter videre vest via Canada for så å ende opp i Newfoundland.

Derfor er det også gledelig å møte Ambassadøren ved senteret som bærer Leiv Erikssons navn, og ved statuen som ble gitt av norsk-amerikanere i Seattle som tusenårsgave til Trondheim.

Forøvrig er Ambassadør Barry White fra Massachusetts, hvor de også har en statue av Leiv Eriksson. Trykk på lenken for å se statuen og plassen den står på: Leif Erikson Statue Boston

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...