Gå til hovedinnhold

Norges viktigste kulturhus fyller 100 år!



Høiskolen vil gjøre dere til studerende, vi, Samfundet, vil gjøre dere til studenter. Den er blind som ikke øiner kløften mellom disse to ords betydning. Den som blott er det første uten å være det annet, han blir ingen mann, intet helt menneske - han kan i høiden drive det til professor.
Studentersamfundet i Trondheims første formann Edgar Bonsak Schieldrop sa disse ordene ved markeringen av Samfundets ettårsdag 1. oktober i 1911.

Siden har ingen kulturinstitusjon gjort mer for Trondheim. Det runde, røde huset så ikke dagens lys før i 1929, men allerede hadde revyene startet opp for å finansiere fest- og debattlokalene for studentene i byen.

Kjærestegarantisten
Samfundet har vært et kjæresteklekkeri uten like. Utallige par har funnet hverandre på Samfundet (se fin sak på NRK). Men det har også vært en kulturarena av rang. Mange av våre kjente og kjære artister startet karrieren på revyen. Band har blitt dannet og studentene har preget byen både gjennom egen kulturinnsats, men også gjennom invitasjoner fra mange av landets og verdens ledende artister og stjerner.

Debatt
Men Samfundet har også vært en viktig debattarena. Kanskje spesielt de første 50-60 årene, da landets skarpeste hjerner samlet seg i huset. På den måten har også Samfundet bidratt til det Schieldrop antydet i sin tale; huset har utvidet horisonten til byens studerende. Både det sosiale livet, samfunnsengasjementet og ikke minst den enorme frivillighetskulturen har skapt tradisjoner, kultur og opplevelser som både sitter i sjela til de som deltok aktivt, men også for en hel landsdel som er sterkt påvirket av dette yrende livet.

1. oktober 2o10 feirer Samfundet 100 år. Fortsatt lever huset. Det er kanskje ikke lenger landets viktigste debattarena, men fortsatt fylles huset av debatt og ledende samfunnsaktører (feks Kronprinsen). Fortsatt er huset en av landets viktigste scener, og fortsatt utvider huset de perspektivene til de studentene som studerer i Trondheim. Både som et sted for frivillig arbeid, men ikke minst som den sosiale arenaen huset fortsatt er.

Samfundet er uomtvistelig Norges beste festlokale, og har vært det siden huset stod ferdig i 1929. Fortsatt møtes kjærestepar og fortsatt setter Samfundet dagsorden. Fortsatt gjør Samfundet studenter av studerende. Gratulerer med 100 års dagen - dere tar vare på byens ry!

Se film her:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden...

Menneskets ondskap - åpning av Bleken-utstilling på Falstad

Tale ved åpningen av Håkon Blekens utstilling i Kommandantboligen på Falstad 27. juni 2021. Alle foto: Falstadsenteret Kjære alle sammen! Det er ingen steder i Trøndelag som berører meg mer å komme til enn Falstad. Dette åstedet for menneskets mørke. For lidelse, fornedrelse, mishandling og død.  Jeg har vært her flere ganger på både vakre og meningsfulle markeringer, men jeg må innrømme at det griper meg såpass sterkt, at jeg ofte er utslitt når jeg drar her ifra.  Det gjør meg derfor ydmyk å få anledning til nok en gang å få bidra til oppmerksomhet om dette minnestedet. Og jeg blir takknemlig for å få lov til å holde minnet levende.  Her står vi altså. I bygninger tegnet, konstruert og bygget av arkitekter og ingeniører fra NTH og bygningsarbeidere som satt som fanger på Falstad. Kommandantene ville ha det bygget i tysk stil og uten kjeller, men nordmennene tenkte at krigen snart måtte gå over, slik at bygget skulle brukes av nordmenn i framtiden, så boligen måtte bli i...

Jernbane: Kan svenskene hjelpe oss?

Torsdag 17. juni reiser undertegnede til Riksdagen i Sverige for å be svenskene om hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen. Norge har ikke råd. Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien og til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag. Trøndelag har gjentatte ganger tryglet Storting og Regjering om å finne disse 800 millioner kronene (senest i arbeidet med inneværende NTP), uten hell. Vi har til og med hatt med oss svenske politikere fra Jämtland til Transportkomiteen i Stortinget. Potensiale i Trøndelag Svenskene har modernisert jernbanen på sin side av grensen, og kjører fulle tog tur/retur Stockholm-Åre. Svenskene ser potensialet i å ha Trondheim som nytt endepunkt, uten at dette gjør inntrykk på Norges nasjonalforsamling. Svenskene (og finnene) ser også mulighetene som oppstår når det nå skal bygges en ny godsterminal i Trøndelag. De...